Η δουλειά σου σε πνίγει; 5 απλά βήματα για να ξαναβρείς τη χαρά σου

Κατερίνα Ιωακείμ
Η δουλειά σου σε πνίγει; 5 απλά βήματα για να ξαναβρείς τη χαρά σου

Μην παραιτηθείς. Ανασυγκροτήσου και διεκδίκησε τα επαγγελματικά σου όνειρα. 

Μην μοιράζεσαι τη στεναχώρια σου με συναδέλφους

Αν εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον μην μπεις στη διαδικασία να ρωτάς τους συναδέλφους σου αν νιώθουν το ίδιο πιεσμένοι κι εκείνοι.

Καταρχήν μπορεί οι άλλοι να είναι μια χαρά στα γραφεία τους και στις εταιρικές τους σχέσεις, επομένως δεν είναι σίγουρο πως θα αντιμετωπίσουν με καλή διάθεση και αγάπη την δική σου στάση στη δουλειά. Το πιθανότερο είναι να σκεφτούν ότι διαχέεις αρνητισμό και μιζέρια στον εργασιακό σου χώρο.

Ίσως μάλιστα κάποιοι θεωρήσουν ότι τους θεωρείς μέρος του προβλήματος. Είσαι σίγουρη ότι το θέλεις αυτό; Επιπλέον, ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιη για το πώς θα μεταφερθούν τα λόγια σου σε τρίτους. Κάπως έτσι αρχίζουν τα μεγάλα μπερδέματα στο γραφείο!

Ποτέ δεν ξέρεις από ποιόν θα σου δοθεί η μεγάλη ευκαιρία

Ακόμη κι αν κάθε πρωί που ξυπνάς μουρμουράς «μισώ τη δουλειά μου», είσαι αποφασισμένη να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό και να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της ημέρας; Γνέφεις καταφατικά και σε πιστεύω (I've been there...). Πόσοι το γνωρίζουν άραγε αυτό; Φρόντισε να το μάθουν!

Δεν έχει σημασία εάν έχεις αποφασίσει να παραιτηθείς από την δουλειά αυτή, να φύγεις τρέχοντας από αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους και να αναζητήσεις καλύτερες προϋποθέσεις αλλού. Εάν σε θεωρούν καλό επαγγελματία είναι πολύ πιθανό να σε προτείνουν για μία καλύτερη θέση ή για ένα άλλο project που ετοιμάζουν και εσύ δεν το γνωρίζεις. Ναι, ακόμη και αν δεν σε συμπαθούν θα σου δώσουν τη μεγάλη ευκαιρία αν πιστεύουν ότι είσαι καλή στη δουλειά σου.

Ποτέ δεν ξέρεις από ποιον θα έρθει η «χρυσή» επαγγελματική πρόταση. Και αυτό είναι κάτι που το έχω ζήσει η ίδια πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Και ήταν ίσως από τα πιο ωραίες και συναισθηματικά δυνατές στιγμές μου σαν επαγγελματίας. Είναι ωραίο να ξέρεις πως σε εκτιμούν και σε θαυμάζουν για τη δουλειά σου. Άφησέ τους να το κάνουν λοιπόν (ακόμη κι αν καταβάθος το μισούν)!

Μην επικαλείσαι αδιαθεσία για να λείπεις από τη δουλειά

Πολλές φορές προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με το να το αποφεύγουμε. Έτσι όμως το μόνο που καταφέρνουμε είναι ένα πρόβλημα που γιγαντώνεται και διαιωνίζεται. Με το να λείπεις από τη δουλειά λέγοντας ψέματα, πιέζεις ακόμα περισσότερο τον εαυτό σου. Και βέβαια μην νομίζεις ότι οι συνάδελφοι και το αφεντικό σου δεν θα καταλάβουν πως τους κοροϊδεύεις. Πάρε μια βαθιά ανάσα και πάρε τη μεγάλη απόφαση: Μιζέρια τέλος! Δεν είναι δίκαιο αυτό που συμβαίνει. Και λοιπόν; Θα αφήσεις την κατάσταση να σε καταπιεί; Πες όχι. Πες όχι! Ό χ ι!

Απάντησε ειλικρινά στον εαυτό σου: Αυτή την δουλειά (την δουλειά, όχι το περιβάλλον της) την θέλεις;

Σε πάει μπροστά αυτή η δουλειά ως επαγγελματία; Σου αρέσει; Είναι αυτό που θέλεις να κάνεις στην επαγγελματική σου ζωή; Εάν η απάντηση είναι «ναι», τότε ετοιμάσου να δώσεις τη μεγάλη σου μάχη.

Πρέπει να κερδίσεις την δουλειά σου πίσω! Σου αξίζει και θα το καταφέρεις.

