10 γυναίκες που άλλαξαν τη ζωή μας το 2021 και μας ενέπνευσαν με το έργο τους

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
10 γυναίκες που άλλαξαν τη ζωή μας το 2021 και μας ενέπνευσαν με το έργο τους

10 γυναίκες που αποτελούν πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα...

Σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές που βίωσε ποτέ η γενιά μας, υπήρξε εκεί ένα φως ελπίδας, οι γυναίκες με βαθύ όραμα και στόχους, που μας ενέπνευσαν με τις πράξεις και τα λόγια τους. Δεν είναι μόνο το συναίσθημα της χαράς και της αισιοδοξίας που έμοιαζε να χάνεται μέσα στην αλλεπάλληλη απομόνωση της πανδημίας, ήταν και η καθημερινότητα που γινόταν ολοένα και πιο διαφορετική, δύσκολη, καθώς περνούσαν οι μέρες...για όλες μας!

Και μετά τι;

Αναζητώντας να συναρμολογήσουμε πάλι από την αρχή τα κομμάτια μας, προσπαθώντας να αναδομήσουμε τον εαυτό, την εργασία, την οικογένεια, τα όνειρά μας, μέσα σε ένα κυκεώνα υποχρεώσεων και αλλαγών, καταφέραμε να εμπνευστούμε και να πάρουμε θάρρος από εκείνες τις σπουδαίες γυναίκες που όχι μόνο στάθηκαν στα πόδια τους στις δύσκολες στιγμές αλλά έκαναν ένα μεγάλο βήμα μπροστά, διεκδικώντας και υλοποιώντας τα όνειρά τους, αλλά και τα δικά μας!

MacKenzie Scott

MacKenzie Scott: Στην κορυφή της λίστας του Forbes για το 2021 η πρώην σύζυγος του Jeff Bezos

Δεν είναι super heros (όχι, αν και θα έπρεπε), δεν είναι γυναίκες που διαβάζουμε στα παραμύθια: είναι γυναίκες που ζουν αναμεσά μας, που μπορεί να μεγάλωσαν πολύ διαφορετικά από εμάς, κάπου πολύ μακριά από εδώ, γυναίκες πολιτικοί, ακτιβίστριες, ηθοποιοί, αθλήτριες, που όλες όμως διέπονται από ένα κοινό γνώρισμα: τη θέληση για ζωή και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο! Είναι οι 10 γυναίκες που γι ΄ακόμα μια -δύσκολη- χρονιά μάς ενέπνευσαν και άναψαν το φως της ελπίδας... μέσα μας!

1. Κamala Harris/ Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

kamala harris

H Kamala Harris έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, σίγουρα όμως δε θα είμαι η τελευταία», δήλωσε η 56χρονη πολιτικός, στην ομιλία της μετά τη νίκη της. Από Ινδή μητέρα και Τζαμαϊκανό πατέρα, η Harris βρίσκεται στην υψηλότερα ηγετική θέση των ΗΠΑ, πιο ψηλά από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα που πέρασε ποτέ από τον Λευκό Οίκο μέχρι σήμερα.


«Άσχετα με το ποιον ψηφίσατε, θα δουλέψουμε σκληρά και τίμια για να προστατέψουμε εσάς και τις οικογένειές σας», είπε η Kamala Harris αμέσως μετά την εκλογή της. «Όλες οι γυναίκες πάλευαν τόσα χρόνια για να προστατέψουν την δημοκρατία και τώρα μία νέα γενιά μάχεται για τον ίδιο σκοπό. Για τους κόπους τους βρίσκομαι εδώ. Για τα όνειρα και τους στόχους τους. Και τι κουράγιο ήθελε για τον Biden να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας. Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα την καταγωγή της», συνέχισε στο συγκινητικό μήνυμά της.

