Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Πώς ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος της ζωής μας μπορεί να φέρει την ειρήνη

Τζένη Ντεμιράι
Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Πώς ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος της ζωής μας μπορεί να φέρει την ειρήνη

Το νερό μπορεί να συνδεθεί με την ειρήνη αλλά και να γίνει η σπίθα διεθνούς έντασης.

Η αξιοποίηση του νερού για την ειρήνη αποτελεί το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2024, που τιμάται σήμερα 22 Μαρτίου και έχει στόχο να μας υπενθυμίσει την αξία του φυσικού πόρου που είναι ένα πολύτιμο αγαθό της ύπαρξής μας.

Χρησιμοποιείς λάθος το νερό της βρύσης - Το σφάλμα που θα μπορούσε πραγματικά να σε αρρωστήσει

nero.jpg

Μπορεί το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού να είναι διαφορετικό κάθε χρόνο, ωστόσο, η κεντρική ιδέα σχετίζεται πάντοτε με την υγιεινή και την καθαριότητα. Το 2023 η σύνδεση της ιδέας αυτής με το ετήσιο θέμα ήταν αρκετά ξεκάθαρο, αφού πέρσι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού συνδέθηκε με την επιτάχυνση των πρωτοβουλιών και των δράσεων για την επίλυση της κρίσης του νερού και της υγιεινής.

Φέτος, όμως, εκ πρώτης όψεως η σύνδεση με την καθαριότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Πώς μπορεί να συνδεθεί η ειρήνη με το νερό και την καθαριότητα;

fountain-8318963_1280.jpg

Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να πίνουμε νερό με λάθος τρόπο και αυτό να μειώνει τα οφέλη του

Η «αξιοποίηση νερού» και η «ειρήνη» είναι έννοιες αλληλένδετες

Το νερό μπορεί να συνδεθεί με την ειρήνη αλλά και να γίνει η σπίθα διεθνούς έντασης. Από τη μία πλευρά, είναι πιθανό να προκύπτουν κοινωνικές εντάσεις, όταν το νερό δεν είναι αρκετό σε μία κοινότητα ή μολύνεται. Από την άλλη πλευρά, όμως, μπορεί να γίνει η αφορμή για να βελτιωθούν οι σχέσεις κρατών ή κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, μέσω της συνεργασίας και έχοντας στόχο την επιθυμία να επιτευχθεί η προσβασιμότητα σε νερό σε όλους, η πολύτιμη για τη ζωή ουσία μπορεί να φέρει την ειρήνη.

children-1822704_1280.jpg

Στην πραγματικότητα, το νερό και η ειρήνη αλληλοεπηρεάζονται. Χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη χρήση του νερού από όλους όσους το χρειάζονται.

Μάλιστα, καθώς τα χρόνια περνούν και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο τις ζωές μας είναι πολύ πιθανό αυτή η επιρροή να φανεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Η ακριβής ποσότητα νερού που πρέπει να πίνεις την ημέρα για να κάψεις λίπος στην κοιλιά

Πηγή κεντρικής εικόνας: pixabay