Γύρνα σελίδα και δες τα όλα αλλιώς. Μην ασχολείσαι με τους άλλους και τη συμπεριφορά τους. Το επίκεντρο του κόσμου σου είσαι εσύ. Εσύ έχεις μεγαλύτερη σημασία. Δείξε σε όλους ότι δεν σε νοιάζει καθόλου η αρνητική τους στάση και οι «τρικλοποδιές» που προσπαθούν να σου βάλουν. Γίνε ξανά η δυναμική επαγγελματίας που πάντα ήσουν.

Συνεργάσου μαζί τους, είτε σε συμπαθούν είτε όχι, είτε τους συμπαθείς είτε όχι. Δείξε το σκληρό επαγγελματικό σου πρόσωπο. Μην αφήσεις περιθώρια να αναρωτηθούν: Θα πετύχεις τους στόχους σου είτε το θέλουν, είτε όχι. Κι αν αυτοί είναι αδίστακτοι, εσύ είσαι μαχήτρια και θα χρησιμοποιήσεις όλα σου τα όπλα.

Μην αφήνεις τίποτα να πέσει κάτω, απάντησε στα κακιασμένα εταιρικά mail με αυστηρότητα αλλά όχι με υστερία. Αν σε αδικούν, φρόντισε να τους απαντήσεις κατάλληλα. Με επιχειρήματα. Όχι με υστερία (θα στο ξαναπώ). Χτίσε τείχος απέναντι σε σχόλια, κακίες και κουτσομπολιά. Πες τους "get a life, γιατί εγώ έχω τη δική μου ζωή και δεν ευκαιρώ να ασχοληθώ με τη δική σου". Με χαμόγελο και ηρεμία. Δεν σε αγγίζει τίποτα από όλα αυτά. Είσαι εκεί για να κάνεις τη δουλειά σου και θα την κάνεις καλά. Καλά; Τέλεια θα την κάνεις! Γιατί μπορείς.

Δεν το πολυπιστεύεις τώρα αλλά το έχει δει να συμβαίνει: Το κλίμα θα αναστραφεί και ένα τεράστιο “respect” θα σου ανοίξει πόρτες για την επιτυχία. Φίλους μπορεί να μην κάνεις στο γραφείο αλλά την δουλειά σου θα την κάνεις χωρίς να σε πνίγει. Και μετά θα έχεις όρεξη να βγεις με τους πραγματικούς σου φίλους και να περάσετε καλά (χωρίς να τους τρελαίνεις με την κάθε λεπτομέρεια που σου τη σπάει στη δουλειά). Σιγά μην φοβηθείς την πρόκληση! Θα τα καταφέρεις!

Βρες την χαμένη σου αυτοπεποίθηση

Είναι απολύτως λογικό όταν η δουλειά σου σε πνίγει, όταν οι συνάδελφοι σε πολεμούν και η καλή σου απόδοση δεν σου αναγνωρίζεται να αρχίσεις να χάνεις την αυτοπεποίθησή σου. Νομίζεις πως ίσως φταις εσύ, ίσως κάτι δεν κάνεις καλά, ίσως δεν σου αξίζει μπόνους ή προαγωγή, ίσως, ίσως , ίσως… Βάλε μια τελεία. Σύνελθε κοπελιά (όπως μου είπε κάποτε κι εμένα κάποιος)!

Αύριο το πρωί πριν φύγεις για την δουλειά ρίξε μια ματιά στον καθρέπτη. Αν δεις τον εαυτό σου απεριποίητο, το πρόσωπό σου θαμπό και κουρασμένο, τα μαλλιά σου πιασμένα όπως όπως και τα ρούχα σου συνδυασμένα… στην τύχη, άσε κάτω τα κλειδιά και κάνε ένα βήμα πίσω.

Η εικόνα μας είναι ο καθρέφτης μας εκεί έξω. Πέταξε τη δυσφορία, την παραίτηση και την μιζέρια από πάνω σου. Φύγε από το σπίτι για την δουλειά σαν να πρόκειται να πας σε ένα πολύ σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού. Γιατί, στην πραγματικότητα, αυτό κάνεις. Φόρεσε τα αγαπημένα σου ρούχα, τακτοποίησε τα μαλλιά σου, κάνε το μακιγιάζ που σου αρέσει, ψέκασε το άρωμά σου στον αέρα και κοιτάξου ξανά στον καθρέπτη. Χαμογέλα.

Όλα από μέσα μας ξεκινάνε. Κρύβεις μεγάλη δύναμη. Σταμάτα να την καταπιέζεις κλαίγοντας για τη συμπεριφορά των άλλων. Βρες την χαμένη σου αυτοπεποίθηση και χαμογέλα ειρωνικά απέναντι σε κάθε μικρότητα. Εσύ είσαι πιο δυνατή. Και τώρα που αποφάσισες να διεκδικήσεις τα όνειρά σου δεν θα σε σταματήσει κανείς.

You go girl!

Ps. Έχω κάτι ακόμα να μοιραστώ μαζί σου. Click τη gallery...