Δέκα συσκευές που έχεις στο σπίτι σου και μπορείς να ανακυκλώσεις όταν χαλάσουν

Δέκα συσκευές που έχεις στο σπίτι σου και μπορείς να ανακυκλώσεις όταν χαλάσουν

Κάθε eco lover girl προσπαθεί να βάζει το περιβάλλον και την προστασία του πλανήτη στην «ατζέντα» της καθημερινότητας της, με μικρές ή μεγάλες eco-friendly πρακτικές.

Άλλωστε, το πολυπόθητο well being, είναι αποτέλεσμα ενός γενικότερου τρόπος ζωής, ο οποίος αναμφίβολα έχει πολλές οπτικές και προεκτάσεις. Μπορεί η δική σου στροφή προς ένα «πράσινο» μέλλον να ξεκίνησε με τον περιορισμό του food waste, τα beauty vegan προϊόντα, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας, τι θα έλεγες όμως αυτή τη φορά, να κάνεις ακόμη ένα «βήμα» ουσιαστικό και αξιόπιστο;

Βασικό σου «όπλο», σε αυτή την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, είναι η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., η οποία έχει οργανώσει το μεγαλύτερο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ελλάδα, καλύπτοντας όλη τη χώρα, αλλά και όλες τις κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών. Do something green today Queenette!

Για τις περισσότερες από εμάς – ας μην κρυβόμαστε – το σεσουάρ μαλλιών που δεν «έκανε τη δουλειά του» κατέληγε στον κάδο των αχρήστων. Μέγα σφάλμα και το «στοπ», οριστικό και αμετάκλητο, μπαίνει εδώ. Γιατί; Διότι ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε την Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., ώστε να δούμε τι πρέπει να κάνουμε κάθε φορά που μας «προδίδει» (ή και την προδίδουμε εμείς, προτιμώντας ένα νέο, πιο εξελιγμένο μοντέλο), η παλιά μας συσκευή. Είσαι έτοιμη να το ανακαλύψουμε μαζί;

Για εσένα λοιπόν που -όπως και εγώ- αναζητάς τρόπους μέσα στην καθημερινότητά σου, οι οποίοι θα σε οδηγήσουν αυτόματα ένα κλικ πιο κοντά στην eco friendly πλευρά σου, ήρθε η στιγμή να ανακυκλώσεις τις ηλεκτρικές σου συσκευές, αλλάζοντας τόσο τη δική σου ποιότητα ζωής, όσο και του πλανήτη. Ο τρόπος για να γίνει αυτό, «κρύβεται» στο κοντινότερο από τα περίπου 15.500 σημεία ανακύκλωσης συσκευών σε όλη τη χώρα - μην ξεχνάς ποτέ, πως χάρη και στη δική σου συστηματική συμμετοχή, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

Οι δέκα συσκευές που βρίσκονται στο σπίτι σου και μπορείς να ανακυκλώσεις

Όλες οι παλιές, χαλασμένες, ξεχασμένες ηλεκτρικές συσκευές, μικρές ή μεγάλες, οι οποίες βρίσκονται στο σπίτι σου, έχουν θέση σε έναν κάδο της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.. Είτε η αφορμή είναι το ξεκαθάρισμα, είτε η εξοικονόμηση χώρου και η ανανέωση του περιβάλλοντος στο οποίο ζεις, το σημαντικότερο όφελος είναι ένα: Η φροντίδα και η προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την απλή και ταυτόχρονα ωφέλιμη διαδικασία ανακύκλωσης συσκευών. Κάθε παλιά συσκευή που δεν έχει θέση πλέον στο σπίτι σου, αλλά και κάθε λάμπα που... σβήνει για πάντα οδηγείται στην ανακύκλωση το συντομότερο δυνατόν!

Ας δούμε ποιες είναι οι συσκευές, που έχεις σίγουρα στο σπίτι σου και μπορείς να τους δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία, χάρη στη διαδικασία Ανακύκλωσης Συσκευών, η οποία συνεισφέρει στη μείωση των σκουπιδιών, τον περιορισμό της ρύπανσης και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας:

Ψυγείο: Μπορεί να το ανοίγουμε ακόμα κι όταν... δεν έχει κάτι μέσα, ωστόσο πρόκειται για μία από τις ηλεκτρικές συσκευές που ανήκουν στην κατηγορία των μεγάλων οικιακών συσκευών και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σπιτιού. Όταν οι «δυνάμεις» του το… εγκαταλείψουν, μπορείς να του δώσεις μία ακόμη ευκαιρία, εύκολα και πολύ πολύ απλά: Αρκεί να ενημερώσεις το κατάστημα από το οποίο θα αγοράσεις το καινούριο σου ψυγείο πως θέλεις να δώσεις το παλιό για ανακύκλωση κι αυτοί θα έρθουν να το πάρουν χωρίς να επιβαρυνθείς εσύ καθόλου!

