Η κλιματική κρίση δεν είναι το μόνο πρόβλημα, χρειαζόμαστε μία οριστική λύση για τα πλαστικά

Τζένη Ντεμιράι
Η κλιματική κρίση δεν είναι το μόνο πρόβλημα, χρειαζόμαστε μία οριστική λύση για τα πλαστικά

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 11.500 τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα ετησίως.

Με την κλιματική κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής ολόκληρου του πλανήτη, λόγω τυφώνων και πυρκαγιών, η ανησυχητική αύξηση της ρύπανσης από τα πλαστικά τείνει να επισκιάζεται διεθνώς από τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ο ΟΗΕ έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις φιλοδοξώντας σε μία Παγκόσμια Συνθήκη για τα πλαστικά, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024.

Πόσο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τη ρύπανση από τα πλαστικά;

Όπως τονίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών περισσότεροι από 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, εκ των οποίων το 50% έχει σχεδιαστεί για χρήση μόνο μία φορά και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2060.

Από τα πλαστικά που παράγονται ετησίως, λιγότερο από το 10% ανακυκλώνεται.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 11.500 τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα ετησίως, με δραματικές συνέπειες για τον ίδιο μας τον οργανισμό. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν εξαχθεί ασφαλή συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στην υγεία μας τα πλαστικά που εισέρχονται στον οργανισμό μας. Ωστόσο, σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί διαπιστώθηκε ότι άτομα που αντιμετώπιζαν εντερικά προβλήματα (πχ νόσος Crohn) είχαν διπλάσια ποσότητα μικροπλαστικών στον οργανισμό τους από τα άτομα που ήταν απολύτως υγιή.

Ποια η λύση που προτείνει ο ΟΗΕ

Το σχέδιο του OHE προτείνει να τεθούν δύο βασικοί στόχοι: Η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από την ρύπανση των πλαστικών και η εξάλειψη της πλαστικής ρύπανσης.

Ανάμεσα στις πιθανές λύσεις που προτείνει ο ΟΗΕ είναι η μείωση κατά 50% της παραγωγής πλαστικών μίας χρήσης έως το 2050 αλλά και η αναζήτηση εναλλακτικής για τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται συχνά στα πλαστικά.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο δρόμος για μία οριστική λύση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών ως προς το επίπεδο φιλοδοξίας και προσέγγισης. Ορισμένα κράτη προτιμούν μία συνολική, δεσμευτική συνθήκη με αυστηρούς στόχους, ενώ άλλα κράτη τείνουν να στηρίζουν μία εθελοντική προσέγγιση.

plastic-bottles-115069_1280.jpg

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς

Οι αποφάσεις του ΟΗΕ είναι πιθανό να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το πλαστικό, καταφέρνοντας τελικά καταστίσει υποχρεωτική την εύρεση εναλλακτικών λύσεων για την παραγωγή προϊόντων που δεν θα είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, εμείς, για να περιορίσουμε την απορρόφηση του πλαστικού στον οργανισμό μας μπορούμε να:

  • Να φιλτράρουμε το νερό σε όλες τις βρύσες του σπιτιού μας
  • Να χρησιμοποιούμε γυάλινα μπουκάλια για το νερό ή τον καφέ μας, γυάλινα τάπερ για το φαγητό μας και να αποφεύγουμε τις πλαστικές συσκευασίες
  • Να σκουπίζουμε τακτικά τον χώρο μας και να επιλέγουμε σκούπες με φίλτρα

Τα «Σπίτια των ξωτικών» γεμίζουν τα δέντρα της Αθήνας και μάς θυμίζουν να προστατεύουμε τα δάση

Πηγή κεντρικής εικόνας: Pixabay