Ο μύκητας TR4 «απειλεί» τις φυτείες μπανάνας: Γιατί η αύξηση της τιμής της είναι η μόνη λύση

Γεωργία Βλαχοπούλου
Ο μύκητας TR4 «απειλεί» τις φυτείες μπανάνας: Γιατί η αύξηση της τιμής της είναι η μόνη λύση

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις καλλιέργειες πολλών φρούτων και λαχανικών. Ένα από αυτά είναι η μπανάνα.

Είναι γεγονός πως οι μπανάνες αποτελούν ίσως και το πιο βασικό φρούτο στα περισσότερα νοικοκυριά. Τι σχέση έχει όμως τιμή της μπανάνας με την κλιματική αλλαγή; Οι ειδικοί λένε άρρηκτη.

1710948918821-116570817-pexels-oleksandr-p-11450667.jpg

Συγκεντρωμένοι στο Παγκόσμιο Forum Μπανάνας στη Ρώμη, ηγέτες του κλάδου και ακαδημαϊκοί τόνισαν πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού μπανάνας παγκοσμίως.

Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ξεπερνούν τις ιδανικές για την καλλιέργεια μπανάνας, ο κίνδυνος μειωμένων σοδειών γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Ο καθηγητής Dan Bebber, ηγετική φυσιογνωμία στη βιώσιμη γεωργία, υπογράμμισε τη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Κόστα Ρίκα. Αν και στο Εκουαδόρ, ένας παραγωγός μπανάνας, βρίσκεται επί του παρόντος σε μια σχετικά ασφαλή κλιματική ζώνη, το μέλλον παραμένει αβέβαιο.

Η ουσία του ζητήματος δεν βρίσκεται μόνο στην άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και στον πολλαπλασιασμό των ασθενειών που απειλούν τις καλλιέργειες μπανάνας, ιδίως του μύκητα TR4.

Αποκαλούμενος ως ένας από τους πιο τρομερούς εχθρούς της γεωργίας, αυτό το παθογόνο αφήνει τις μολυσμένες φυτείες στο «έλεός» τους, καθώς δεν υπάρχει γνωστό μυκητοκτόνο ή φυτοφάρμακο για την αποτελεσματική καταπολέμησή του. Γι' αυτό και είναι αναπόφευκτη η άνοδος των τιμών. Έτσι, ώστε στις χώρες που καλλιεργούν μπανάνα να μπορούν να υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για να εφαρμοστούν οι στρατηγικές μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, να βελτιωθεί η υγεία του εδάφους και να υπάρχουν βέβαια, και πιο δίκαιοι μισθοί στους εργαζόμενους.

pexels-cottonbro-studio-4631877.jpg

Η Sabine Altendorf, οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνει ότι ενώ οι καταναλωτές απολαμβάνουν τις μπανάνες τους σε πολύ χαμηλό κόστος για δεκαετίες, το πραγματικό κόστος παραγωγής δεν έχει αντισταθμιστεί δίκαια.

Μια προσαρμογή των τιμών, προτείνει, δεν θα επηρέαζε σημαντικά τους καταναλωτές, αλλά θα ωφελούσε σημαντικά ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, προωθώντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Καθώς ο κόσμος παλεύει με την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, το να πληρώσουμε λίγο περισσότερα για τις μπανάνες μας μπορεί απλώς να είναι η επένδυση που χρειάζεται για να διασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητα των φρούτων. Είναι ένα μικρό τίμημα για να διατηρήσουμε το αγαπημένο μας κίτρινο σνακ στο τραπέζι και να υποστηρίξουμε τις κοινότητες που το καλλιεργούν.

Πηγή άρθρου: www.onegreenplanet.org