Από τις πρώτες μέρες της παιδικής της ηλικίας, η Kamala Harris διδάχθηκε ότι ο δρόμος για τη φυλετική δικαιοσύνη ήταν μακρύς. Μιλούσε συχνά στην εκστρατεία της για την προέλευσή της, τους μετανάστες γονείς της που ρίχτηκαν στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν αγώνα που συνέχισε και η ίδια. Με την άνοδό της στην Αντιπροεδρία, η Harris έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτό το αξίωμα-ορόσημο για ένα έθνος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναταραχή, που έρχεται αντιμέτωπο με τη φυλετική αδικία και που ήδη μετράει τα «κομμάτια» του μέσα στην πανδημία. Το εντυπωσιακό ιστορικό της και η επιτυχημένη της καριέρα ως νομικός και πολιτικός φανερώνουν ότι αυτή η γυναίκα θα συνεχίσει να αποτελεί πρότυπο για τις επόμενες γενιές.

2. Κατερίνα Σακελλαροπούλου/ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

sakellaropoulou

Στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας «τιμάται όχι μόνο η Δικαιοσύνη αλλά και η σύγχρονη Ελληνίδα». Αυτά ήταν τα λόγια της όταν ανακοινώθηκε και επίσημα η εκλογή της από τον Πρωθυπουργό. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει αποδείξει πως η καίρια θέση της στο ανώτατο αυτό πολιτειακό αξίωμα της Ελλάδας, δε σηματοδοτεί απλώς μια νίκη για την ίδια αλλά μεταφέρει κι ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλες τις γυναίκες αυτού του τόπου.

H σημασία της επιλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Ελλάδας δεν ενέπνευσε μόνο τις Ελληνίδες, αλλά πέρασε τα ελληνικά σύνορα και ισχυροποίησε τη θέση της γυναίκας σε κάθε γωνιά της γης. Ποιος δε θυμάται την ανάρτηση της Jennifer Aniston μέσα από το προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις γυναίκες που ξεχωρίζουν για την προσφορά τους στην πολιτεία; Η πρωταγωνίστρια της σειράς «Friends» παρουσίασε μια λίστα με γυναίκες που «έφεραν την αλλαγή στον κόσμο», όπως σημείωσε, συμπεριλαμβάνοντας μέσα σε αυτή και την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

3. Malala Yousafzai/ Συγγραφέας-Ακτιβίστρια

malala

Eίναι το κορίτσι που δε σταμάτησε να μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Πυροβολήθηκε από τους Tαλιμπάν στο κεφάλι καθώς πήγαινε στο σχολείο, νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Πακιστάν και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αγγλία. Έκτοτε, δε σταμάτησε να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, έγινε σύμβολο για όλες τις έφηβες παγκοσμίως, και όχι μόνο, ενώ έδωσε αμέτρητες διαλέξεις μιλώντας για την περιπέτειά της και κυρίως για το σημαντικό έργο που ανέλαβε από την ημέρα που παραλίγο να χάσει τη ζωή της.

Το 2014 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης και έγινε η νεότερη κάτοχος του σπουδαίου αυτού βραβείου, σε ηλικία 17 ετών. Το 2021 ήταν αναμφισβήτητα λοιπόν η χρονιά της καθώς όχι μόνο κατάφερε να πάρει το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αλλά παντρεύτηκε με τον εκλεκτό της καρδιάς της, ένα ευτυχές γεγονός που μοιράστηκε με ολους τους ακόλουθούς της στο Instagram.

4. Σοφία Μπεκατώρου/ Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας

sofia bekatorou

Είναι η γυναίκα που έμελλε -με την αποκάλυψη της τραυματικότερης εμπειρίας της ζωής της- να γίνει η αφορμή για τη δημιουργία του ελληνικού #metoo. Η Σοφία Μπεκατώρου με μια κατάθεση ψυχής ήρθε να ταράξει τα νερά του ελληνικού γίγνεσθαι και να αφυπνίσει συνειδήσεις. Να μιλήσει στην ψυχή κάθε γυναίκας, προτάσσοντας την αλήθεια και τη δύναμή της.

