5 διατροφικές συμβουλές για να μειώσεις το δικό σου αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
5 διατροφικές συμβουλές για να μειώσεις το δικό σου αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον

5 απλοί τρόποι είναι ικανοί να σε κάνουν να ελαχιστοποιήσεις το δικό σου αποτύπωμα άνθρακα μέσω των διατροφικών επιλογών σου. Τι λες; Θα τους ακολουθήσεις;

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στη γη λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η οικολογική τους συνείδηση τους κάνει ν΄αναζητούν διαφορετικούς τρόπους για να ακολουθήσουν μια στρατηγική που θα μειώνει το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα, όχι μόνο σε σχέση με το πώς οδηγούν ή καταναλώνουν την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και από επιλογές στον τρόπο ζωής τους, όπως τα ρούχα που φορούν και τα τρόφιμα που τρώνε.

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελαχιστοποιήσουμε το δικό μας αποτύπωμα άνθρακα, η πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η στροφή της δυτικής διατροφής σε πιο βιώσιμα διατροφικά πρότυπα θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% και τη χρήση νερού κατά 50%. Οι ακόλουθοι 5 απλοί τρόποι είναι ικανοί να ελαχιστοποιήσεις το δικό σου αποτύπωμα άνθρακα μέσω των διατροφικών επιλογών σου. Τι λες; Θα τους ακολουθήσεις;

O πλανήτης σε χρειάζεται! Υιοθέτησε 8 οικολογικούς τρόπους για να τον βοηθήσεις

1. Σταμάτα να πετάς το φαγητό σου

Τα υπολείμματα από τις τροφές που καταναλώνουμε συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα που απορρίπτονται αποσυντίθενται στις χωματερές και εκπέμπουν μεθάνιο, ένα ιδιαίτερα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου Σε μια περίοδο 100 ετών, το μεθάνιο εκτιμάται ότι έχει 34 φορές μεγαλύτερη επίδραση από το διοξείδιο του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπολογίζεται ότι κάθε άτομο στον πλανήτη σπαταλά 194–389 κιλά τροφής ετησίως, κατά μέσο όρο. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα.

2. Μη χρησιμοποιείς πλαστικό

Η χρήση λιγότερου πλαστικού είναι ένα σημαντικό μέρος της μετάβασης σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Το πλαστικό περιτύλιγμα, οι πλαστικές σακούλες και τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης χρησιμοποιούνται συνήθως τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τη βιομηχανία τροφίμων για τη συσκευασία, αποστολή, αποθήκευση και μεταφορά τροφίμων. Ωστόσο, το πλαστικό μιας χρήσης συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πώς θα χρησιμοποιείς λιγότερο πλαστικό;

-Απόφυγε τις πλαστικές σακούλες και την πλαστική μεμβράνη όταν αγοράζεις φρέσκα προϊόντα

-Φέρε τις δικές σου τσάντες παντοπωλείου όταν πας για ψώνια

-Πίνε από επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού και μην αγοράζεις εμφιαλωμένο νερό

-Αποθήκευε τα τρόφιμα σε γυάλινα δοχεία

-Αγόρασε λιγότερα τρόφιμα σε πακέτο, καθώς είναι συχνά συσκευασμένα σε φελιζόλ ή πλαστικό

3. Τρωγε λιγότερο κρέας

Μια έρευνα δείχνει ότι η μείωση της πρόσληψης κρέατος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα. Σε μια μελέτη σε 16.800 Αμερικανών, οι δίαιτες που απελευθέρωναν τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου ήταν οι υψηλότερες σε κρέας από βοδινό, μοσχάρι και χοιρινό. Οι δίαιτες με τις χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν επίσης χαμηλότερες στο κρέας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκπομπές από την κτηνοτροφική παραγωγή - ιδιαίτερα το βόειο κρέας και τα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή - αντιπροσωπεύουν το 14,5% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο . Μπορείτε να δοκιμάσετε να περιορίσεις τα πιάτα με κρέας σε ένα γεύμα την ημέρα, να τρως κρέας μία μέρα την εβδομάδα ή να δοκιμάσεις τον χορτοφαγικό ή vegan τρόπο ζωής.

4. Δοκίμασε φυτική πρωτεΐνη

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σε μια μελέτη, τα άτομα με τις χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είχαν την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, των ξηρών καρπών και των σπόρων - και τη χαμηλότερη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κόψεis εντελώς τη ζωική πρωτεΐνη από τη διατροφή σoy. Μια μελέτη σε 55.504 ατόμων διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν μεσαίες ποσότητες κρέατος την ημέρα 50-100 γραμμάρια, είχαν σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από εκείνους που έτρωγαν πάνω από 100 γραμμάρια την ημέρα.

5. Μείωσε τα γαλακτοκομικά

Η μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και του τυριού, είναι ένας άλλος τρόπος για να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα. Μια μελέτη που διενεργήθηκε σε 2.101 ενήλικες Ολλανδούς, σύμφωνα με το Healthline, αποκάλυψε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας στις ατομικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μετά από το κρέας. Άλλες μελέτες καταλήγουν επίσης στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Τα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή και η κοπριά τους εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου όπως μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του αζώτου και αμμωνία . Στην πραγματικότητα, επειδή το τυρί χρειάζεται τόσο πολύ γάλα για να παραχθεί, συνδέεται με μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ζωικά προϊόντα όπως το χοιρινό, τα αυγά και το κοτόπουλο. Για να ξεκινήσεις, δοκίμασε να τρως λιγότερο τυρί και να αντικαταστήσεις το γάλα με εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης, όπως γάλα αμυγδάλου ή βρώμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πανεπιστημιακό κτίριο που νικά τη ζέστη με τη δροσερή πράσινη στέγη του

Μην πετάς τις φλούδες από τις μπανάνες! Κάντες λίπασμα για τα φυτά στο σαλόνι σου

9 tips για να κάνεις πιο eco friendly το διαμέρισμά σου (αλλά και τις συνήθειές σου)