Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Η ηρωίδα της ρωσικής τηλεόρασης που έκανε live αντίσταση κατά του Πούτιν

Κατερίνα Μπούσιου
Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Η ηρωίδα της ρωσικής τηλεόρασης που έκανε live αντίσταση κατά του Πούτιν

'Eβγαλε live πλακάτ στο κανάλι της κατά του Πούτιν και η τύχη της αγνοείται. Κύμα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο. 

'Εκανε το απίστευτο η Μαρίνα Οβσιανίκοβα και αυτό που κανείς συνάδελφος της δημοσιογράφος, δεν θα τολμούσε - όσο και αν επιθυμούσε - να κάνει αυτή την περίοδο στη Ρωσία. Την ώρα του δελτίου άλλης δημοσιογράφου, εμφανίστηκε στο παρασκήνιο κρατώντας αντιπολεμικό πλακάτ, σε μία κίνηση ανήκουστη, για τα δεδομένα τηλεοπτικού καναλιού στη χώρα, μετά από τους αυστηρούς κανόνες που θέσπισε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά την κίνησή της που ταξίδεψε μέσω των social media, πριν τα κλείσει και αυτά ο πρόεδρος, η τύχη της αγνοείται. Οι συνάδελφοι της υποστηρίζουν πως θεωρείται βέβαιο πως έχει συλληφθεί και ανακρίνεται.


https://www.instagram.com/p/CbHTp9iI6ks/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Διακοπή και...εξαφάνιση

Η Μαρίνα εργαζόταν στο Κανάλι 1 της Μόσχας ως συντάκτρια ειδήσεων. Το προχθεσινό βράδυ ωστόσο που εκείνη βρισκόταν στο μοντάζ και μία άλλη συνάδελφος της εκφωνούσε το δελτίο ειδήσεων, εμφανίστηκε πίσω της με ένα πλακάτ που έγραφε: «Νο war (όχι στον πόλεμο) και στα Ρωσικά: «Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ σου λένε ψέματα. Η ευθύνη αυτής της επιθετικότητας βρίσκεται στους ώμους ενός ατόμου, του Βλαντιμίρ Πούτιν» , ενώ την ώρα που ήταν πίσω από τη συνάδελφό της φώναξε και να σταματήσει ο πόλεμος. Στο κοντρόλ όπως καταλαβαίνετε επικράτησε ο απόλυτος πανικός, έπεσε ξαφνικά το πλάνο από ένα ρεπορτάζ και ως δια μαγείας η Οβσιανίκοβα εξαφανίστηκε από το πλατό και συνελήφθη.



Κανένα πρακτορείο ειδήσεων ή έστω κυβερνητική πηγή δεν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής πια είναι η τύχη της θαραλλέας Μαρίνας, που τα έβαλε με την λογοκρισία και το καθεστώς στη χώρα της. Γιατί ως θαραλλέα την αντιμετωπίζουν σε όλο τον κόσμο, που κατόρθωσε όχι μόνο να κάνει αντιπολεμική διαμαρτυρία, αλλά και να χρησιμοποιήσει την λέξη «πόλεμος» που είναι απαγορευμένη. Και να καταδείξει πως ο λαός δεν είναι συμπαραστάτης σε όσα η ηγεσία του κάνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Μέχρι και ο γνωστός αμερικανός γερουσιαστής Bernie Sanders, (γνωστός και ως viral σκίτσο με τα γάντια του την ημέρα της ορκωμοσίας του Μπάιντεν) σε ανάρτηση του στο Twitter, την χαρακτήρισε ως κίνηση εκ μέρους της μεγάλου θάρρους.

sanders comment

Οι πληροφορίες λένε πως η ευαισθησία της στο θέμα, πηγάζει και από το γεγονός πως ο πατέρας της έχει ουκρανική καταγωγή, ενώ για την καταπίεση του καθεστώτος είχε μιλήσει και σε ένα video της στο Facebook, πριν πέσει «μαύρο» στις πλατφόρμες των social media από χθες το βράδυ. «Μόνο εμείς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τρέλα. Δεν μπορούν να μας κλείσουν όλους φυλακή», έλεγε στο video της η Οβσιανίκοβα και δεν είναι η μόνη φωνή διαμαρτυρίας που ακούγεται αυτές τις μέρες πίσω από τις κλειστές πόρτες στα δημοσιογραφικά γραφεία.



Το θέμα είναι πως κανείς δεν τολμά να το εκφράσει ανοιχτά, καθώς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με το νέο νόμο, που φτάνει τα 15 χρόνια. Πάντως δημοσιογραφικές ενώσεις από όλον τον κόσμο, κάνουν τις τελευταίες ημέρες προσπάθειες υπεράσπισης των συναδέλφων που βάλλονται για την ελεύθερη φωνή τους και ζητούν μία πιο συντονισμένη δράση. Κάτι τέτοιο όμως, στη Ρωσία αυτή τη στιγμή, μοιάζει με μία πολύ ριψοκίνδυνη αποστολή. Αλλά είναι αναπόφευκτο πια, πως εκεί θα οδηγηθούμε. Η δράση φέρνει πάντα αντίδραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι στον πόλεμο της Ουκρανίας «σπάνε» τα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα

Η Katalin Novak νέα Πρόεδρος της Ουγγαρίας – Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα στη χώρα

Ολένα Ζελένσκα: Η δημοφιλής πρώτη κυρία της Ουκρανίας είναι και στην πρώτη γραμμή του πολέμου