Jamala: Η Ουκρανή νικήτρια της Eurovision έγινε πρόσφυγας και συγκλονίζει με την ιστορία της

Κατερίνα Μπούσιου
Jamala: Η Ουκρανή νικήτρια της Eurovision έγινε πρόσφυγας και συγκλονίζει με την ιστορία της

Η Jamala αποκαλύπτει πως αντιμετώπισε τη φυγή από την χώρα της μαζί με τα δύο της παιδιά και τραγουδά ξανά για τον Ουκρανικό λαό. 

Το 2016, η Jamala ή Susana Alimivna Jamaladinova όπως είναι το πραγματικό της όνομα, ερμήνευε ένα διαφορετικό τραγούδι στην Eurovision για την Ουκρανία, μιλώντας για τον ξεριζωμό στην Κριμαία και κατακτούσε την πρώτη θέση. 'Εγινε εθνικό σύμβολο στη χώρα της, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί ότι έξι χρόνια μετά και συγκεκριμένα πριν από λίγες ημέρες, θα αναγκαζόταν να την εγκαταλείψει και να γίνει πρόσφυγας στην γειτονική Τουρκία.


https://www.instagram.com/p/CbQD9ePNTow/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Τραγουδούσα στα παιδιά μου για να μην νιώθουν τον κίνδυνο»

H Jamala είχε προκαλέσει εντύπωση με τη νίκη της στην Eurovision για το τραγούδι «1944» το οποίο ήταν εκτός του συνηθισμένου pop ή λίγο πιο εμπορικού μουσικού κλίματος που έχουμε συνηθίσει. Το τραγούδι μιλούσε για τις απελάσεις των Τατάρων της Κριμαίας το 1944 από τον Στάλιν. Το τραγούδι το υποστήριξαν αρκετές χώρες από τα Βαλκάνια και τη βόρεια Ευρώπη και εκνεύρισε αρκετά εκείνη την εποχή και την ρώσικη αποστολή. Οι στίχοι «'Οταν έρχονται ξένοι έρχονται στα σπίτια σας. Σας σκοτώνουν όλους και λένε δεν είμαστε ένοχοι», ήταν καθαρά πολιτικό μήνυμα.



Δεν μπορούσε ωστόσο να φανταστεί πως έξι χρόνια μετά θα ζούσε μία αντίστοιχη επέμβαση ξανά στην πατρίδα της. 'Οπως διηγήθηκε σε συνέντευξή της από την Κωνσταντινούπολη όπου ζεί τις τελευταίες ημέρες μαζί με τα δύο της παιδιά: «Στις 24 Φεβρουαρίου με ξύπνησε ο σύζυγός μου και μου είπε ότι άρχισε ο πόλεμος και ότι η Ρωσία μας είχε επιτεθεί. Εκείνη τη στιγμή σοκαρίστηκα. 'Εμοιαζε με εφιάλτη», λέει στο Reuters η Jamala.


https://www.instagram.com/p/Ca6ptmTNal5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ο σύζυγός της αναγκάστηκε να μείνει πίσω στο Κίεβο για να πολεμήσει. Και εκείνη κάνει μία πολύ συγκινητική διήγηση όταν αποφάσισε να φύγει για την Κωνσταντινούπολη μαζί με τα παιδιά της, για να είναι ασφαλείς πριν κορυφωθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις: «'Οταν ταξιδεύαμε τραγουδούσα στα παιδιά μου για να μην καταλαβαίνουν τον κίνδυνο. Είδαμε ξαφνικά μία ρουκέτα μπροστά στα μάτια μας. 'Ημουν χαμένη αλλά έπρεπε να προχωρήσω. 'Ηταν τρομακτικό». Αυτές τις ημέρες η τραγουδίστρια κάνει μία μεγάλη κινητοποίηση χρησιμοποιώντας και το νικητήριο τραγούδι της στη Eurovision για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και για να μαζευτούν χρήματα για την υποστήριξη των προσφύγων συμπατριωτών της, που αναγκάστηκαν λόγω του πολέμου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα μέρη που μεγάλωσαν. Πρόσφατα, συγκινημένη ερμήνεψε το τραγούδι της στον ημιτελικό της Γερμανίας για την επιλογή του τραγουδιού για την Eurovision.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Sean Penn επέστρεψε από την Ουκρανία και διηγείται την τρομακτική ιστορία διάσχισης των συνόρων

«Σώστε την Ουκρανία»: Οι celebrities ενώνουν τις φωνές τους στα social media για να σωθούν ψυχές

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Η ηρωίδα της ρωσικής τηλεόρασης που έκανε live αντίσταση κατά του Πούτιν