Η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοϊας μπορεί να σώπασε τόσα χρόνια να αποκαλύψει τα όσα βίωσε στα νεανικά της χρόνια από μεγάλο παράγοντα της Ομοσπονδίας, όμως η φωνή της στις αρχές του 2021, η κατάθεση της αλήθειας της, ήρθε σαν χιονοστιβάδα στην ελληνική κοινωνία αποκαλύπτοντας τελικά θαμμένα μυστικά σε χώρους «αγγελικά πλασμένους» όπως του αθλητισμού, του θεάματος μέχρι και της ... διπλανής πόρτας. Η φωνή της άνοιξε πόρτες, άνοιξε στόματα, ενέπνευσε εκατοντάδες γυναίκες ώστε να πάρουν κουράγιο, δύναμη και να μιλήσουν. Να μιλήσουν για τη σωματική βία που έχουν υποστεί, τη λεκτική, να βγουν από το σκοτάδι της ενοχής και να λυτρωθούν. Η φωνή της Σοφίας Μπεκατώρου έγινε φωνή κάθε γυναίκας....

5.Nancy Pelosi/ Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ

Nancy Pelosi

Είναι η μόνη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ, που κατάφερε να γίνει Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καταλαμβάνοντας την δεύτερη υψηλότερη θέση στην κατάταξη των γυναικών εκλεγμένων αξιωματούχων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως Πρόεδρος της Βουλής, η Nancy Pelosi είναι δεύτερη στη διαδοχή της Προεδρίας των ΗΠΑ, αμέσως μετά την Kamala Harris, και θεωρείται η τρίτη ισχυρότερη πολιτική παράγοντας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα 81 της, η μοναδική αυτή προσωπικότητα στην αμερικανική πολιτική, έχει δώσει στον Πρόεδρο Joe Biden τις σημαντικές του νομοθετικές νίκες για πολλά θέματα στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο. Στήριξε την κυβέρνηση με το πακέτο βοήθειας για τον Covid 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και, τώρα, τον λογαριασμό υποδομής 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Σχεδόν μόνη της κατάφερε να γεφυρώσει το τρομακτικό χάσμα του κόμματός της μεταξύ των προοδευτικών της Βουλής και των βασικών κεντρώων της Γερουσίας. Πως; Με μαεστρία και γυναικεία δύναμη!

Η μάχη της για την προστασία των πολιτών μέσα στην πανδημία την έχει ξεχωρίσει ενώ κανείς δεν ξεχνά τον σάλο που προκάλεσε τον Φεβρουάριο του 2020, η κίνησή της, κάνοντας κομμάτια μπροστά στις κάμερες το αντίτυπο της ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης που είχε μόλις εκφωνήσει ο Ρεπουμπλικάνος τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Στο πρόσωπο της Nancy Pelosi αποτυπώνεται η δύναμη, η δικαιοσύνη και η θέληση για ένα καλύτερο μέλλον.

6. Φώφη Γεννηματά/ Πολιτικός- Πρόεδρος ΚΙΝΑΛ

fofigennimata 2

Όταν ανακοινώθηκε η επιδείνωση στην υγεία της Φώφης Γεννηματά, κανείς δεν περίμενε πως στις εβδομάδες που θα ακολουθούσαν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα έχανε τόσο σύντομα τη μάχη με τον καρκίνο. Ήταν 44 ετών όταν ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Η Φώφη Γεννηματά, έδωσε την πρώτη μάχη της με τεράστια αποθέματα εσωτερικής δύναμης και συνέχισε να διεκδικεί τα όνειρά της με πίστη και αισιοδοξία μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου, όπου άφησε την τελευταία της πνοή στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλευόταν 13 ημέρες.

Όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν στιγμές που θέλησε να μοιραστεί με όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα με εκείνες που δίνουν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο του μαστού, την προσωπική εμπειρία της, μεταδίδοντάς τους θέρμη και συμπαράσταση μέσα από λόγια γεμάτα ελπίδα. Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε μια δυναμική γυναίκα και μητέρα, μια πολιτικός με όραμα και μια μαχήτρια της ζωής που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας, και όχι μόνο αυτό. Η Φώφη Γεννηματά, πάλεψε, όπως ήξερα πάντα να κάνει! Ήταν μαχήτρια και το αποδείκνυε σε κάθε της στιγμή!

