Μητέρα από το Ισραήλ ταξίδεψε στη Μολδαβία για να προσφέρει βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Μαρία Ροδίτη
Μητέρα από το Ισραήλ ταξίδεψε στη Μολδαβία για να προσφέρει βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η 40χρονη Tami Jeffay έφυγε από το Ισραήλ για να σταθεί στο πλευρό των Ουκρανών που βρήκαν καταφύγιο στη Μολδαβία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με τον άμαχο πληθυσμό να προσπαθεί να τραπεί σε φυγή με κάθε τρόπο. Μητέρες με παιδιά- με μια βαλίτσα στο χέρι- προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να φτάσουν στα σύνορα της χώρας και να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία και η Μολδαβία.

Πολύς, όμως, είναι και ο κόσμος που έχει «πέσει» στη μάχη να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους που μόλις μέσα σε λίγα 24ωρα έπρεπε να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, τους ανθρώπους τους και όλα τα υπάρχοντά τους. Παράδειγμα αποτελεί η δασκάλα αγγλικών, Tami Jeffay, η οποία από το Ισραήλ έσπευσε να ταξιδέψει μέχρι τη Μολδαβία για να συνδράμει τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια 9 Ελληνίδων δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα στην Ουκρανία

Το ταξίδι της Tami Jeffay και η βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Tami Jeffay θέλησε να βοηθήσει τους Ουκρανούς που βιώνουν δύσκολες στιγμές λόγω της ρωσικής εισβολής κι έτσι μπήκε στο αεροπλάνο, ταξίδεψε ως το Βουκουρέστι, περίμενε την ανταπόκριση για το Ιάσιο της ανατολικής Ρουμανίας, έπειτα νοίκιασε αυτοκίνητο και οδήγησε μέχρι την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Τσισινάου.

TAMI1

Photo: timesofisrael.com

«Έφτασα μόνη μου, με τα χρήματα, για να βρω κάτι σημαντικό και να κάνω τη διαφορά», δήλωσε η Jeffay στο The Times of Israel. Και συνέχισε: «Ήθελα να μάθω τι συνέβαινε και πού, και ανακάλυψα ότι ενώ πολλοί άνθρωποι είχαν να κάνουν δραστηριότητες, τα παιδιά δεν είχαν παιχνίδια».

Η Jeffay βρήκε τον δρόμο για την αγορά του Τσισινάου και αγόρασε αρκετά παιχνίδια για να δημιουργήσει έναν χώρο για παιδιά, πρώτα στον κόμβο όπου έρχονται τα λεωφορεία από τα σύνορα και μετά σε άλλες 3 τοποθεσίες προσφύγων. «Ξεκίνησα να παίζω με τα παιδιά και οι γονείς απλώς αποκοιμήθηκαν, ήταν τόσο εξαντλημένοι», είπε η Tami Jeffay.

Η δασκάλα αγγλικών αγόρασε, επίσης, τροφή και ειδικά κρεβατάκια για τα κατοικίδια που έφεραν μαζί τους οι Ουκρανοί πρόσφυγες, ενώ αγόρασε τις ενέσεις ινσουλίνης τις οποίες είχε ανάγκη ένας άνθρωπος που έπασχε από διαβήτη.

tami2

Photo: timesofisrael.com

Η Tami Jeffay, η οποία είναι παντρεμένη και μητέρα 4 παιδιών, δεν σταμάτησε εκεί. Στη Μολδαβία άρχισε να οργανώνει διάφορες δραστηριότητες σε κέντρα, όπως pizza nights, πάρτι, μαθήματα μαγειρικής και χειροτεχνίας.

Η συνδρομή της Jeffay σε άνδρα με λευχαιμία

Ο 55χρονος Alexander Postal είναι ένας άνδρας από την Ουκρανία που πάσχει από λευχαιμία. Παρά την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του το ουκρανικό κράτος τον υποχρέωσε να συμμετέχει στον πόλεμο μιας και όλοι οι Ουκρανοί άνδρες από 18 ως 60 ετών οφείλουν να πάρουν τα όπλα και να ριχτούν στη μάχη. Η Tami Jeffay, όμως, βρέθηκε στον δρόμο του για να τον… σώσει.



Η δασκάλα αγγλικών τα κατάφερε και έφερε τον Alexander από την Οδησσό στη Μολδαβία όπου και συνάντησε τη σύζυγό του, Anna και την κόρη τους, Lisa. Η οικογένεια βρίσκεται τώρα στο Ισραήλ, όπου ο Alexander λαμβάνει θεραπεία στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Ramat Gan και βρίσκεται στη λίστα για μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Cover photo: @tamijeffay_mightyme

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