Τα Jellyfish - Bots είναι η απάντηση στη ρύπανση των θαλασσών

Γεωργία Βλαχοπούλου
Τα Jellyfish - Bots είναι η απάντηση στη ρύπανση των θαλασσών

Η ανακάλυψη και δημιουργία ρομπότ που θα μπορούν να καθαρίσουν τη θάλασσα από τα σκουπίδια φαίνεται πως κάνει το μέλλον του πλανήτη μας να φαίνεται πιο ευοίωνο.

Τα πλαστικά στις θάλασσες αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες ρύπανσης του περιβάλλοντος. Πολλές φορές έχει γίνει προσπάθεια να βρεθεί κάποια ουσιαστική λύση, από την υποβρύχια σκούπα μέχρι επιφανειακά συστήματα καθαρισμού.

Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι δεν έχουν δώσει μια οριστική λύση αφού πολλοί θεωρούν ότι βλάπτουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την άγρια ​​ζωή.

Τι είναι τα Jellyfish-bots;

Τα Jellyfish-Bots είναι μικρά, ενεργειακά αποδοτικά και σχεδόν αθόρυβα ρομπότ που συλλέγουν απορρίμματα και σχεδιάστηκαν από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας.

Όπως εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδάκτορας Tianlu Wang, οι μέδουσες δημιουργούν ρεύματα γύρω από το σώμα τους καθώς κολυμπούν, παγιδεύοντας αντικείμενα στο πέρασμά τους, όπως θρεπτικά συστατικά. Το κάθε Jellyfish-Bot κάνει το ίδιο, αφού κυκλοφορώντας το νερό γύρω του συλλέγει τα απόβλητα σωματίδια και τα μεταφέρει στην επιφάνεια για ανακύκλωση.

Οι ενεργοποιητές του ρομπότ μπορούν επίσης να χωριστούν σε ξεχωριστές αρμοδιότητες. Σε επιδείξεις, το Jellyfish-Bot μπορούσε να χρησιμοποιήσει ή και τα έξι άκρα για να μαζέψει πλαστικά ή να χρησιμοποιήσει δύο από αυτά σαν νύχια για να πιάσει πιο ελαφρείς στόχους όπως μια μάσκα προσώπου N95.

Είναι σε λειτουργία τα Jellyfish-bots;

Για την ώρα, επειδή τα Jellyfish-Bost απαιτούν και ενσύρματη σύνδεση για τροφοδοσία, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο έπακρον. Αν και οι ερευνητές έχουν ενσωματώσει μονάδες μπαταρίας και ασύρματων επικοινωνιών, οι μη συνδεδεμένες εκδόσεις δεν μπορούν ακόμη να κατευθυνθούν σε μια επιθυμητή διαδρομή. Ωστόσο, μόλις ξεπεραστεί αυτή η πρόκληση, χιλιάδες από αυτά τα αξιολάτρευτα μηχανήματα καθαρισμού θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένας ασφαλής, αποτελεσματικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικό.