Η 'Ελσα Παπαδημητρίου υπήρξε μία ασυμβίβαστη πολιτικός και μία μαχητική γυναίκα

Κατερίνα Μπούσιου
Η 'Ελσα Παπαδημητρίου υπήρξε μία ασυμβίβαστη πολιτικός και μία μαχητική γυναίκα

'Εφυγε από τη ζωή η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υπήρξε μία διαφορετική πολιτικός που υπερασπίστηκε τα πιστεύω της μέχρι τέλους. 

Η 'Ελσα Παπαδημητρίου η οποία έφυγε σήμερα από τη ζωή, αντιμετωπίζοντας πολλαπλά προβλήματα με την υγεία της τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μία γυναίκα πολιτικός παλιάς...κοπής, σε μία εποχή που ήταν δύσκολο να κάνεις καριέρα σε ένα ανδοκρατούμενο πολιτικό σκηνικό. Κατάφερε όμως με την δυναμική της παρουσία που ήταν το χαρακτηριστικό της, όχι απλά να τα καταφέρει αλλά και να διαπρέψει. Ακόμη και να συγκρουστεί με το ίδιο πάθος με το οποίο υπερασπιζόταν τις ιδέες της. Δεν έκανε πίσω, ακόμη και όταν μία απόφαση της, την έβγαλε εκτός του κόμματος στο οποίο πάλεψε από μικρό κορίτσι.



Η σπάνια σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου και Μητσοτάκη

Ο πατέρας της Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπήρξε βουλευτής Αργολίδας της 'Ενωσης Κέντρου, περιφέρεια που και εκείνη προτίμησε όταν θέλησε να ασχοληθεί με την πολιτική. Αρχικά ήθελε να σπουδάσει αρχιτέκτονας και για αυτό το λόγο, βρέθηκε από το Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Berkeley για το μεταπτυχιακό της. Λόγω της ιδιότητας του πατέρα της, γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου και έγινε προστατευόμενη της οικογένειάς του. Για να βγάζει και ένα έξτρα εισόδημα, κάποιες φορές έκανε ακόμη και τη νταντά στα παιδιά του, δηλαδή και στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου! Οι δεσμοί με την οικογένεια συνεχίστηκαν και στην Ελλάδα, παρόλο που όταν ασχολήθηκε με την πολιτική, τα πιστεύω της ήταν αντίθετα με εκείνα του οικογενειακού της φίλου. Και δεν δίστασε πολλές φορές να συγκρουστεί μαζί του ανοιχτά στο Κοινοβούλιο. «Αν ήθελα θα μπορούσα 100 φορές να γίνω βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αλλά η ιδεολογία του, είναι αντίθετη με την δική μου», όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

papadimitriou2

Με την ίδια άνεση με την οποία διατηρούσε επικοινωνία με την Μαργαρίτα Παπανδρέου, είχε φιλικές σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και την μητέρα της, Μαρίκα Μητσοτάκη. Όλοι της αναγνώριζαν το πάθος της να υπερασπίζεται τις ιδέες της και ήταν...σκληρή συνομιλήτρια στη Βουλή με όποιον τα έβαζε μαζί της. Από το 1990 έως το 1992 διετέλεσε γενική γραμματέας στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το διάστημα 1992-1993 γενική γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Υπήρξε συνιδρύτρια της Διακοινοβουλευτικής Πρωτοβουλίας Ελλάδας-Τουρκίας.

papadimitriou3

Επί 18 χρόνια διετέλεσε βουλευτής Αργολίδας με την Νέα Δημοκρατία καθώς εξελέγη στις εκλογές του 1993 και επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 1996, 2000, 2004, 2007 και 2009. Ήταν η βουλευτής του Νομού Αργολίδας με την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια κοινοβουλευτική θητεία. Διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας το 2011 επειδή υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Από τις πρώτες που γνώριζαν τότε την απόφαση της, ήταν και η στενή της φίλη Ντόρα Μπακογιάννη. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θέλησε να κατέβει υποψήφια με κανένα κόμμα αν και είχε αντίστοιχες προτάσεις, αλλά παρέμεινε ενεργή σε πολιτικές και κοινωνικές δράσεις που αφορούσαν τον τόπο της, δηλαδή την Αργολίδα. 'Αλλωστε τα τελευταία χρόνια ζούσε σχεδόν μόνιμα στο Ναύπλιο. Είχε μία κόρη και δύο εγγονές για τις οποίες ήταν περήφανη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μία πολιτικός που αξίζει να τη θυμόμαστε για όσα δίδαξε με τη ζωή της

Κική Δημουλά: Η ποιήτρια που ύμνησε τον έρωτα και τη ζωή μέσα από τους δικούς της στίχους