Όχι μόνο γάλα αμυγδάλου και βρώμης: Το trend με φυτικό γάλα από φυστίκι, αρακά και πατάτα

Πατούλια Κατερίνα
Όχι μόνο γάλα αμυγδάλου και βρώμης: Το trend με φυτικό γάλα από φυστίκι, αρακά και πατάτα

Η Σαρακοστή είναι η ιδανική περίοδος για να δοκιμάσεις τις νέες ποικιλίες φυτικού γάλακτος που κυκλοφορούν.

Για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής σου, η επιλογή στο γάλα που έπινες αφορούσε το αν θα είναι πλήρες στα λιπαρά του, 1% ή 2%.
Αυτή τη στιγμή το ψυγείο σου σφύζει από γάλατα φυτικής προέλευσης. Και όχι μόνο το δικό σου ψυγείο αλλά και τα ράφια του σούπερ μάρκετ και καθημερινά μια νέα ποικιλία φυτικού γάλακτος.

Σύμφωνα με health.harvard, οι νέες ποικιλίες φυτικού γάλακτος ήρθαν για να μείνουν και μια δοκιμή θα σε πείσει.

Είναι όμως οι νέες εναλλακτικές πιο θρεπτικές ή μιλάμε για μία από τα ίδια;

Το φυτικό γάλα γενικά έχουν δημιουργηθεί με τον ίδιο τρόπο. Οι καρποί γίνονται πούδρα και σε συνδυασμό νερό και καλό στράγγισμα, προκύπτει το γάλα του καρπού, με πυκνότητα λιγότερη από 10% στα περισσότερα φυτικά γάλατα.

Θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D ή το ασβέστιο μπορούν να ενισχύσουν το γάλα που προκύπτει κι αν πας σε μάρκες έτοιμου φυτικού γάλακτος, τα θρεπτικά συστατικά που θα πάρεις, θα είναι ίδια με το αγελαδινό, όπως τονίζει και ο δρ Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard.



Βέβαια, τα φυσικά γάλατα θεωρούνται πιο «πράσινα» σε σχέση με το αγελαδινό και εκπέμπουν λιγότερα αέρια κατά την παραγωγή. Ωστόσο, η καλλιέργεια ορισμένων από αυτά τα φυτά και η μετατροπή τους σε γάλα απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Τα περισσότερα γάλατα φυτικής προέλευσης είναι χαμηλών θερμίδων. Κατά μέσο όρο, όμως, αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα κοστίζουν περισσότερο από τα γαλακτοκομικά.

Γάλα φιστικιού: Μπορεί να μην είναι τόσο πράσινο όσο το φιστίκι Αιγίνης αλλά θα το βρεις σε μια πιο καφέ εκδοχή, του λείπουν όμως οι απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα των ξηρών καρπών, όπως η θειαμίνη, το μαγγάνιο και η βιταμίνη Β6. Ωστόσο, το γάλα φιστικιού περιέχει λιγότερες από 100 θερμίδες ανά φλιτζάνι, κάτι που είναι παρόμοιο με το αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα και άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του γάλακτος φιστικιού είναι ότι είναι λίγο πιο περιεκτικό σε πρωτεΐνη από άλλα φυτικά γάλατα.

Το γάλα μπιζελιού δημιουργείται από κίτρινα μπιζέλια, αλλά δεν έχει γεύση μπιζελιού. Το χρώμα, η γεύση και η κρεμώδης σύστασή του είναι πιο κοντινή στα γαλακτοκομικά, επομένως οι άνθρωποι μπορεί να το βρουν πιο ελκυστικό σε σχέση με την υδαρή μορφή άλλου τύπου φυτικού γάλακτος. Το γάλα αρακά έχει μια αξιοπρεπή ποσότητα πρωτεΐνης - τουλάχιστον 7 γραμμάρια ανά μερίδα - και κάθε μερίδα μας δίνει περίπου 100 θερμίδες. Απαιτεί επίσης λιγότερο νερό στην παραγωγή από άλλα φυτικά γάλατα και έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα γαλακτοκομικά.

Το γάλα πατάτας μοιάζει περισσότερο με το αγελαδινό γάλα σε σχέση με άλλα φυτικά γάλατα λόγω της αμυλώδους φύσης της πατάτας. Είναι αναμφισβήτητα το πιο οικολογικό φυτικό γάλα, επειδή η καλλιέργεια της πατάτας απαιτεί λιγότερη γη και νερό από τα γαλακτοκομικά. Το γάλα πατάτας είναι επίσης χαμηλών θερμίδων: 80 έως 100 ανά μερίδα αλλά η παραγωγή του δεν είναι ακόμα αρκετά δημοφιλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

10 υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε κάθε συνταγή για να την κάνεις vegan