Ο ποδηλατόδρομος του μέλλοντος που παράγει ηλιακή ενέργεια ενώ κάνεις ποδήλατο

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Ο ποδηλατόδρομος του μέλλοντος που παράγει ηλιακή ενέργεια ενώ κάνεις ποδήλατο

Ο ποδηλατόδρομος του μέλλοντος: Αυτό το πολυλειτουργικό φωτοβολταϊκό μονοπάτι μέχρι στιγμής μπορεί κανείς να το δει στην Ελβετία και στο Ντουμπάι αλλά μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε τοποθεσία και κλιματική ζώνη.

Αργά αλλά σταθερά (ελπίζοντας ότι οδηγούμαστε σε πιο βιώσιμο τρόπο όσον αφορά την καθημερινότητά μας) οι υποδομές των πόλεων φαίνεται να ακολουθούν γρήγορα ένα καλό παράδειγμα για εξέλιξη, σ΄έναν κόσμο πιο φιλικό προς το περιβάλλον . Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που εμφανίζονται στις γωνίες των δρόμων και οι έξυπνοι πάγκοι που χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ενέργειας για hotspots WiFi έχουν γίνει συχνό φαινόμενο σε πολλές πόλεις του κόσμου.

Οι ποδηλατόδρομοι, γνωστοί και ως veloroutes, γίνονται όλο και πιο σημαντικό στοιχείο της σύγχρονης μεταφοράς εντός των πόλεων στις μέρες μας, ωθώντας τους σχεδιαστές να ξανασκεφτούν τη μελλοντική χρήση και τις δυνατότητές τους. Έχοντας αυτό κατά νου, και επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από την έννοια της βιωσιμότητας, ο αρχιτέκτονας Peter Kuczia εισήγαγε το «solar veloroute», ένα πολυλειτουργικό φωτοβολταϊκό μονοπάτι για ποδηλάτες και πεζούς.

Ο Sebastian Cox χτίζει το δεντρόσπιτο Sylvascope ως σύμβολο αποτελεσματικής διαχείρισης δασών

Στο «solar veloroute» του Peter Kuczia, το φωτοβολταϊκό σύστημα χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιτόπιους σταθμούς φόρτισης και φωτισμό, ενώ η πλεονάζουσα ενέργεια που συλλέγεται μπορεί να διανεμηθεί για πρόσθετες υπηρεσίες. Το έργο έχει σχεδιαστεί ως μια εντυπωσιακή δομή που προσελκύει την προσοχή των περαστικών, ενθαρρύνοντάς τους να μάθουν περισσότερα για τη βιωσιμότητα. Για να διασφαλίσει περαιτέρω ότι το «solar veloroute» χρησιμεύει ως μια άτυπη εκπαιδευτική εμπειρία για το κοινό, ο αρχιτέκτονας έχει εγκαταστήσει πάνελ οθόνης και αφίσες με πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη από τη χρήση της ηλιακής ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα.

siraga1.JPG

Ο αρχιτέκτονας ερμήνευσε εκ νέου τον τυπικό ποδηλατόδρομο μέσω ενός βιώσιμου φακού και δημιούργησε το Solar Veloroute, ένα πολυλειτουργικό φωτοβολταϊκό μονοπάτι και δομή για πεζούς και ποδηλάτες της πόλης. Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε πόλεις χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τον τρόπο μεταφοράς που προτιμούν, ωθώντας τους σχεδιαστές και τους δήμους των πόλεων να ξανασκεφτούν τους ποδηλατόδρομους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με την αύξηση της ζήτησης για Veloroutes, η Kuczia δημιούργησε ένα Solar Veloroute που περιλαμβάνει μια δομή φωτοβολταϊκής σήραγγας που χρησιμεύει ως ηλιακός θόλος για ποδηλάτες και πεζούς καθώς και ως δημόσια εγκατάσταση όπου οι επιβάτες μπορούν να απολαμβάνουν φωτισμένα μονοπάτια τη νύχτα και σταθμούς φόρτισης για ποδήλατα ή smartphone. Το Solar Veloroute παρουσιάζεται ως μια μερικώς κλειστή, στρογγυλεμένη αψίδα κατασκευασμένη από επικαλυμμένα ηλιακά πάνελ από μη ανακλαστικό γυαλί.

https://www.instagram.com/p/CWN-zxYsKG4

Σχετικά με τη βιώσιμη πηγή ενέργειας της δομής, ο Kuczia λέει, «Μόλις ένα χιλιόμετρο το Solar Veloroute θα μπορούσε να παρέχει περίπου 2.000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να τροφοδοτήσει 750 νοικοκυριά ή να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για περισσότερα από 1.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που οδηγούν 11.000 km ετησίως».

Μια υφασμάτινη μεμβράνη παρέχει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας για τους πεζούς και τους ποδηλάτες ενώ διανέμει απαλά το φως. Η μερικώς κλειστή φωτοβολταϊκή αψίδα είναι ένα αρχιτεκτονικό σύμβολο για την αλλαγή από έναν τρόπο ζωής που λειτουργεί με φυσικό αέριο σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Ακολουθώντας μια επαναλαμβανόμενη σειρά από ατσάλινα στοιχεία, το Solar Veloroute μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιοδήποτε κλίμα και πόλη με το ίδιο είδος ορθογώνιων φωτοβολταϊκών. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ συλλέγουν ηλιακή ενέργεια για να δημιουργήσουν ισχύ για σταθμούς φόρτισης και εναέριο φωτισμό. Αυτό το πολυλειτουργικό φωτοβολταϊκό μονοπάτι μέχρι στιγμής μπορεί κανείς να το δει στην Ελβετία και στο Ντουμπάι αλλά μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε τοποθεσία και κλιματική ζώνη.

Images: alek pluta