Πώς θα φτιάξεις αρωματικά κεριά σόγιας για να κάνεις πιο eco-friendly τον χώρο σου

Πώς θα φτιάξεις αρωματικά κεριά σόγιας για να κάνεις πιο eco-friendly τον χώρο σου

Η ωραιότερη και παράλληλα οικολογική προσθήκη που θα αναβαθμίσει κάθε γωνιά του σπιτιού.

Τα κεριά είναι ένα από τα ομορφότερα και cozy διακοσμητικά σπιτιού. Διατίθενται σε αμέτρητα σχέδια, μεγέθη και χρώματα και συχνά επενδύουμε σε αυτά για να κάνουμε πιο ζεστό και ατμοσφαιρικό τον χώρο μας. Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των κεριών είναι η περιεκτικότητά τους σε παραφίνη και διάφορες άλλες τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την καύση.

Μια πολύ καλή και ταυτόχρονα eco-friendly επιλογή είναι τα κεριά σόγιας, τα οποία παρασκευάζονται από βιώσιμα υλικά και γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Είναι μη τοξικά για το περιβάλλον, βιοδιασπώμενα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.

Η Πηγή Τζότζου, που ξεκίνησε να φτιάχνει τα Joju Candles, τα ιδιαίτερα αρωματικά κεριά σόγιας και τελικά δημιούργησε ένα ανερχόμενο brand, μίλησε στο queen.gr και μας έλυσε όλες τις απορίες μας σχετικά με τα κεριά σόγιας.

1) Είναι ασφαλές να φτιάξουμε μόνες μας στο σπίτι κεριά από σόγια;

Ναι, είναι ασφαλές, αρκεί να τηρούμε κάποιους κανόνες.

  1. Χρησιμοποιούμε πάντα κατάλληλα σκεύη, είτε για υδατόλουτρο (bain-marie) είτε για φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Δουλεύουμε σε χώρο που αερίζεται σωστά.
  3. κρατάμε μακριά τους μικρούς μας φίλους.

Γενικά λοιπόν, είναι ασφαλές και αρκετά εύκολο να φτιάξουμε μόνες μας στο σπίτι κεριά από σόγια, περνώντας το χρόνο μας δημιουργικά κι ευχάριστα.

https://www.instagram.com/p/CawzKH2LrmA

2) Ποιες οι διαφορές των κεριών από σόγια συγκριτικά με τα κεριά παραφίνης;

Αρχικά να τονίσουμε ότι η η παραφίνη είναι υποπροϊόν πετρελαίου. Αυτό λοιπόν από μόνο του έχει αρνητικά σημεία.

Κατά την καύση λοιπόν, ενός κεριού παραφίνης

  1. απελευθερώνονται αρκετές τοξικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για εμάς, για τα κατοικίδιά μας αλλά και για το περιβάλλον.
  2. Εκλύεται μαύρος καπνός ο οποίος λεκιάζει κυρίως όποιες επιφάνειες βρίσκονται κοντά στο κερί.
  3. εκλύεται αιθάλη, η οποία δυστυχώς συσσωρεύεται στα ρούχα και στο δέρμα μας.

Απ’ την άλλη πλευρά έχουμε τα κεριά σόγιας, που είναι φυτικά και δεν επιβαρύνουν ούτε τον οργανισμό μας ούτε το περιβάλλον.

  1. Είναι φυτικά, καθώς η σόγια παράγεται από το λάδι του καρπού (φασόλι) της σόγιας (σογιέλαιο)
  2. Είναι μη τοξικά
  3. Έχουν καθαρή καύση χωρίς να εκπέμπουν αιθάλη ή άλλες βλαβερές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ουσίες (σε συνδυασμό με φυσικά φυτίλια)
  4. Καίγονται ομοιόμορφα, δύο φορές πιο αργά από τα κεριά παραφίνης
  5. Μυρίζουν πιο έντονα και για περισσότερη ώρα
  6. Η σόγια είναι μια ανανεώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή
  7. Το κερί σόγιας είναι υδατοδιαλυτό, καθαρίζει εύκολα με ζεστό νερό και σαπούνι.

3) Είναι πράγματι πιο φιλικά προς το περιβάλλον;

Τα κεριά από σόγια είναι μια φυσική εναλλακτική λύση, φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η πρώτη ύλη, το κερί σόγιας παράγεται από το σογιέλαιο (λάδι του φυσικού καρπού της σόγιας). Πρόκειται για ένα φυτικό κερί που δεν προέρχεται από πετρελαιοειδή προϊόντα, οπότε είναι μια φυσική ανανεώσιμη πηγή, είναι βιοδιασπώμενο και υδατοδιαλυτό. Χρησιμοποιώντας φυσικά φυτίλια (είτε ξύλινα από οπωροφόρα δέντρα, μη τοξικά, χωρίς μόλυβδο, χωρίς ψευδάργυρο και χωρίς παραφίνη είτε 100% βαμβακερά), έχουμε καθαρή καύση. Τα παραπάνω λοιπόν καθιστούν τα κεριά σόγιας φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και είναι μία πολύ καλή «πράσινη» εναλλακτική επιλογή, με δεδομένο ότι στην εποχή μας όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν φυσικά ή βιολογικά προϊόντα, διατηρώντας οικολογική συνείδηση.

7 παραδόσεις που πρέπει ν' αποφύγεις για να κάνεις τον γάμο σου eco friendly

https://www.instagram.com/p/CcQIDnDs5k1

Πώς θα φτιάξεις DIY κεριά σόγιας

Θα χρειαστείς: 1 κιλό νιφάδες μαλακού κεριού σόγιας, γυάλινο μπολ για μπεν μαρί,
Κατσαρολάκι που να χωράει το γυάλινο δοχείο για μπεν μαρί, θερμόμετρο υγρών - μαγειρικής, ξύλινο κουτάλι, χρώμα για κεριά, κόλλα σιλικόνης, Αρωματικά έλαια, φυσικό φιτίλι ανάλογα το μέγεθος του δοχείου χύτευσης, Γυάλινο βάζο ή άλλο δοχείο για τη χύτευση, μανταλάκι, ψαλίδι, έναν αναδευτήρα, 1 σταγονόμετρο και ξυλάκια για σουβλάκια.

https://www.instagram.com/p/CdaYY0tJhZs

Πώς θα το φτιάξεις: Αφού αποστειρώσεις καλά τα σκεύη σου, λιώσε σιγά σιγά το κερί σε μπεν μαρι σε σιγανή φωτιά. Η μαλακή σόγια λιώνει στους 50 βαθμούς. Μόλις γίνει υγρό, ρίξε το χρώμα και ανακάτεψε μέχρι να το φέρεις στην επιθυμητή απόχρωση. Μόλις το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, ρίξε μερικές σταγόνες από το αρωματικό λάδι ή το αιθέριο έλαιο της επιλογής σου (Χρησιμοποιήστε 5% μέχρι 8% της ποσότητας του κεριού σε άρωμα).

Άφησε για λίγο το κερί στην άκρη να κρυώσει. Κόλλησε στον πάτο του δοχείου τη μεταλλική βάση από το φυτίλι με λίγη κόλλα σιλικόνης. Τύλιξε στο κέντρο το ξυλάκι από το σουβλάκι με το φυτίλι ώστε να παραμείνει στο κέντρο του δοχείου. Το κερί σου θα είναι έτοιμο για καύση μόλις σταθεροποιηθεί πλήρως.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Πηγή Τζότζου (@joju.candles).

Πηγή κεντρικής: candleluxbyclara