7. Lady Gaga/ Μουσικός-Ηθοποιός

lady gaga house of gucci

Ήταν αναμφισβήτητα η χρονιά της! Η Lady Gaga φέτος πήρε τη ρεβάνς. Είναι η γυναίκα που δε φοβήθηκε να μιλήσει για όσα φοβερά της έχουν συμβεί, απέδειξε πως το ταλέντο της δεν είναι μονοδιάστατο και πως μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά στη μουσική αλλά και την υποκριτική με την ίδια ευκολία.

Έδειξε τα δόντια της στη βιομηχανία του θεάματος με έναν ρόλο που έχει ήδη λάβει υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και οδεύει για Όσκαρ, ενώ απέδειξε ότι είναι οκ να νιώθεις φόβο και ανασφάλεια και ταυτόχρονα να διεκδικείς αυτό που σου αξίζει. Ο ρόλος της στην ταινία The House of Gucci, όπως η ίδια δήλωσε, ήταν ρόλος ζωής. Η τραγουδίστρια και ηθοποιός αποκάλυψε ότι χρειάστηκε να έχει μαζί της στα γυρίσματα μια νοσοκόμα με ειδίκευση στην ψυχιατρική, για να μπορέσει να βγάλει εις πέρας τις σκηνές και να υποδυθεί τη δολοφόνο, χωρίς να επηρεαστεί η ψυχική υγεία της. «Έφερνα το σκοτάδι μαζί μου στο σπίτι. Γιατί η ζωή της Reggiani ήταν σκοτεινή».

8. Ursula Von Der Leyen/ Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ursula Von Der Leyen

Η γυναίκα που έφερε την αλλαγή (μετά την Άγκελα Μέρκελ) στην Ευρώπη. Ποιος περίμενε ποτέ πως στο τιμόνι της ΕΕ θα βρισκόταν μια γυναίκα και μάλιστα γιατρός;

Η ζωή της συντηρητική. Όσα συνήθιζε να κάνει πριν αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, τα ίδια συνεχίζει να κάνει. Απολαμβάνει το τρέξιμο και την ιππασία. Μετά την ανάληψή της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετακόμισε στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα σε δωμάτιο δίπλα στο γραφείο της, εντός του κτιρίου Μπερλαμόν, το κεντρικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όχι, δεν την νοιάζουν τα «υλικά μεγαλεία». Προσπαθεί να ηγείται και να προάγει την ειρήνη.

Όταν ζούσαν στις Βρυξέλλες, η μικρή της αδερφή Benita-Eva πέθανε σε ηλικία έντεκα ετών από καρκίνο. Το 2019 η μάχη της κατά του καρκίνου ήταν ένα από τα κίνητρά της όταν ανέλαβε την Προεδρία στην Επιτροπή της ΕΕ.

Έξι χρόνια πριν, το 2013, η Ursula Von Der Leyen διορίστηκε η πρώτη γυναίκα Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Ως Υπουργός Άμυνας υπερασπίστηκε την ειρήνη και την ομόνοια των Εθνών. Η στάση της απέναντι στην πανδημία χαρακτηρίστηκε υποδειγματική καθώς ενήργησε γρήγορα καταβάλλοντας κανδήλια της ΕΕ σε όλες τις χώρες τη Ευρώπης για την ουσιαστική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19.

9. Jill Biden

JILL BIDEN

Πριν την γνωρίσουμε αναρωτιόμασταν τι είδους Πρώτη Κυρία θα μπορούσε να είναι η σύζυγος του Joe Biden. Την πρώτη γεύση μας την είχε δώσει εκείνο το βράδυ στη Δημοκρατική Συνέλευση. Νιώθοντας τόσο άνετα σε μια σχολική τάξη, στο Γυμνάσιο Brandywine στο Wilmington του Ντελαγουέρ, όπου δίδασκε Αγγλικά, η καθηγήτρια Biden είχε μιλήσει για το θέμα του σχολείου (που ανοίγει ξανά τις πύλες του μετά την πανδημία), τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έβλεπαν να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα.

