Ο καλλιτέχνης Eugene Komboye μεταμορφώνει παλιές πλαστικές σαγιονάρες σε πολύχρωμα πορτρέτα

Μαρία Ροδίτη
Ο καλλιτέχνης Eugene Komboye μεταμορφώνει παλιές πλαστικές σαγιονάρες σε πολύχρωμα πορτρέτα

Ο Νιγηριανός καλλιτέχνης βρήκε τον πιο δημιουργικό τρόπο να μειώσει το πλαστικό στη χώρα του.

Η ρύπανση από πλαστικό εξελίσσεται σε ένα τεράστιο πρόβλημα στη Νιγηρία, αλλά ένας καλλιτέχνης παίρνει θέση και χρησιμοποιεί πεταμένες σαγιονάρες για να δημιουργήσει όμορφα, πολύχρωμα πορτρέτα. Ο Eugene Komboye, ένας Νιγηριανός καλλιτέχνης με έδρα την πόλη Abeokuta, έχει στόχο να βοηθήσει στον καθαρισμό του πλανήτη και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων.

Ειδικότερα, η προσπάθεια του καλλιτέχνη Komboye ξεκίνησε από όταν πήγαινε στο κολέγιο το 2017 και έχει φτάσει σήμερα, το studio του να είναι ένας κόμβος δημιουργικότητας και εκπαίδευσης, με επίδοξους καλλιτέχνες να μαθαίνουν από τον ίδιο και να μετατρέπουν τα πλαστικά απόβλητα σε εκπληκτικά πορτρέτα.

Η καλλιτέχνης Robin Frohardt δημιούργησε ολόκληρο παντοπωλείο από πεταμένες πλαστικές σακούλες

Δημιουργικότητα VS πλαστικές σαγιονάρες: 1-0

Η Νιγηρία παράγει τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, με τις σαγιονάρες να αποτελούν το πιο δημοφιλές παπούτσι στη χώρα. Ο Komboye, λοιπόν, προμηθεύεται τα περισσότερα υλικά του από χωματερές και όχθες ποταμών και πριν πιάσει δουλειά, φροντίζει να απολυμαίνει και να πλένει τα ευρήματά του, διασφαλίζοντας ότι τα πορτρέτα του δεν είναι μόνο όμορφα, αλλά και ασφαλή.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τις δεξιότητές του για να δημιουργήσει πρόσωπα σε κάθε σαγιονάρα, μετατρέποντάς τα σε πορτρέτα που δεν είναι μόνο μοναδικά αλλά έχουν κι ένα νόημα. Μερικοί από τους πελάτες του, μάλιστα, φέρνουν ακόμη και φωτογραφίες, τις οποίες ο Komboye χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πορτρέτο, αποτυπώνοντας τις αναμνήσεις και τις προσωπικότητές τους με έναν πραγματικά ιδιαίτερο τρόπο.

Ο Komboye πρωτοστατεί

Σε μια εποχή που η ρύπανση από πλαστικό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη, τα πορτρέτα του Komboye δεν είναι απλώς έργα τέχνης, αλλά σύμβολο ελπίδας. Δείχνουν ότι είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο και ουσιαστικό από κάτι που κάποτε το θεωρούσαμε απόβλητο και να εμπνεύσουμε άλλους να ακολουθήσουν τα βήματά του. Γιατί το studio του Komboye όχι μόνο βοηθά στον καθαρισμό του περιβάλλοντος, αλλά παρέχει επίσης μια πλατφόρμα για τους επίδοξους καλλιτέχνες να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να ζωντανέψουν τα δικά τους δημιουργικά οράματα.

Το μέλλον του πλανήτη, όπως καταλαβαίνεις, εξαρτάται από όσα εμείς κάνουμε, και καλλιτέχνες όπως ο Komboye πρωτοστατούν, εμπνέοντας άλλους να αναλάβουν δράση και να κάνουν τη διαφορά.