Γάλα καρύδας Vs γάλα αμυγδάλου: Ποιο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Γάλα καρύδας Vs γάλα αμυγδάλου: Ποιο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

Το ένα συνδέεται με την εκτεταμένη αποψίλωση των δασών και τις ανήθικες πρακτικές εργασίας, το άλλο έχει κατηγορηθεί για την ξηρασία στην Καλιφόρνια.

Το γάλα καρύδας και το γάλα αμυγδάλου αποτελούν εδώ και καιρό εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Και όχι μόνο... Για τους vegan αλλά και όλους εκείνους που θέλουν μια εναλλακτική λύση στο ρόφημά τους, τα δύο αυτά γάλατα αποτελούν την καλύτερη διατροφική λύση.

Καθώς όμως επιδεινώνεται η κλιματική κρίση, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αναζητούν το γάλα καρύδας και το γάλα αμυγδάλου για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

Φτιάξε παγωτό καρύδα με τρία υλικά μόνο

Είναι αλήθεια ότι και τα δύο έχουν καλύτερο αντίκτυπο στον πλανήτη από το παραδοσιακό γάλα που προέρχεται από βοοειδή τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερό και αποβάλλουν μεθάνιο. Ωστόσο, κανένα από τα δύο γάλατα δεν είναι φιλικά στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Το ένα συνδέεται με την εκτεταμένη αποψίλωση των δασών και τις ανήθικες πρακτικές εργασίας, το άλλο έχει κατηγορηθεί για την ξηρασία στην Καλιφόρνια.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του γάλακτος καρύδας

Το γάλα καρύδας είναι ένα αρχαίο συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως στη διεθνή κουζίνα. Σήμερα, διατίθεται σε χάρτινες συσκευασίες ή κονσέρβες—το πρώτο είναι πιο κατάλληλο για κατανάλωση και το δεύτερο χρησιμοποιείται κυρίως για μαγείρεμα. Το γάλα καρύδας, ο τέταρτος πιο δημοφιλής τύπος γάλακτος στις ΗΠΑ από το 2020, αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 13,9% στην παγκόσμια αγορά μεταξύ 2021 και 2028. Οι οικονομολόγοι αποδίδουν την πρόβλεψη ανάπτυξης στο vegan κίνημα. Το γάλα καρύδας είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνο και υδάτινο από το αγελαδινό - οι καρύδες φύονται ακόμη και σε δέντρα που δεσμεύουν άνθρακα - αλλά επικρίνεται για τις πρακτικές χρήσης γης και εργασίας.

pexels-elif-tekkaya-4395019.jpg

Χρήση Νερού

Σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες, οι καρύδες απαιτούν ελάχιστο νερό. Οι απαιτήσεις τους σε νερό ποικίλλουν ανάλογα με το έδαφος και το κλίμα στο οποίο αναπτύσσονται, αλλά οι επαρκείς βροχοπτώσεις στις τροπικές περιοχές όπου αναπτύσσονται διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της ημερήσιας πρόσληψής τους είναι «πράσινο» Άλλοι τύποι γάλακτος -ιδιαίτερα γαλακτοκομικό και αμύγδαλο- βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο "μπλε" νερό, το οποίο λαμβάνεται από επιφανειακά και υπόγεια ύδατα.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του γάλακτος αμυγδάλου

Αν και η καρύδα συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα, το γάλα αμυγδάλου εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά γάλακτος . Σε αντίθεση με την καρύδα, όμως, τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν την αμυγδαλοκαλλιέργεια είναι ευρέως γνωστά.

amigdala.jpg

Χρήση Νερού

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του γάλακτος αμυγδάλου είναι η χρήση νερού. Αυτοί οι καρποί απαιτούν μια απίστευτη ποσότητα νερού, έναν πολύτιμο πόρο που αποτελεί προϋπόθεση για να αναπτύσσονται τα περισσότερα από αυτά. Περίπου το 80% των αμυγδάλων στον κόσμο καλλιεργούνται σε μια ιδιαίτερα αποξηραμένη περιοχή της Καλιφόρνια, γνωστή ως Central Valley. Η βροχόπτωση είναι μεταξύ 12 με 50 εκατοστά ετησίως και η μέση αμυγδαλιά χρειάζεται 90 εκατοστά ανά εποχή. Είναι μακράν η πιο εντατική σε νερό καλλιέργεια μη γαλακτοκομικού γάλακτος.

Στην Καλιφόρνια, μια πολιτεία που τώρα βιώνει τακτικά ξηρασίες πολλών ετών χάρη στην κλιματική αλλαγή, οι αμυγδαλιές ποτίζονται με νερό από υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Τόσο πολλά υπόγεια ύδατα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη γεωργία που η γη βυθίζεται φυσικά—έως και 70 εκατοστά τα τελευταία εκατό χρόνια.

gala_amigdalou.jpg

Τι είναι καλύτερο, γάλα καρύδας ή αμυγδάλου;

Η ανεύθυνη παραγωγή οποιουδήποτε τύπου γάλακτος έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά το γάλα καρύδας έχει αναμφισβήτητα περισσότερες δυνατότητες να είναι βιώσιμο. Το ότι η συντριπτική πλειονότητα των αμυγδαλιών στον κόσμο αναπτύσσεται μόνο όπου το νερό είναι σπάνιο σημαίνει ότι οι αγρότες πρέπει να συνεχίσουν να αποστραγγίζουν τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες για να διατηρήσουν τις καλλιέργειές τους, και αυτή είναι μια πρακτική που θα έχει μεγάλες συνέπειες.

Η παραγωγή καρύδας, εφόσον γίνεται με νόμιμο εμπόριο και δεν τροφοδοτεί την αποψίλωση των δασών, μπορεί να είναι βιώσιμη και πραγματικά οικονομικά επωφελής για τις κοινότητες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Είναι σημαντικό, ως καταναλωτής, να αγοράζεις βιολογικά προϊόντα καρύδας. Το γάλα καρύδας είναι επίσης εντελώς φιλικό προς τους χορτοφάγους όταν τα ζώα δεν χρησιμοποιούνται για τη συλλογή του καρπού. Όποιο γάλα κι αν επιλέξεις, το πραγματικό takeaway είναι να εκτιμήσεις το προϊόν και να αποφύγεις την υπερκατανάλωσή του. Η επέκταση των φυτειών καρύδας δεν είναι βιώσιμη. Έτσι, αντιστάθμισε την κατανάλωση γάλακτος καρύδας με γάλα βρώμης, έναν από τους πιο βιώσιμους τύπους γάλακτος, ή πίνε λιγότερο γάλα γενικά.