Green home: Οι 7 αλλαγές που χρειάζεσαι για να ζεις σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι

Μαρία Ροδίτη
Green home: Οι 7 αλλαγές που χρειάζεσαι για να ζεις σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι

Άλλαξε μερικές συνήθειές σου, κάνε πιο συνειδητές επιλογές και μετάτρεψε τον χώρο σου στο απόλυτο green home. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Μπορεί πραγματικά να θέλεις να μεταμορφώσεις το σπίτι σου και να το κάνεις πιο φιλικό προς το περιβάλλον, όμως… σαν να διστάζεις. Σαν να πιστεύεις ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου, να αλλάξεις τη ρουτίνα σου για να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα.

Και κάπου εκεί αμφιταλαντεύεσαι. «Θα τα καταφέρω; Πρέπει να προσπαθήσω για ένα καλύτερο ''αύριο'', αλλά πώς θα το κάνω; Δεν έχω ιδέα!», λες στον εαυτό σου και ήρθε η ώρα να σταματήσεις να αγχώνεσαι. Μια απόφαση είναι – πραγματικά- και ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα μπορέσεις να μετατρέψεις τον χώρο σου στο απόλυτο green home κι εσύ να είσαι πιο ήσυχη ότι βάζεις το λιθαράκι σου για έναν καλύτερο πλανήτη.

Πώς θα δώσεις «ζωή» στα παλιά περιοδικά που έχεις στο σπίτι εξοικονομώντας συγχρόνως και χώρο

Οι αλλαγές που μπορείς να κάνεις στο σπίτι για να αφήνεις οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον

«Εξαφάνισε» το πλαστικό από όπου είναι δυνατόν

eco_spiti.jpg

Φρόντισε να χρησιμοποιείς γυάλινες κανάτες για νερό, επένδυσε σε μεταλλικά μπουκάλια και παγούρια για τα ροφήματά σου, χρησιμοποίησε υφασμάτινες σακούλες για τα ψώνια σου. Σκέψου κάθε κίνησή σου και προσπάθησε όσο περισσότερο μπορείς να χρησιμοποιείς και να κάνεις πράγματα που έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Αγόρασε κρέατα που έχουν αναπτυχθεί με sustainable μεθόδους

Τι σημαίνει αυτό; Επίλεξε κρέατα βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με ορμόνες ή αντιβιοτικά και σιτίζονται ελεύθερα στη φύση.

Επίλεξε «πράσινα» καθαριστικά

Τα απορρυπαντικά της αγοράς – εκτός από το γεγονός ότι μολύνουν το περιβάλλον- είναι επιβλαβή και για την υγεία. Επίλεξε είτε «πράσινα» καθαριστικά, είτε δημιούργησε μόνη σου απορρυπαντικά στο σπίτι με υλικά που έχεις στην κουζίνα σου.

Αναβάθμισε τη μόνωση του σπιτιού

Η αναβάθμιση της μόνωσης μπορεί να βελτιώσει την κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού σου, να εξοικονομήσει χρήματα στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και κατ’ επέκταση να αυξήσει την αξία του σπιτιού.

Δώρισε, μην πετάς

Η δωρεά ρούχων μειώνει τα απόβλητα, αποτρέπει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ρούχα που θα βρίσκονταν στη χωματερή και δίνει στα αγαθά ξανά ζωή.

Προσοχή στα κουζινικά σου

Επίλεξε κατσαρόλες και μπρίκια που είναι κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο, χυτοσίδηρο με επικάλυψη σμάλτου και ανοξείδωτο χάλυβα.

kouzinika.jpg

Απόφυγε τα χημικά για τα ζωύφια

Βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν διάσπαρτα ψίχουλα στους πάγκους της κουζίνας ή τρύπες στους τοίχους. Έτσι, δεν θα πλησιάζουν μυρμήγκια ή κατσαρίδες και άρα εσύ δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείς χημικά σπρέι.