Η Katalin Novak νέα Πρόεδρος της Ουγγαρίας – Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα στη χώρα

Μαρία Ροδίτη
Η Katalin Novak νέα Πρόεδρος της Ουγγαρίας – Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα στη χώρα

Η Katalin Novak συνοδευόταν στη διαδικασία της ψηφοφορίας από τον σύζυγο και τα τρία παιδιά της.

Ήταν 22 Ιανουαρίου του 2020 όταν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων με 261 ψήφους πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η εκλογή της αυτή ήταν μια τεράστια επιτυχία συνολικά για το γυναικείο φύλο και «μεταφράστηκε» ως η ανταμοιβή στους αγώνες που κάθε γυναίκα κάνει για να εξελίσσεται στη ζωή και στη δουλειά της.

Τα βήματα, λοιπόν, της Ελλάδας ακολουθεί από την Πέμπτη 10 Μαρτίου και η Ουγγαρία μιας και για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας εξελέγη γυναίκα Πρόεδρος. Η Katalin Novak είναι η νέα Πρόεδρος της Ουγγαρίας και η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει στη χώρα της αυτό το αξίωμα.

gunaikes dimosiografoi polemos oukranias

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι στον πόλεμο της Ουκρανίας «σπάνε» τα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα

Για πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος στην Ουγγαρία

Η Βουλή των Ούγγρων εξέλεξε την Katalin Novak, πρώην υπουργό στο υπουργικό συμβούλιο του Viktor Orban, ως την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της χώρας.

Η 44χρονη Novak εξελέγη για πενταετή θητεία την Πέμπτη (10/3) με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των κοινοβουλευτικών ψήφων και αναλαμβάνει την εξουσία από τον νυν Πρόεδρο, Janos Ader, ο οποίος ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος της Ουγγαρίας.



Όσο για τα καθήκοντα του προέδρου στην Ουγγαρία; Είναι κυρίως εθιμοτυπικά, με τον πρόεδρο του κράτους να εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την ενότητα του ουγγρικού κράτους. Αυτό, λοιπόν, θα κάνει από εδώ και στο εξής και η Katalin Novak.

Τα posts της Katalin Novak σε Twitter και Instagram για τη νίκη της

Posts σε Instagram και Twitter έκανε η Katalin Novak πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου στην Ουγγαρία, αλλά και μετά την ανάληψη του τιμητικού τίτλου της.


https://www.instagram.com/p/Ca6peFKu4Pc/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Προτού ξεκινήσει, λοιπόν, η ψηφοφορία η 44χρονη Πρόεδρος πια της Ουγγαρίας δημοσίευσε στα social media μια φωτογραφία με την οικογένειά της- τον σύζυγό της, τους δυο γιους και την κόρη της- και έγραψε στη λεζάντα: «Οι προεδρικές εκλογές πρόκειται να ξεκινήσουν. Σημαίνει πολλά για μένα ότι εδώ μαζί μου είναι η οικογένειά μου».



Και μετά, όμως, το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την εκλογή της ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των Ούγγρων, η Katalin Novak δημοσίευσε μία φωτογραφία από το βάθρο της Βουλής στην οποία και έγραψε: «Ο Θεός με βοήθησε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