Το να ζεις σε μια γειτονιά με πολλά δέντρα είναι πολύ πιο ωφέλιμο από όσο νομίζεις - Να γιατί

Το να ζεις σε μια γειτονιά με πολλά δέντρα είναι πολύ πιο ωφέλιμο από όσο νομίζεις - Να γιατί

Το να υπάρχουν 10 περισσότερα δέντρα σε ένα αστικό τετράγωνο μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας.

Όταν επιλέγουμε το σπίτι στο οποίο θέλουμε να αγοράσουμε ή να νοικιάσουμε, συχνά βάζουμε κάποιες βασικές προτεραιότητες στο μυαλό μας. Για κάποιους, η πιο σημαντική λεπτομέρεια είναι η εγγύτητα σε σχολεία, νοσοκομεία ή στη δουλειά τους. Άλλοι πάλι, επικεντρώνονται στην εκτίμηση της αξίας των ακινήτων. Ίσως η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η προσβασιμότητα στις συγκοινωνίες.

Αλήθεια, έχεις σκεφτεί όμως να αποφασίσεις να μείνεις σε μια περιοχή γιατί έχει ...πολύ πράσινο; Οι αστικές περιοχές με δεντρόφυτους δρόμους φαίνονται σίγουρα όμορφες - αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο είναι ελκυστικές για κάποιους-. Τα δέντρα επηρεάζουν διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία, όπως η θερμοκρασία, ο ατμοσφαιρικός άνθρακας και η ποιότητα του αέρα. Το να υπάρχουν 10 περισσότερα δέντρα σε ένα αστικό τετράγωνο μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας.

Συνταγογραφούμενες οικολογικές βόλτες ...για την υγεία μας

Να γιατί τα δέντρα αποτελούν κρίσιμο πλεονέκτημα για την επιλογή κατοικίας

Τα δέντρα κάνουν καλό στην υγεία μας. Η ζωή σε πόλεις περιτρυγυρισμένη από δέντρα και πάρκα συνδέεται με θετική σωματική και ψυχική υγεία, λέει η Monica G. Turner, PhD, καθηγητής οικολογίας και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. Εάν ζεις κοντά σε δέντρα, πιθανότατα αισθάνεσαι περισσότερο συνδεδεμένη με τη φύση και την άγρια ​​ζωή, κάτι που συνδέεται με καλύτερη ψυχολογική ευεξία και λιγότερο ψυχικό στρες.

prasini_poli1.jpg

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε απόσταση 100 μέτρων από μια υψηλή πυκνότητα δέντρων στο δρόμο είχαν χαμηλότερο ποσοστό αντικαταθλιπτικών επεισοδίων. Αυτό υποδηλώνει ότι η ακούσια καθημερινή μας επαφή με τη φύση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης. Το να βρίσκεσαι μέσα, κοντά σε χώρο πρασίνου μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ανακάμψεις από το ψυχοκοινωνικό στρες και να είσαι πιο αισιόδοξη.

«Τα δέντρα είναι πηγή χαράς και έμπνευσης για τους ανθρώπους», λέει η Naomi Alena Sachs, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Φυτών και Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο Πανεπιστήμιο του Maryland. «Οι κάτοικοι των πόλεων σε περιοχές με περισσότερα δέντρα έχουν μικρότερες πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, για να μην αναφέρουμε υψηλότερα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας», προσθέτει.

Στην Ιαπωνία, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών συνδέεται θετικά με την ύπαρξη δεντρόφυτων δρόμων και πάρκων κοντά στις κατοικίες τους. Αν ψάχνεις για ένα μέρος για να μετακομίσεις, η ιδανική περιοχή είναι ...δίπλα σε πολλά δέντρα!

Μειώνουν επίσης τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

poli_me_prasino.jpg

Οι πόλεις αποκαλούνται συχνά «τσιμεντένιες ζούγκλες» γιατί μέσα σε αυτές συναντάς πολλά κτίρια, και πεζοδρόμια χωρίς ίχνος πρασίνου. Ωστόσο, αυτές οι ίδιες υποδομές απορροφούν και διατηρούν τη θερμότητα του ήλιου, με αποτέλεσμα το «φαινόμενο θερμότητας των αστικών νησιών» που κάνει τις πόλεις πιο ζεστές από τις αγροτικές περιοχές. Εάν αυξηθεί η φυσική κάλυψη γης φυτεύοντας περισσότερα δέντρα, αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να μειωθούν. «Η σκιά που παρέχουν τα δέντρα βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας πολύ χαμηλότερη, ειδικά καθώς τα κύματα καύσωνα γίνονται πιο συχνά», λέει η Turner.

«Τα αστικά δέντρα μετριάζουν επίσης τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, η ελαχιστοποίηση της υπερθέρμανης των πόλεων, καθιστά λιγότερο πιθανό να χρειαστούμε κλιματιστικά το καλοκαίρι, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος», λέει η Emily Minor, PhD, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο.

«Σύμφωνα με το USDA Forest Service, τα αστικά δέντρα μειώνουν την εθνική χρήση ενέργειας για κατοικίες κατά περισσότερο από 7% και εξοικονομούν περίπου 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακό κόστος κάθε χρόνο. Επιπλέον, μπορούν να συλλάβουν και να αποθηκεύσουν διοξείδιο του άνθρακα, ένα αέριο του θερμοκηπίου που θερμαίνει τον πλανήτη», προσθέτει η Emily Minor. «Η ύπαρξη πολλών δέντρων τριγύρω βοηθά στην αποφυγή πλημμύρας στους δρόμους απορροφώντας τη ροή των όμβριων υδάτων. Σε όλες τις συνεχόμενες Ηνωμένες Πολιτείες, τα αστικά δέντρα αφαιρούν τουλάχιστον 711.000 τόνους ατμοσφαιρικής ρύπανσης ετησίως. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περιβαλλοντικά οφέλη των δέντρων ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και τη γεωγραφική θέση», λέει η Minor.