5 sustainability trends που θα κυριαρχήσουν το 2022

Μαρία Ροδίτη
5 sustainability trends που θα κυριαρχήσουν το 2022

Ο όρος βιωσιμότητα έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο, όμως, διαμορφώνονται και διαφορετικές τάσεις. Ήρθε η ώρα να μάθεις κι εσύ τι θα ισχύσει το 2022!

Μπορεί στο επίκεντρο του γυναικείου ενδιαφέροντος – με την έλευση κάθε νέας χρονιάς – να είναι οι τάσεις σε μόδα και ομορφιά, όμως δεν υπάρχει μόνο αυτό! Υπάρχουν trends και στη βιωσιμότητα, τα οποία έχουν προκύψει από την «ταλαιπωρία» που υφίσταται τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον από την ανθρώπινη δραστηριότητα!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή!

eco lifestyle

Sustainable living! Κι όμως μπορείς να καταπολεμήσεις την κλιματική αλλαγή μέσα από το σπίτι σου

Τι είναι η βιωσιμότητα

Ο όρος βιωσιμότητα χρησιμοποιείται για να περιγράψει πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση του τρόπου ζωής μας σε συνάρτηση με το περιβάλλον. Βιωσιμότητα είναι μια προσπάθεια να συγχωνευθεί η οικολογία και η οικονομία σε ένα σύστημα.

Βιωσιμότητα σημαίνει να ζεις μια αξιοπρεπή ζωή, σε αρμονία με τη φύση, αλλά και να ζεις μέσα στον πλανήτη χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον τού σήμερα ή του αύριο.

via GIPHY

Πώς μπορούν όλα αυτά, λοιπόν, να επιτευχθούν; Αν αρχίσεις από σήμερα κιόλας να εφαρμόζεις τα top sustainability trends του 2022!

Τα top sustainability trends του 2022

#1 Τρόφιμα φυτικής προέλευσης

Το 2022 μεγάλη τάση θα είναι το Climatarianism, δηλαδή μια διατροφή που εστιάζει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο περιβάλλον. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι καλό είναι να βάλεις στη διατροφή σου περισσότερα φυτικά προϊόντα και αντί για ζωικές τροφές να επιλέγεις – όταν πραγματικά σου λείπει το κρέας-τις συγκλονιστικές καινοτομίες σε τρόφιμα που μιμούνται το κρέας, το τυρί και τα ψάρια.

#2 Προϊόντα και εταιρείες που βάζουν πάνω από όλα τη φύση

Την επόμενη φορά που θα πας για ψώνια – για να αγοράσεις skincare προϊόντα ή ρούχα, ακόμα και πράγματα από το supermarket- κοίταξε και την παραμικρή λεπτομέρεια. Έλεγξε το προϊόν που αγοράζεις να είναι vegan, να μην έχει δημιουργηθεί μετά από κακοποίηση ή βασανισμό ζώου, αλλά και να μην περιέχει πλαστικό.

Extra tip: Βάλε στη ζωή και την καθημερινότητά σου τα τοπικά και χειροποίητα προϊόντα. Συνήθως, είναι eco-friendly!



#3 Βιώσιμη μόδα

Το ήξερες ότι για να δημιουργηθεί ένα jean παντελόνι χρειάζονται 10.000 λίτρα νερού και πολλές βλαβερές χημικές ουσίες; Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, μάλιστα, χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες χημικών και συνθετικών ουσιών, τα jeans πλένονται πολλές φορές για να αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα, ενώ χρησιμοποιούνται οξέα, χημικά λευκαντικά και γίνεται πλύσιμο με πέτρες για να αποκτήσει ένα denim ρούχο ένα συγκεκριμένο εφέ.

Όλα αυτά τα χημικά και οι βλαβερές ουσίες καταλήγουν στο περιβάλλον με αποτέλεσμα τη μόλυνσή του. Θα μου πεις… Τι μπορώ να κάνω εγώ; Μπορείς να αγοράζεις ρούχα από οικολογικά υλικά ή φυσικές ίνες, αλλά και να μην «παραδίνεσαι» στη fast fashion. Δηλαδή, να μην υποκύπτεις σε κάθε νέο fashion trend που λανσάρεται στην αγορά, αλλά να δημιουργήσεις μια διαχρονική ντουλάπα με κομμάτια που θα έχεις για μια ζωή.

#4 Κυκλικά πρότυπα κατανάλωσης

Είχες σκεφτεί ποτέ να βάλεις στη ζωή σου τη λογική του second hand; Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύουν τα κυκλικά πρότυπα κατανάλωσης. Αντικείμενα τα οποία δεν είναι καινούρια – είναι, βέβαια, σε καλή κατάσταση- και πριν τα χρησιμοποιούσε κάποιος άλλος.



#5 Τρόπος ζωής με συνείδηση

Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να επανασυνδεθούν με τη φύση και την ύπαιθρο. Βλέπεις, η μόνη διέξοδος από την καραντίνα ήταν ένας κοντινός περίπατος στο σπίτι, οπότε… η γυμναστική και το περπάτημα στα άλση πήρε «φωτιά».

Κάπως έτσι όλες ήρθαμε πιο κοντά στη φύση, σκεφτήκαμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να εκτιμάμε και είδαμε τη ζωή με άλλα μάτια. Και το λένε και οι έρευνες!

Πρόσφατη μελέτη σε 24 χώρες διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των ανθρώπων είναι πλέον πιο προσεκτικοί σε σχέση με τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον. Αυτή η σημασία που δίνουν πια οι άνθρωποι στον πλανήτη, στον φυσικό κόσμο και στην αλληλεπίδρασή τους με αυτόν, θα συνεχιστεί και το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