Η Σκωτία επαναστατεί και αλλάζει τα πάντα στον χώρο της υγείας προς όφελος του πλανήτη

Μαρία Ροδίτη
Η Σκωτία επαναστατεί και αλλάζει τα πάντα στον χώρο της υγείας προς όφελος του πλανήτη

Τι φταίει στα συστήματα υγείας και προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη 2.500 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα και πώς η Σκωτία αποφάσισε να πρωτοπορήσει;

Η έννοια της οικολογικής συνείδησης έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια και με φαινόμενα, όπως το λιώσιμο των πάγων και τις φονικές πυρκαγιές, που βλέπουμε να συμβαίνουν στον κόσμο. Και αν νόμιζες πως για το περιβάλλον μπορεί να φροντίσει ξεχωριστά μόνο ο καθένας μας, έκανες λάθος.

Γιατί και συλλογικά μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία του πλανήτη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας το αποδεικνύει περίτρανα. Ειδικότερα, η Σκωτία πρωτοπορεί και γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει το desflurane, ένα αναισθητικό γνωστό για τις βλαβερές επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

Ο καλλιτέχνης Eugene Komboye μεταμορφώνει παλιές πλαστικές σαγιονάρες σε πολύχρωμα πορτρέτα

Η Σκωτία πρωτοστατεί και βάζει «τέλος» σε βλαβερά για το περιβάλλον αναισθητικά

Τα δεδομένα του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) έχουν δείξει ότι το αναισθητικό αέριο desflurane έχει την ικανότητα να ενισχύει την υπερθέρμανση του πλανήτη 2.500 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η απαγόρευσή του, η οποία πρόκειται να μειώσει τις εκπομπές, που ισοδυναμούν με την τροφοδοσία 1.700 σπιτιών ετησίως.

skwtia1.jpg

Ήδη, μάλιστα, περισσότερα από 40 νοσοκομεία στην Αγγλία και αρκετά νοσοκομεία στην Ουαλία έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο αναισθητικό, ενώ το NHS England θα εισαγάγει παρόμοια απαγόρευση το 2024, απαγορεύοντας τη χρήση του για οτιδήποτε άλλο εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις.

Η απαγόρευση αναμένεται να μειώσει τις επιβλαβείς εκπομπές που είναι ισοδύναμες με αυτές που προκαλούνται από την ηλεκτρική ενέργεια 11.000 κατοικιών ετησίως. Άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αναμένεται επίσης να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σκωτίας τα επόμενα χρόνια.

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης στέκεται επάξια δίπλα στο περιβάλλον

Ο αναισθησιολόγος και κλινικός επικεφαλής του εθνικού προγράμματος «πράσινων» χειρουργείων της Σκωτίας, Δρ. Kenneth Barker, δήλωσε ότι σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι το αναισθητικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε για πάνω από μια δεκαετία για πολλές σημαντικές και συνήθεις επεμβάσεις ήταν τόσο επιβλαβές για το περιβάλλον.

skwtia2.jpg

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Σκωτίας, Humza Yousaf, χαρακτήρισε την απαγόρευση χρήσης του αναισθητικού desflurane «κλειδί για τη μετάβασή μας ώστε να γίνουμε net-zero υπηρεσία υγείας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η ασφάλεια των ασθενών παραμένει στο επίκεντρο κάθε κλινικής απόφασης». Ο Δρ Helgi Johannsson, αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Αναισθησιολόγων, χαιρέτισε την κίνηση, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή, δηλώνοντας ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε σε όλα τα άλλα σημαντικά πράγματα που μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης έχει συνειδητοποιήσει περισσότερο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αναισθητικών αερίων, που αποτελούν το 2-5% του αποτυπώματος άνθρακα του NHS. Κάπως έτσι πολλά νοσοκομεία έχουν στραφεί σε ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα αναισθητικά αέρια που δεν συμβάλλουν τόσο την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως το σεβοφλουράνιο, -το οποίο έχει δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη 130 φορές μεγαλύτερο από αυτό του διοξειδίου του άνθρακα- ή έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν εναλλακτικά, μη αέρια αναισθητικά και πιο αποτελεσματικό εξοπλισμό.

anaisthitiko_nosokomeia.jpg

Και όχι μόνο! Στο πλαίσιο της στρατηγικής του, το Αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας εξετάζει πιο φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα θέρμανσης και φωτισμού, πιο «πράσινα» ασθενοφόρα και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του τρόπου με τον οποίο παρέχονται φάρμακα και εξοπλισμός.

Καταλαβαίνουμε όλοι, συνεπώς, ότι ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι ηγέτης στη βιωσιμότητα υιοθετώντας φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, όπως η χρήση εναλλακτικών αναισθητικών με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Και, σίγουρα, μπορούμε όλοι- σε κάθε γωνιά της Γης- να πορευτούμε προς αυτόν τον δρόμο.