Δεν είμαστε όλες 90-60-90! Έχεις κι εσύ εκνευριστεί που δεν βρίσκεις τίποτα να αγοράσεις;

Μαρία Ροδίτη
Δεν είμαστε όλες 90-60-90! Έχεις κι εσύ εκνευριστεί που δεν βρίσκεις τίποτα να αγοράσεις;

Η βιομηχανία της μόδας πρέπει επιτέλους να «ανοίξει τα μάτια της»! Δεν γίνεται να βγαίνεις για ψώνια και να γυρνάς σπίτι με την ψυχολογία στα πατώματα...

Διάβασα πρόσφατα για την 31χρονη Sinead Burke, μια Ιρλανδή συγγραφέα, ακαδημαϊκό και ακτιβίστρια, η οποία προσπαθεί να πείσει όλους όσοι εμπλέκονται στη βιομηχανία της μόδας ότι η μόδα είναι για όλους, ότι η μόδα απευθύνεται σε petite και πιο ψηλές γυναίκες, σε πολύ αδύνατες και γυναίκες με καμπύλες, σε γυναίκες με κινητικά προβλήματα και με μια διαφορετική ανάπτυξη του σώματός τους λόγω θεμάτων υγείας.



Η Bruke πάσχει από αχονδροπλασία, μια ετερογενή ομάδα κληρονομικών διαταραχών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ανώμαλη ανάπτυξη των οστών και των χόνδρων, πράγμα που τη δυσκολεύει σε όλη της τη ζωή να βρει ρούχα που να «κάθονται» καλά πάνω της.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτή της την προσπάθεια έρχομαι κι εγώ… να συμφωνήσω με όλα όσα λέει και υποστηρίζει. Η μόδα θα έπρεπε να είναι ίση, να απευθύνεται σε όλους!

Λιγότερο sexiness στον αθλητισμό: Οι αθλήτριες αντιδρούν εχοντας ως ασπίδα ... τις εμφανίσεις τους

break the mould burke book

Αν αγαπάς το kindle και διαβάζεις βιβλία στην παραλία ή το μπαλκόνι σου, αναζήτησε αυτό το βιβλίο! Θα το λατρέψεις!

Με ύψος 1.70… το σωστό παντελόνι μοιάζει κυνήγι κρυμμένου θησαυρού

Δεν είμαι μοντέλο! Δεν έχω ύψος 1.80, ούτε διαστάσεις 90-60-90. Είμαι ένα σχετικά ψηλό κορίτσι για τα ελληνικά δεδομένα- έχω ύψος 1.70- και αδύνατη σίγουρα δεν με λες. Έχω μεσογειακές καμπύλες με πολύ λεπτή μέση, με αποτέλεσμα η αναζήτηση παντελονιού να είναι για μένα… κυνήγι κρυμμένου θησαυρού.

Η πρόσφατη εμπειρία μου τα λέει όλα. Ένα ψηλόμεσο, flare παντελόνι έψαχνα για τα δροσερά βράδια του καλοκαιριού. Μιας και οι εκπτώσεις άρχισαν είπα να ψάξω να βρω κάτι οικονομικό, που θα μπορώ να το φορώ από τα τέλη Αυγούστου και μετά ή τα βράδια στο νησί που θα πάω διακοπές.

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ.

Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματά μου; Το μάκρος τους και η μέση τους. Όλα τα παντελόνια που δοκίμασα απευθύνονταν σε κορίτσια τουλάχιστον από 1.78 και πάνω. Ήθελαν, εν ολίγοις, την επέμβαση της μοδίστρας.

Και εννοείται ότι όλα ήθελαν στένεμα ΚΑΙ στη μέση! Γιατί ή θα «ανοίγει» στους γοφούς το παντελόνι για να μπει και η μέση μου θα επιπλέει ή εγώ αναγκαστικά θα πρέπει να στενέψω το ρούχο. Άντε στην καλύτερη να στέκεται κάπως καλά με μια ζώνη!

https://www.instagram.com/p/CQVnyVFBcPS/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Και κάπου εδώ αναρωτιέμαι! Είμαστε όλες ίδιες και τα παντελόνια έχουν ένα καλούπι; Εγώ γύρω μου βλέπω ανθρώπους διαφορετικούς, με πιο ψηλά πόδια, με πιο κοντά πόδια, με πολύ λεπτή μέση, με ίσια μέση χωρίς καμπύλη, με λεπτή ή πιο παχιά γάμπα. Τι στο καλό συμβαίνει; Τα fashion brands δεν έχουν αντιληφθεί αυτήν την ποικιλία στους σωματότυπους;

Η μόδα δημιουργεί στερεότυπα

Δυστυχώς, όλη αυτή η «λογική» που είναι παράλογη δημιουργεί στερεότυπα. Ξέρεις πόσα κορίτσια μπορεί να έρθουν στη δική μου θέση, να μη βρουν αυτό που εν τέλει θέλουν γιατί «το ένα δεν μπαίνει είναι στενό, το άλλο είναι μακρύ, το πατάω» και να καταλήξουν να κάνουν δίαιτες χωρίς λόγο; Εντάξει, για το ύψος δεν μπορεί να γίνει κάτι και να πουν θα ψηλώσω κι άλλο.



Αλλά με τέτοια ρούχα στην αγορά είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι δημιουργούνται στερεότυπα, ειδικά στις πολύ νεαρές ηλικίες. Και δεν θα’ πρεπε!

Η κάθε μία είναι διαφορετική και αυτό είναι το ωραίο. Και για αυτό ακριβώς η βιομηχανία της μόδας θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε φροντίσει. Μήπως ήρθε αυτή η ώρα;