Πώς θα βρεις χρόνο για σένα: Tips και shopping list (θα σε σώσουν!)

Κατερίνα Ιωακείμ
Πώς θα βρεις χρόνο για σένα: Tips και shopping list (θα σε σώσουν!)

Μισείς τις λίστες και τα προγράμματα αλλά πιο πολύ σου τη δίνει που όλη μέρα τρέχεις να προλάβεις (κάτι!). Σταμάτα ό τι κάνεις…

Δεν μου αρέσανε ποτέ οι «to do» λίστες και δεν έχω ούτε ένα post it στο ψυγείο μου. Όλα αυτά τα «πρέπει» με αγχώνουν και με εκνευρίζουν.

Αν αισθανθώ πως οι υποχρεώσεις και οι δουλειές με «πνίγουν» θα πάρω τηλέφωνο τη φίλη μου την Άρτα και θα καθίσω στην καρέκλα του μασάζ να μου κάνει τέλειο ημιμόνιμο μανικιούρ, να πιω τον καφέ μου και να πούμε τα νέα της γειτονιάς της (που καθόλου δεν με ενδιαφέρουν γιατί ζω σε άλλη συνοικία και δεν τους ξέρω τους ανθρώπους). Δεν χάθηκε ο κόσμος για μισή ώρα!



Αν έχω να γράψω ένα κείμενο πολύ απαιτητικό αλλά στη σκέψη και μόνο ότι θα ανοίξω (πάλι) laptop με πιάνει δυσφορία (ξέρεις αυτό που σε ενοχλούν ακόμη και τα ρούχα σου), γεμίζω τη μπανιέρα με τη χαλαρωτική μπαλίτσα αλάτων, βάζω μια indie folk play list να παίζει ενώ έχω ήδη φτιάξει την τέλεια χουχουλιάρικη γωνιά στον καναπέ για να δω σήριαλ στην ελληνική τηλεόραση (η ένοχη απόλαυσή μου) τρώγοντας πατατάκια μήλου.

Έχεις ανοίξει διάπλατα τα μάτια και ήδη πιστεύεις ότι έχω τρελαθεί.

Μην βιάζεσαι, λέμε!

Η ημέρα έχει 24 ώρες και το πώς θα τις διαχειριστούμε είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση. Αν μία δουλειά δεν θέλεις να την κάνεις, θα χρειαστείς τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο για να την ολοκληρώσεις.

Αν κάνεις ένα break μέσα στην ημέρα, ουσιαστικά δεν χάνεις μισή ώρα (που θα διαρκέσει ένας καφές στο μπαλκόνι πχ) αλλά κερδίζεις πολύ περισσότερο χρόνο καθώς όταν επιστρέψεις στο laptop σου ανανεωμένη και με καλύτερη ψυχολογία, θα τελειώσεις την δουλειά σου πιο γρήγορα και με καλύτερα αποτελέσματα.

Γιατί να πιέσεις τον εαυτό σου το βράδυ, όταν έχει φτάσει ήδη στα όριά του από τις δουλειές και την πίεση της ημέρας; Κράτησε αυτόν τον χρόνο για σένα, χαλάρωσε, κάνε κάτι που σε ευχαριστεί και ρύθμισε το ρολόι σου 1-2 ώρες νωρίτερα το πρωί. Θα ξυπνήσεις χωρίς πονοκέφαλο, χωρίς να νιώθεις ήδη κουρασμένη, και θα έχεις τον χρόνο να τακτοποιήσεις τις εκκρεμότητες της ημέρας.

Για να μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να έχεις ένα κάποιο πρόγραμμα στο χαρτί σου (όχι στο μυαλό σου).

Μην ξεφυσάς δεν είναι όσο περίπλοκο σκέφτεσαι.

Για αρχή προσπάθησε να ακολουθήσεις αυτούς τους τρεις κανόνες (και ποτέ μα ποτέ μην επιτρέψεις σε άλλους να διαχειριστούν τον δικό σου χρόνο):



1.Σημείωσε όλες τις δουλειές που έχεις να κάνεις μέσα στην εβδομάδα. Έτσι, αν μια μέρα αναβάλεις κάποιες υποχρεώσεις για την επόμενη δεν θα βρεθείς προ εκπλήξεως (να τρέχεις και να μην προλαβαίνεις)!

2.Βάλε σε μια λίστα τι πραγματικά έχει σημασία να κάνεις αύριο. Σημασία για σένα, όχι για τους άλλους. Δεν σου ζητάω να φτιάξεις μια “to do” λίστα αλλά μια σειρά από δουλειές που θεωρείς εσύ προτεραιότητα. «Να δω τη μαμά μου», «να πάω βόλτα τον σκύλο», «να ποτίσω τα λουλούδια», «να παραγγείλω ένα φόρεμα για το Πάσχα»… Ναι, είναι κι αυτές προτεραιότητες. Μην τις αμελείς διαρκώς γιατί στο τέλος δεν θα κάνεις τίποτα από όλα αυτά και θα νιώθεις χάλια για τον εαυτό σου (τη ζωή σου, τις σχέσεις σου, τα όλα σου) στο τέλος της (κάθε μέρας).

3. Χώρισε την ημέρα σου σε ενότητες (ας είναι οι πιο απλές: πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και βάλε τις δουλειές και τις προσωπικές σου προτεραιότητες σε διάφορες ώρες (που δεν θα πέφτουν η μία πάνω στην άλλη). Θυμήσου να κρατήσεις σε κάθε ενότητα χρόνο και χώρο για σένα (aka ελεύθερος χρόνος). Και όπως δεν θα διαγράφεις μια δουλειά πριν την κάνεις, έτσι δεν θα διαγράφεις τον ελεύθερο χρόνο σου πριν τον χαρείς. Είναι κι αυτός μια δουλειά που πρέπει να κάνεις. Για σένα.

Είσαι έτοιμη να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο! Σου έχουμε φτιάξει και μια shopping list που θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις.

Check την gallery:

* Στην αγορά θα βρεις πολλά αντίστοιχα προϊόντα, εμείς βρήκαμε χαρούμενα, χρωματιστά, χρηστικά αντικείμενα στο public.gr.