20 χρόνια από το λέμφωμα: Όσα με δίδαξε η περιπέτεια που λίγο έλειψε να μου κοστίσει τη ζωή

Πατούλια Κατερίνα
20 χρόνια από το λέμφωμα: Όσα με δίδαξε η περιπέτεια που λίγο έλειψε να μου κοστίσει τη ζωή

Από τα 18 στα 38, ένα λέμφωμα δρόμος.

Στις 19 Μαΐου του 2001, λίγο πριν τις Πανελλήνιες, κι ενώ έσβηνα τα 18 κεράκια της τούρτας μου, ευχήθηκα να κερδίσω τη πολυπόθητη εκείνη θέση στο Πανεπιστήμιο για την οποία τόσο πολύ διάβασα και ξενύχτησα.

Λίγους μήνες αργότερα κι ενώ η ευχή μου είχε πραγματοποιηθεί, συνειδητοποιούσα με τον πιο ωμό τρόπο πως η ευχή που έπρεπε να κάνω ήταν μία: ΝΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ...

Χρειάστηκε μια συναυλία στους Πυξ Λαξ που ευτυχώς έκανε τη φωνητική χορδή μου να κολλήσει στον πρησμένο λεμφαδένα, μια βόλτα σε 3 διαφορετικούς γιατρούς και μια σκληρή διάγνωση: Τo λέμφωμα non hodgkin απειλούσε τη ζωή μου και τα ποσοστά δεν ήταν με το μέρος μου.

20 χρόνια μετά, από τα καλά νέα του «θα ζήσω» την άνοιξη του 2002, το λέμφωμα εκείνο ακόμα μου δίνει μαθήματα ζωής.

Ο καρκίνος του παιδιού δεν αφορά μόνο το παιδί: Η μάχη, ο αγώνας και τα δάκρυα είναι μοιρασμένα σε όλη την οικογένεια που παλεύει να ξεπεράσει τις πιθανότητες, πνίγεται σύσσωμη στην στεναχώρια και ελπίζει πολύ και έντονα πως σύντομα οι εξετάσεις θα είναι καθαρές και το παιδί της θα ζήσει.

Το να βλέπεις το παιδί σου να υποφέρει και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα γι΄αυτό, είναι το μεγαλύτερο δράμα που μπορεί να βιώσεις. Όταν έγινα μαμά, μπήκα αυτόματα στη θέση των γονιών μου και παρακαλάω καθημερινά να μην πάθουν κακό τα παιδιά μου.Το να στηρίζεις το παιδί στην περιπέτεια του αυτή και να μην σπας μπροστά του, θέλει περίσσευμα ψυχής, τέτοιο που μόνο οι σούπερ γονείς διαθέτουν.

Κανένας πυρετός δεν είναι τυχαίος και κανένα σύμπτωμα δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο: Η 15η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης κατά του παιδικού καρκίνου κι αυτό που με σιγουριά μπορώ να σου πω 20 χρόνια αργότερα είναι πως όλα τα συμπτώματα πρέπει να σε κάνουν να ψάχνεις την αιτία. Είχα νυχτερινούς ιδρώτες που απέδιδα στο πολύωρο διάβασμα, ανέβαζα πυρετό που δεν έπεφτε και τον απέδιδα στο άγχος των εξετάσεων, είχα μια φωνή που είχε κλείσει και οι γιατροί έλεγαν πως μάλλον τραγούδησα δυνατά σε εκείνη τη συναυλία. Αν τα συμπτώματά σου παραμένουν, πάρε και δεύτερη και τρίτη γνώμη από έναν ειδικό, μόνο αυτή θα σε σώσει.

Η ζωή είναι πολύ γλυκιά και πολύ ωραία για να στεναχωριέσαι για τα ασήμαντα. Το θυμάσαι αυτό καλά τον πρώτο καιρό και στις μεγάλες στεναχώριες για τα μικρά, τα χαζά, παίρνεις κουράγιο και δύναμη από το πρόβλημα που έχεις ξεπεράσει. Είσαι survivor και έχει ξεπεράσει καρκίνους και χημειοθεραπείες, σε ένα καρδιοχτύπι θα τα βάψεις μαύρα; Έχεις ξεπεράσει ένα λέμφωμα κι ακόμα αφήνεις να σε επηρεάζει η γνώμη που έχουν για σένα άτομα που δεν εκτιμάς; Άστους να λένε. Κι εγώ ακόμα το παλεύω αλλά

Υπάρχουν άνθρωποι πιο τοξικοί κι από το πιο δυνατό φάρμακο χημειοθεραπείας. Τουλάχιστον το φάρμακο αυτό είχε σκοπό να σε βοηθήσει να γίνει καλά. Τους τοξικούς ανθρώπους μέχρι πότε θα αφήνεις να σε δηλητηριάζουν;

Τα μαλλιά που πέφτουν είναι τρίχες και δεν μπορεί να σκας γι' αυτές. Αυτό τουλάχιστον έλεγα στον εαυτό μου κάθε μέρα τους έξι εκείνους μήνες που κράτησαν οι θεραπείες μου. Kαι για τις τρίχες αυτές έριξα πολύ κλάμα και έμαθα να μην δένομαι μαζί τους, να τις κόβω με μεγαλύτερη ευκολία, να τις βάφω ακόμα πιο εύκολα και να μην φρικάρω κάθε φορά που ακούω την κόρη μου να λέει πως θέλει να κάνει τα μαλλιά της μοβ και πράσινα όταν μεγαλώσει.

Οι φίλοι είναι δύναμη και η οικογένεια ο μεγαλύτερος σύμμαχός σου αλλά τις μεγάλες μάχες θα τις δώσεις μόνη σου, σε εκείνο το δωμάτιο του νοσοκομείου, τη στιγμή αυτή που θα αποφασίσεις πως μπορείς να καταφέρεις.

Η εμπειρία της μεγάλης αυτής περιπέτειας, μπορεί να σου δώσει γνώση: Την γνώση που αποκτάς για το 95% των εξετάσεων που υπάρχουν και τις έχεις ήδη κάνει (pet scan, υπέρηχοι, σπινθηρογραφήματα, πεταλούδες, εξετάσεις αίματος απλές και σύνθετες, βιοψίες και πρωτόκολλα φαρμάκων) οπότε μπορείς να περάσεις την σοφία σου και στον κόσμο γύρω σου, που θα σου ζητήσει τα φώτα σου κι όχι μόνο. Γνώση για το ότι πρέπει να προσέχεις την υγεία σου σαν τα μάτια σου και να μην την παραμελείς. Γνώση για το πόσο κακό σου κάνει το άγχος και πόσο μπορεί να σε αρρωστήσει. Και την μεγαλύτερη γνώση από όλες:

ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ: Να μην παρατάς τη δύναμη, την ελπίδα, τη ζωή την ίδια μπροστά σε όποια δυσκολία κι αν συναντήσεις.

.