Οι Λειψοί εξοικονομούν νερό παρέα με το Finish κι εμείς μαθαίνουμε την αξία του πιο πολύτιμου αγαθού

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Οι Λειψοί εξοικονομούν νερό παρέα με το Finish κι εμείς μαθαίνουμε την αξία του πιο πολύτιμου αγαθού

Με στόχο την ευαισθητοποίηση για την εξοικονόμηση νερού και τη σημασία της ορθής κατανάλωσής του με τη βοήθεια ειδικών kit, το Finish με τη συμβολή της Global Water Partnership-Mediterranean πήγε στο πανέμορφο νησί των Λειψών και μας έμαθε για τη σημασία αυτού του πολύτιμου αγαθού.

Το Finish συνεχίζει να δεσμεύεται έμπρακτα για την εξοικονόμηση νερού και για την τέταρτη χρονιά της δράσης του «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας» ο προορισμός του είναι οι πανέμορφοι Λειψοί.

Εκτιμώντας το νερό όσο τίποτε άλλο παρέα με το Finish και την Global Water Partnership-Mediterranean

Ενώ πολλοί από εμάς έχουμε την τύχη να έχουμε άφθονο νερό στη διάθεσή μας, ίσως ακριβώς αυτή την αφθονία να τη θεωρούμε τόσο δεδομένη που δεν αναγνωρίζουμε την πραγματική της αξία. Μόνο όταν συναντάμε μέρη που εφαρμόζουν προσεκτική διατήρηση του νερού, αντιλαμβανόμαστε πραγματικά τη σημασία αυτού του πολύτιμου πόρου. Τέτοιες εμπειρίες μας ταπεινώνουν και μας ενσταλάζουν μια βαθιά εκτίμηση για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Finish με τη συμβολή της Global Water Partnership-Mediterranean συνεχίζει να δρα στα ελληνικά να νησιά και να φέρνει τη δράση «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας»

Μετά τον Άη Στράτη, τις Οινούσσες και τα Ψαρά, για την τέταρτη χρονιά, το επόμενο νησί είναι οι Λειψοί, το πανέμορφο νησί της Καλυψούς, ένα από τα διαμάντια των Δωδεκανήσων που ήταν απολαυστικά πρόθυμο και ζεστό να δεχτεί τα δώρα του Finish, να εφαρμόσει τα kit εξοικονόμησης νερού και να μάθει όσα περισσότερα μπορεί.

Γιατί τη σημασία του νερού, ήδη την ήξερε.

leipsoi-finish-2023-01.jpg

Το να συναντάς μια κοινότητα ή μια περιοχή όπου η ιερότητα του νερού είναι ανώτερη, σου προκαλεί μια βαθιά αίσθηση ταπεινότητας. Σε αυτά τα μέρη, κάθε σταγόνα νερού αντιμετωπίζεται με ευλάβεια και σεβασμό. Και ίσως αυτό θα έπρεπε να κάνουμε όλοι. Να αντιμετωπίζουμε το «πιο πολύτιμο αγαθό», με τη «σοβαρότητα» που του αξίζει.

Δίνοντας επιτέλους τη σημασία που αρμόζει στο νερό

Στους Λειψούς ευαισθητοποιηθήκαμε για το νερό παρέα με το Finish και κυρίως εκτιμήσαμε τη δική μας αφθονία, μάθαμε πόσο σπαταλάμε, πώς σπαταλάμε και κυρίως, μάθαμε πώς να μην σπαταλάμε.

Η καρδιά των Λειψών είναι οι άνθρωποί του. Μια μεγάλη παρέα 877 ατόμων (και τα 100 από αυτά είναι παιδιά!), μια παρέα καλοσυνάτη που δεν έχει να φοβηθεί κάτι και άρα δεν έχει ούτε να αμυνθεί, ούτε να επιτεθεί. Θέλει να δώσει, να δεθεί, να ακούσει και να μάθει.

Να μάθει πώς να καταναλώνει ορθά και πώς να χρησιμοποιεί τα kit εξοικονόμησης νερού του Finish και της Global Water Partnership-Mediterranean που δόθηκαν σε όλα σπίτια και τουριστικά καταλύματα του νησιού. Που με τη βοήθεια του -άκρως δημοφιλούς, απολαυστικά πολυμήχανου και συγκινητικά ενεργού- δημάρχου Φώτη Μάγγου, συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν όλα είχαν να τους πουν και να τους μάθουν για το νερό, τη σπατάλη του και την εξοικονόμησή του.

