Το πανεπιστημιακό κτίριο που νικά τη ζέστη με τη δροσερή πράσινη στέγη του

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Το πανεπιστημιακό κτίριο που νικά τη ζέστη με τη δροσερή πράσινη στέγη του

Κάθε τετράγωνο πράσινης στέγης  είναι προσβάσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φοιτητές και καθηγητές για μελέτη ή χαλάρωση έξω.

Το τελευταίο έργο από την Sanjay Puri Architects είναι το κτίριο που θα 'θελες να είχες στη δική σου... Πανεπιστημιούπολη. Σχεδιασμένο για το Πανεπιστήμιο Prestige στην ινδική πόλη Indore, το νέο ακαδημαϊκό κτίριο είναι δημιουργημένο από μια πράσινη στέγη που «κατεβαίνει» 5 ορόφους για να συναντήσει το έδαφος.

Κάθε τετράγωνο πράσινης στέγης (όπως μπορείς να δεις και στις φωτογραφίες) είναι προσβάσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φοιτητές και καθηγητές για μελέτη ή χαλάρωση έξω. Εκτός από τη δημιουργία ενδιαφέροντων υπαίθριων χώρων για τους χρήστες του κτιρίου, ο σχεδιασμός είναι μια απάντηση στο ζεστό κλίμα.


https://www.instagram.com/p/CQSquC-JFSh/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Δεδομένου ότι η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 βαθμών Κελσίου για 8 μήνες το χρόνο, απαιτούνταν έξυπνες λύσεις για να νικηθεί η ζέστη.

«Το κτίριο θα διαμορφωθεί από την παραδοσιακή ινδική αρχιτεκτονική για να δημιουργήσει ένα ενεργειακά αποδοτικό, βιώσιμο κτίριο με ελάχιστη εξάρτηση από τον τεχνητό φωτισμό και τον κλιματισμό», εξηγούν οι σχεδιαστές. Ως μέρος της βιώσιμης προσέγγισης, εξετάζεται προσεκτικά ο φυσικός αερισμός.

pirgoi1

Οι φουτουριστικοί πύργοι με την εκθαμβωτική πρόσοψη και τον οικολογικό χαρακτήρα

Οι εσωτερικοί χώροι διακόπτονται με μονοπάτια που φέρνουν καθαρό αέρα και διατηρούν το εσωτερικό δροσερό. Εντός του κτιρίου, οι αρχιτέκτονες τοποθετούν μια καφετέρια, γραφεία διοίκησης και ένα αμφιθέατρο στο ισόγειο. Αυτοί οι κοινόχρηστοι χώροι βρίσκονται γενικά στους κάτω ορόφους για εύκολη πρόσβαση με μια βιβλιοθήκη που απλώνεται στο επόμενο επίπεδο.

Οι επάνω όροφοι περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό αιθουσών διδασκαλίας και χώρων διοίκησης με προσεκτικά μελετημένη θέα που βλέπει προς τα περάσματα από κάτω και συνδέονται με βεράντες σε όλο το κτίριο.

Δες το κτήριο στη gallery που ακολουθεί...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Green School: To οικολογικό σχολείο στο Μπαλί που εστιάζει στη βιωσιμότητα

Το οβάλ σχολείο στην έρημο Thar της Ινδίας εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό του