Μην κόψεις τη ζάχαρη μόνο για το καλό της υγείας σου αλλά και για να προστατεύσεις το περιβάλλον

Μαρία Ροδίτη
Μην κόψεις τη ζάχαρη μόνο για το καλό της υγείας σου αλλά και για να προστατεύσεις το περιβάλλον

Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης μέσω της φορολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει νέα μελέτη.

Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προώθηση της βιωσιμότητας, υποστηρίζει νέα μελέτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και η χρήση εναλλακτικών γλυκαντικών θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής για το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας δίνει 4.000 € στους πολίτες που θέλουν να ανταλλάξουν τα αυτοκίνητά τους

Πρόταση για φόρο στη ζάχαρη με σκοπό τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Sustainability, προτείνει τη φορολογία της ζάχαρης και αναλύει το πώς αυτή η προσαρμογή φόρου θα μπορούσε να βοηθήσει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς η ζάχαρη είναι μία από τις πιο επιβλαβείς τροφές.

zahari.jpg

Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς εξέτασαν 3 σενάρια για την ανακατεύθυνση κι εκμετάλλευση των υπαρχουσών καλλιεργειών ζάχαρης με εναλλακτικούς τρόπους:

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδασώσει τις υπάρχουσες καλλιέργειες ζάχαρης.

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντικαταστήσει τις καλλιέργειες ζαχαρότευτλων με την παραγωγή αιθανόλης.

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξάγει την πλεονάζουσα παραγωγή ζάχαρης.

Πώς ο περιορισμός κατανάλωσης ζάχαρης θα ωφελήσει το περιβάλλον

Η μελέτη υπολόγισε ότι οι εκπομπές CO2 θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 20,9–54,3% ετησίως, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο.

zahari_perivallon.jpg

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι εξοικονομήσεις θα διπλασιαστούν αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο και θα τετραπλασιαστούν στο τρίτο σενάριο. Ως εκ τούτου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βραζιλίας – χώρας με μεγάλη παραγωγή ζάχαρης- προς όφελος της ΕΕ θα μπορούσε να εστιάσει όχι στην παραγωγή ζάχαρης, αλλά στην παραγωγή αιθανόλης από τα ζαχαροκάλαμα με σκοπό να επωφεληθεί το περιβάλλον.