Πώς ερευνητές δημιούργησαν «πράσινο» υδρογόνο χωρίς να χρησιμοποιήσουν γλυκό νερό

Πώς ερευνητές δημιούργησαν «πράσινο» υδρογόνο χωρίς να χρησιμοποιήσουν γλυκό νερό

Το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας ηγείται της έρευνας και αποφεύγει τη χρήση πηγών γλυκού νερού, που συνεχώς εξαντλούνται.

Σε μια μεγάλη καινοτομία προχώρησε το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, καθώς ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν «πράσινο» υδρογόνο χρησιμοποιώντας κατά 100% θαλασσινό νερό. Γιατί είναι καινοτομία όλη αυτή η διαδικασία θα αναρωτιέσαι εύλογα. Διότι οι πηγές γλυκού νερού στον πλανήτη ολοένα και εξαντλούνται, ενώ για την παραγωγή υδρογόνου απαιτείται τεράστια κατανάλωση ενέργειας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή κι ας δούμε πού χρειάζεται το υδρογόνο και γιατί το «πράσινο» υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική – φιλική προς το περιβάλλον- λύση.

Εταιρεία με είδη χορού χρησιμοποιεί πλαστικά απόβλητα για κοστούμια και σκηνικά

Πού βρίσκεται το υδρογόνο

Το υδρογόνο είναι ένα χημικό στοιχείο με πολλές δυνατότητες. Στη Γη δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ στην καθαρότερη μορφή του, αλλά πρέπει να εξάγεται από ενώσεις με άλλα στοιχεία. Και αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλή ενέργεια.

sea_water.jpg

Το υδρογόνο μπορεί να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία δίνοντας διάφορα προϊόντα επόμενου σταδίου στα οποία περιλαμβάνονται συνθετικοί φορείς ενέργειας με βάση το υδρογόνο και τα λεγόμενα «ηλεκτρικά καύσιμα», όπως η μεθανόλη, η αμμωνία, το συνθετικό μεθάνιο και τα συνθετικά καύσιμα.

Πράσινο υδρογόνο από 100% θαλασσινό νερό

Όπως καταλαβαίνεις, το υδρογόνο χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές στην καθημερινότητά μας και δεν παύει να είναι βλαβερό για το περιβάλλον. Γι’ αυτό ακριβώς οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας έκαναν τη μελέτη τους και κατάφεραν να δημιουργήσουν πράσινο υδρογόνο από 100% θαλασσινό νερό.

Η διαδικασία αυτή μοιάζει με ένα επιστημονικό θαύμα που μας βάζει σε έναν δρόμο για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση. Πώς έγινε, όμως, η όλη διαδικασία; «Χωρίσαμε το φυσικό θαλασσινό νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο με σχεδόν 100% απόδοση, για να παράγουμε πράσινο υδρογόνο με ηλεκτρόλυση, χρησιμοποιώντας έναν μη πολύτιμο και φθηνό καταλύτη σε μια εμπορική ηλεκτρόλυση», λέει ο επικεφαλής του έργου, καθηγητής Shi-Zhang Qiao από τη σχολή χημικών μηχανικών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

Οι ερευνητές αναζήτησαν το θαλασσινό νερό σε περιοχές με μεγάλες ακτές και άφθονο ηλιακό φως, για να μη χρησιμοποιήσουν γλυκό νερό, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο δυσεύρετο. «Χρησιμοποιήσαμε το θαλασσινό νερό ως πρώτη ύλη χωρίς την ανάγκη διεργασιών προεπεξεργασίας, όπως η ερήμωση, ο καθαρισμός ή η αλκαλοποίηση με αντίστροφη όσμωση», αναφέρει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, Yao Zheng, λέγοντας στην ουσία ότι δεν χρησιμοποιήθηκε πολλή ενέργεια κατά τη διαδικασία.

ilektrolisi.jpg

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ηλεκτρόλυση θαλασσινού νερού είναι σχετικά νέα σε σύγκριση με την ηλεκτρόλυση καθαρού νερού και για αυτό η ομάδα ελπίζει να κλιμακώσει το πείραμά της για εμπορική παραγωγή στη δημιουργία κυψελών καυσίμου υδρογόνου και σύνθεση αμμωνίας.