Ήταν τόσο γλυκά συγκινητικό να βλέπεις μια κοινότητα ενωμένη, να θέλει τόσο να μάθει, να αλληλεπιδρά, να ακούει και να ρουφάει κάθε πληροφορία για το πώς με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορείς να εξοικονομήσεις σημαντικές ποσότητες νερού. Πώς απλά αλλάζοντας τα ακροφύσια στις βρύσες και προσθέτοντας ειδικές σακούλες στο καζανάκι, όπως αυτά που έχει το kit του Finish, κάθε οίκημα μπορεί να συμβάλλει σε μια συλλογική προσπάθεια για την εξοικονόμηση νερού. Πώς αυτές οι μικρές αλλαγές, είναι τόσο σπουδαίες και υπολογίσιμες που είναι δοκιμασμένα ικανές να πετύχουν τον στόχο της δράσης: η εξοικονόμηση 1.500.000 λίτρων μέσα σε έναν χρόνο.

Γιατί κανείς ποτέ δεν ξέχασε τις στέρνες που είχαν παλιά, τους κουβάδες που έπρεπε να γεμίζουν ή τα μπουκάλια νερό που έπρεπε να αγοράζουν. Όπως και κανείς δεν ήξερε ότι το κάθε άτομο σπαταλά περίπου 150 λίτρα νερό τη ημέρα, πως το 50% της κατανάλωσης νερού σε ένα νοικοκυριό προέρχεται από το καζανάκι ή πως το κάθε σπίτι μπορεί να φτάσει (στις μεγάλες πόλεις μπορεί και να το ξεπερνάει) τα 220.000 λίτρα νερού τον χρόνο.

Μοιράζοντας τα kit εξοικονόμησης νερού, γίναμε μάρτυρες σε μία από τις πιο ελληνικές, μαγνητικές σεκάνς που θα μπορούσαμε να φανταστούμε

Με συνοδοιπόρους την Νικολέτα Ράλλη, τον Απόστολο Ρουβά, την Έφη Δήμα και τον Yiakou, οι κάτοικοι των Λειψών άνοιξαν τα σπίτια τους με τόση χαρά και ζεστασιά για να υποδεχτούν τα kit εξοικονόμησης νερού και να μάθουν πώς εφαρμόζονται.

Σπίτια πανέμορφα μέσα έξω, με ανθρώπους εξίσου όμορφους. Μέσα έξω. Γραφικοί Γιάννηδες Μπουλαφέτηδες που βουτούσαν για 30 χρόνια στην Κάλυμνο και τώρα πουλούν σφουγγάρια και γίνονται οι πραγματικοί influencer του νησιού. Παιδιά που μαζεύονταν γύρω από τον street artist Yiakou όταν ζωγράφιζε το mural σε έναν κατάλευκο τοίχο στο κέντρο και έβαφαν μαζί του. Μια μοντέρνα τοιχογραφία σε έναν καμβά που έχει μονίμως θέα τη θάλασσα, το λιμάνι με τα χρωματιστά καΐκια, την πλατεία με τα παιδιά να τρέχουν και τους κεντρικούς δρόμους όλους να ενώνονται, για να τους υπενθυμίζει κάτι που ήδη ξέρουν: Το νερό είναι ζωή.

Και είναι στα χέρια μας να το προστατεύσουμε και να το διατηρήσουμε.

leipsoi-finish-2023-06.jpg

Οι Λειψοί με την ομορφιά της απλότητάς τους, η κα Blondie με το χαμόγελό της, η κυρία στο μηχανάκι που μας ρώτησε με το που πατήσαμε το πόδι μας στο νησί αν θέλαμε βοήθεια με τις βαλίτσες, το μονοπάτι του νερού, το παγωτό το βράδυ μετά από τσιμπούσι κάθε λογής φρέσκου ψαρικού, οι κιθάρες και τα τραγούδια, οι παιδικές ζωγραφιές, η ηρεμία στα γραφικά σοκάκια όταν έκλεινε η μέρα. Ένα νησί που χάρισε απλόχερα στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε και μια δράση που με τη βοήθεια του Finish και της Global Water Partnership-Mediterranean έγινε απόδραση.

Κάθε τι που κάναμε και είδαμε εκεί, μας θύμισαν έμπρακτα πως η εξοικονόμηση νερού δεν είναι απλώς μια ευθύνη, αλλά μια υποχρέωση όχι μόνο ηθική, που απορρέει από την κατανόηση της πραγματικής σημασίας αυτού του απαραίτητου αγαθού.

Η δράση του Finish «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας» είναι από τις δράσεις που έχουν ουσία, έχουν νόημα, έχουν αντίκτυπο σημαντικό και δεν έχουν μόνο σημασία στο τώρα, έχουν κυρίως στο μετά.

leipsoi-finish-2023-07.jpg