2

Τηλεόραση: Εντάσσεται και εκείνη με τη σειρά της στις ογκώδεις συσκευές κάθε σπιτιού, οι οποίες θα αντικατασταθούν άμεσα, καθώς δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην δώσει μία περίοπτη θέση στη συγκεκριμένη συσκευή. Η αποθήκευση της παλιάς τηλεόρασης ωστόσο, δεν είναι η λύση, καθώς κάθε τηλεόραση μπορεί να δοθεί και εκείνη με τη σειρά της για ανακύκλωση στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, εύκολα και δωρεάν.

Ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα: Καθώς το κρύο είναι ακόμη τσουχτερό, τα ηλεκτρικά καλοριφέρ είναι must σε κάθε σπίτι. Μήπως όμως, ήρθε η ώρα να απαλλαγείς από όσα δεν δουλεύουν σωστά και τα έχεις απλώς να σκονίζονται, δίνοντάς τα για ανακύκλωση;

Σεσουάρ και συσκευές περιποίησης σώματος (ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ξυριστικές μηχανές ή μηχανές μασάζ κλπ): Σε αυτή την κατηγορία, συμπεριλαμβάνονται μικρές ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες αν και δεν είναι αρκετά ογκώδεις, μπορεί να βρίσκονται για χρόνια ξεχασμένες σε κάποιο ντουλάπι. Όλες μας στεγνώνουμε τα μαλλιά μας εξάλλου και συχνά αντικαθιστούμε το σεσουάρ μας με ένα καλύτερο! Η ανακύκλωση των συγκεκριμένων συσκευών είναι ένα απλό και καθημερινό «βήμα» για ένα καλύτερο αύριο.

Συσκευές τηγανίσματος (φριτέζες): Αναμφισβήτητα, ο έξτρα χώρος στα ντουλάπια της κουζίνας, είναι πολύτιμος για καθεμία από εμάς. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μετά από μία «γενναία» εκκαθάριση στην κουζίνα σου, να μην αποκτήσεις μία σακούλα γεμάτη «δώρα» για τους κάδους ανακύκλωσης ηλεκτρικών αποβλήτων.

Βιντεοπαιχνίδια: Όλες έχουμε σε κάποιο συρτάρι του σπιτιού μας, ξεχασμένα βιντεοπαιχνίδια από την παιδική μας ηλικία. Δεν χρειάζεται ωστόσο παραπάνω από λίγα λεπτά, έτσι ώστε να αναλογιστείς και εσύ με τη σειρά σου, πόσο πιο χρήσιμα θα ήταν σε κάποιο από τα χιλιάδες σημεία ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών που υπάρχουν.

Ραδιόφωνο: Μπορεί ένα παλιό ραδιόφωνο για πολλούς να θεωρείται ένα μοναδικό vintage item, αλλά αν δεν το αξιοποιείς διακοσμητικά, η ανακύκλωσή του είναι «μονόδρομος».

Εικόνα3

Βιντεοκάμερες: Όλες μας παραδεχόμαστε πως το κινητό είναι... η προέκταση του χεριού μας. Είναι η συσκευή που παρέχει όλες τις υπηρεσίες που αναζητάμε, όπως φυσικά και η βιντεοσκόπηση σημαντικών στιγμών, χάρη στην κάμερα που διαθέτει. Μήπως είναι η στιγμή να αποχωριστείς μία για πάντα την παλιά σου βιντεοκάμερα που περιμένει ξεχασμένη μέσα στην ντουλάπα; Άλλωστε δεν θα σου δώσει ποτέ την τέλεια selfie.

Σκούπα: Εάν αναρωτιέσαι για ποιον λόγο να δώσεις για ανακύκλωση την ηλεκτρική σου σκούπα, ο λόγος είναι γιατί και οι σκούπες έχουν ημερομηνία λήξης. Τα χαλιά που έχεις βάλει πλέον στο σπίτι, η εισβολή της μικρής γατούλας Ζιζού στη ζωή σου (μαζί με τις τρίχες της), αλλά κυρίως οι πολλές ώρες που έχει «δουλέψει» η μικρή σου ηλεκτρική σκούπα, είναι οι λόγοι για να σκεφτείς να την αντικαταστήσεις, ανακυκλώνοντας την παλιά

Ηλεκτρικό σίδερο: Πήρες καινούργιο σίδερο και κράτησες το παλιό για παν ενδεχόμενο, όμως πέρασαν πέντε χρόνια από τότε. Με σιγουριά σου λέμε, πως και να το χρειαστείς, πλέον δεν θα δουλεύει. Oπότε βάλτο σε μία τσάντα και αποφάσισε να το αποχωριστείς για πάντα, δίνοντάς το για ανακύκλωση σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών – δεν είναι απαραίτητη η αγορά νέας συσκευής, καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία είναι δωρεάν!

4

Η ανακύκλωση συσκευών βρίσκεται αναμφίβολα στα χέρια μας, καθώς μέσα από μικρές πράξεις αγάπης προς το περιβάλλον, μπορείς και εσύ με τη σειρά σου, να βοηθήσεις τον πλανήτη να δημιουργήσει το πρόσφορο έδαφος που χρειάζεται για ένα καλύτερο, πιο «πράσινο» και πιο φυσικό μέλλον. Κάνε την αρχή, δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία στις ηλεκτρικές συσκευές που έχεις στο σπίτι σου και ανακύκλωσέ τις. Be an eco-friendly girl!