P&G: Η καινοτομία μέσα από ένα «θησαυροφυλάκιο» στο σπίτι μας!

P&G: Η καινοτομία μέσα από ένα «θησαυροφυλάκιο» στο σπίτι μας!

Πόσο εφικτό είναι η καινοτομία σε προϊόντα καθημερινής χρήσης να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα, να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και ταυτόχρονα να βοηθά και στην εξοικονόμηση χρημάτων σε ένα νοικοκυριό; Αυτό είναι το στοίχημα που έχουν βάλει οι άνθρωποι της P&G και μία επίσκεψη στο κέντρο καινοτομίας που διατηρούν στη Γενεύη μπορεί να σε πείσει ότι έχουν αρχίσει να το κερδίζουν.

Το κέντρο καινοτομίας της P&G στην ελβετική πόλη βρίσκεται στο τρίτο υπόγειο του κτηρίου, που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής εταιρείας για την Ευρώπη. Ονομάζεται Vault επειδή εκεί βρισκόταν το θησαυροφυλάκιο μίας τράπεζας, η οποία χρησιμοποιούσε παλαιότερα το συγκεκριμένο κτήριο. Μέχρι τώρα δεν είχε ανοίξει τις πόρτες του σε δημοσιογράφους κάτι που έγινε πρόσφατα και το Queen.gr βρέθηκε εκεί.

Αυτό που ήταν εμφανές, όπως και σε όλες τις παρουσιάσεις που μας έκαναν, ήταν ότι ο κοινός παρονομαστής της ερευνητικής προσπάθειας είναι ότι όλες οι καινοτομίες και τα νέα προϊόντα θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και να βελτιώνουν την καθημερινότητα των καταναλωτών, βοηθώντας τους ακόμη και να μειώσουν τις δαπάνες τους, χωρίς, όμως, να χρειάζεται να «θυσιάζουν» την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούν.

Το κέντρο καινοτομίας της P&G στη Γενεύη είναι ένα από τα έξι που διατηρεί η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο και ήταν το δεύτερο χρονικά που δημιουργήθηκε πριν περίπου 20 χρόνια. Σκοπός του είναι να εντοπίσει τις τάσεις που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής μας ζωής και να βοηθά τους ειδικούς να δημιουργούν καινοτομία πίσω από αυτές. Σε ένα χώρο 4000 τ.μ., το ένα τρίτο του οποίου αλλάζει κάθε χρόνο, τα στελέχη της P&G υποδέχονται συνεργάτες από το χώρο της λιανικής αλλά και άλλων κλάδων και ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ παράλληλα δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες και προϊόντα.

Βιωσιμότητα και νέα προϊόντα

Με δεδομένο ότι στο χαρτοφυλάκιο της P&G περιλαμβάνονται πολύ γνωστά εμπορικά σήματα όπως είναι τα Ariel, Lenor, Oral-B, Pampers και πολλά ακόμη, είναι προφανές ότι η έμφαση που δίνει η εταιρεία στη βιώσιμη ανάπτυξη έχει ιδιαίτερη σημασία. Όλα ξεκινάνε από αυτό που αποκαλείται «αξιολόγηση του κύκλου ζωής» (life cycle assessment). Δηλαδή, εξετάζεται πόσο επηρεάζει το περιβάλλον η χρήση ενός προϊόντος από την παραγωγή και τη μεταφορά του στα καταστήματα μέχρι και την κατανάλωση του. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της P&G, ο βασικός στόχος είναι να εντοπίζουν τους τομείς εκείνους με τη μεγαλύτερη επίπτωση και να επικεντρώνονται σε αυτούς προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη θετική επίδραση. Ένα παράδειγμα είναι η πλύση των ρούχων. Αυτό που έχουν δείξει οι έρευνες είναι ότι τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο περιβάλλον έχει το ζέσταμα του νερού. Οπότε αν μπορεί η πλύση να γίνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία, τότε εξοικονομούμε ενέργεια αλλά φροντίζουμε και το περιβάλλον. Γι’ αυτό και η P&G έχει δώσει τόση έμφαση στην καμπάνια του Αriel για πλύση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες έχοντας την επιστήμη στο απορρυπαντικό που το υποστηρίζει.

Eikona2.png

Τέλεια καθαριότητα σε χαμηλή θερμοκρασία και σε συσκευασία από χαρτόνι. Σχεδιασμένη και για ανθρώπους με δυσκολίες όρασης

Ταυτόχρονα η P&G δίνει έμφαση σε προϊόντα που καλύπτουν απαιτήσεις όσον αφορά στην προσβασιμότητα και τη χρήση από ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. Όπως τις ειδικές -ανακυκλώσιμες προφανώς- συσκευασίες που επιτρέπουν σε άτομα με μειωμένη όραση να τις χρησιμοποιούν και την P&G να μπορεί να δηλώνει ότι απευθύνεται σε όλους -ανεξαιρέτως- τους καταναλωτές.

Τα επόμενα βήματα

Όσον αφορά στο μέλλον, υπάρχουν αρκετές τάσεις και στο Vault είδαμε πολλές και ενδιαφέρουσες δοκιμές. Για παράδειγμα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μία συσκευή wearable που αναλύει το DNA του ανθρώπου που τη φορά ή μία άλλη που καταλαβαίνει τη διάθεσή μας. Και φυσικά χρησιμοποιούν τα δεδομένα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τόσο στο Vault όσο και στα ερευνητικά κέντρα που διαθέτει η εταιρεία παγκοσμίως προκειμένου να αναλύσουν όλες αυτές τις τάσεις .

Στις τάσεις αυτές περιλαμβάνονται από το γεγονός της εκτεταμένης διασύνδεσης ανθρώπων και συσκευών μέχρι την οικολογική κρίση αλλά και την αύξηση του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή την εποχή που ζούμε, για πρώτη φορά σε ένα φυσικό κατάστημα μπορεί να βρει κανείς καταναλωτές που ανήκουν σε 5 διαφορετικές γενιές με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μεγαλύτερη ανάγκη για προσωποποίηση των προϊόντων. Όπως, επίσης, πλέον οι καταναλωτές προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες, κάθε μία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες. Κάτι που οδηγεί επίσης σε μία μεγαλύτερη προσωποποίηση όσον αφορά στις καμπάνιες επικοινωνίας και προώθησης προϊόντων.