Η Jill Biden είναι η «ήσυχη δύναμη» που πάντα κάνει «θόρυβο» μόνο με τις μεγάλες πράξεις της. Από την πρώτη στιγμή η νυν Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ πρόβαλε ένα αίσθημα σιγουριάς και ευθύνης απέναντι σε όλες τις γυναίκες, τις μητέρες, δίνοντας ξεκάθαρα την αίσθηση πως είναι μια ενεργή εργαζόμενη γυναίκα που στέκεται στο πλευρό όλων των γονέων, των πολιτών! Μόλις ανακοινώθηκε η εκλογή του συζύγου της, η Jill Biden είχε δηλώσει: «Όταν φτάσουμε στον Λευκό Οίκο, θα συνεχίσω να διδάσκω», είχε πει στο CBS, προσθέτοντας, «Είναι σημαντικό και θέλω οι άνθρωποι να εκτιμούν τους δασκάλους και να γνωρίζουν τις συνεισφορές τους». Αυτό δεν πρέπει να μας αποτελεί έκπληξη, καθώς η ίδια κράτησε τη δουλειά της ακόμη και όταν ο σύζυγός της υπηρετούσε ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Μπορεί οι υποχρεώσεις της πια να είναι πολλές, όμως πάντα βρίσκει τρόπο να βρίσκεται κοντά στα παιδιά και να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις της...

10. Rihanna

rihanna

Βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τις 100 γυναίκες με την μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Και όχι μόνο! H Rihanna είναι δισεκατομμυριούχος. Η καθαρή αξία της 33χρονης τραγουδίστριας αξίζει τόσα πολλά χρήματα χάρη στη σειρά καλλυντικών Fenty Beauty, τη σειρά Savage by Fenty, τη μουσική και άλλα εγχειρήματά της. Το Forbes μάλιστα εκτιμά ότι η καθαρή περιουσία της αγγίζει τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Rihanna είναι η πιο λαμπερή και ατίθαση σταρ των τελευταίων δεκαετιών στο κόσμο της μουσικής βιομηχανίας.

Είναι η βασίλισσα των Barbados, το νησί της Καραϊβικής που αποτελεί πια ανεξάρτητο κράτος μετά από 400 χρόνια. Με τελετή που οργανώθηκε με τυμπανοκρουσίες, η Rihanna κάθισε στη θέση που κάποτε ανήκε στην βασίλισσα Ελισάβετ, και απόλαυσε τις τιμές μιας Εθνικής Ηρωίδας.

H ιδρύτρια της Fenty Beauty, αποτελεί έμπνευση για κάθε γυναίκα καθώς εδώ και χρόνια υιοθετεί έναν τρόπο ζωής μακριά από το κατεστημένο. Όχι, δεν είναι η γυναίκα με το αψεγάδιαστο σώμα και τα πολλά ρετούς (εξάλλου έχει μοιραστεί πολλές φορές με τους fans της στα social media φωτογραφίες που δείχνουν τις ραγάδες, τους γεμάτους γλουτούς και την πρησμένη κοιλίτσα της)... Είναι η γυναίκα με την απίστευτη ομορφιά που πηγάζει από την αυτοπεποίθηση, τον ακομπλεξάριστο χαρακτήρα και το υπέροχο χαμόγελό της. Ακόμα και στη νέα της συλλογή εσώρουχων Savage x Fenty, η 33χρονη δισεκατομμυριούχος άφησε πίσω στερεότυπα για τη γυναικεία φύση, τη σεξουαλικότητα και το σώμα και γιόρτασε την ενσωμάτωση και το body positivity. Η Rihanna παρότι πλούσια και αυτοδημιούργητη, παρότι star που κινείται σ΄ένα star system που επιτάσσει κανόνες στο ντύσιμο, στην ομιλία, στις κινήσεις, στις επενδύσεις, εκείνη συνεχίζει να ντύνεται όπως της αρέσει, να αγαπάει το σώμα της και να ποστάρει αφιλτράριστες φωτογραφίες που άλλες celebrities ούτε καν θα τολμούσαν. Χωρίς να κρύβει τις ατέλειες της αλλά δείχνοντας ότι απολαμβάνει τη ζωή της εμπνέει καθημερινά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο να αγαπήσουν το σώμα τους, να νιώσουν όμορφες και επιθυμητές.

Πηγή φωτογραφιών: AP