Ellen Ochoa: Η πρώτη ισπανόφωνη γυναίκα που ταξίδεψε στο Διάστημα

Μαρία Ροδίτη
Ellen Ochoa: Η πρώτη ισπανόφωνη γυναίκα που ταξίδεψε στο Διάστημα

Η 63χρονη άνοιξε τον δρόμο για να αποκτήσουν κι άλλες γυναίκες μια θέση μέσα στη NASA.

Για δεκαετίες, οι διαστημικές πτήσεις ήταν «προνόμιο» ανδρών αστροναυτών. Με το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο, ολοένα και περισσότερες γυναίκες καταφέρνουν να επισκεφθούν το Διάστημα ανοίγοντας τον δρόμο σε… νέες περιπέτειες και για το γυναικείο φύλο.

Η Δρ Ellen Ochoa είναι η πρώτη Ισπανόφωνη γυναίκα που ταξίδεψε στο Διάστημα το 1993. «Εκείνη την εποχή ήταν πραγματικά πολύ προσωπικό όλο αυτό», θυμάται η Ochoa.

Ένα βιβλίο υπόσχεται να κάνει τον κόσμο καλύτερο

«Ήταν κάτι για το οποίο ήμουν ενθουσιασμένη και ήθελα να συμμετέχω, λάτρευα να δουλεύω με την ομάδα και το πλήρωμά μου και να εστιάζω σε πράγματα που με έκαναν να καταλαβαίνω τις αλλαγές της ατμόσφαιρας», προσθέτει.

Έμπνευση για όλες τις γυναίκες

Η Ellen Ochoa είναι παράδειγμα για όλες τις γυναίκες. Είναι μια γυναίκα δυνατή, που πριν 28 χρόνια πήρε την απόφαση να ταξιδέψει στο διάστημα, και κατάφερε να γίνει έμπνευση για τον γυναικείο πληθυσμό.

Στην αρχή, η ίδια δεν το είχε καταλάβει αυτό. Δεν μπορούσε να εκτιμήσει και να συνειδητοποιήσει το βήμα που είχε κάνει. Προς έκπληξή της, οι δράσεις της, όχι μόνο εξυπηρέτησαν την επιστήμη, αλλά και το γυναικείο φύλο.



«Συνειδητοποίησα ότι η αποστολή στο Διάστημα είχε συνέπειες πολύ πέρα ​​από αυτό», σχολιάζει η Ισπανίδα αστροναύτης.

Και συμπληρώνει: «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλές φοιτητικές ομάδες, εμφανίστηκα σε παιδικά βιβλία, σε σχολικά βιβλία-απλά είμαι πραγματικά ευγνώμων που η πτήση πήρε τέτοιες διαστάσεις».

Η Ochoa έγινε και διευθύντρια διαστημικού κέντρου

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Ellen Ochoa πραγματοποίησε ακόμα τρεις διαστημικές αποστολές, καταγράφοντας σχεδόν 1.000 ώρες σε τροχιά. Αλλά ακόμη και μετά τη σύνταξιοδότησή της, το 2007, και την αποχή από τα διαστημόπλοια, η Ochoa συνέχισε (και συνεχίζει) να κινείται σε… νέα μονοπάτια στον τομέα της.

Το 2013, έγραψε ξανά ιστορία όταν διορίστηκε διευθύντρια του διαστημικού κέντρου Johnson της NASA στο Χιούστον. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση γυναίκα, ενώ η Ochoa ήταν και η πρώτη ισπανόφωνη γυναίκα που ανέλαβε μια τέτοια θέση.

ellen ochio

«Ήταν πραγματικά σημαντικό για εμένα να δω άλλες γυναίκες και άτομα από ομάδες που δεν εκπροσωπούνται να μετακινούνται σε ηγετικές θέσεις στη NASA», λέει η Ellen Ochoa.

«Όταν μπήκα στη NASA, ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατήρησα ήταν ότι δούλευαν εκεί περισσότερες γυναίκες. Ήταν ξεκάθαρο ότι έκαναν μια συντονισμένη προσπάθεια για τη διαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά 30 χρόνια πριν δεν είχαμε τους ίδιους ηγέτες και διευθυντές στα κεντρικά της NASA», λέει χαρακτηριστικά.

Και συμπληρώνει: «Αυτό είναι κάτι που πραγματικά άλλαξα. Ήμουν μέρος αυτού και ήταν ένα τεράστιο προνόμιο να είμαι διευθύντρια του διαστημικού κέντρου Johnson και να διευθύνω αυτήν την καταπληκτική ομάδα».