Troy Kotsur: O πρώτος κωφός άνδρας ηθοποιός που παίρνει βραβείο Όσκαρ

Νατάσσα Σχοινά
Troy Kotsur: O πρώτος κωφός άνδρας ηθοποιός που παίρνει βραβείο Όσκαρ

Ακολούθησε, 35 χρόνια μετά, τη συμπρωταγωνίστριά του, Marlee Matlin, που επίσης έγραψε ιστορία το 1987 στην ταινία «Children of a Lesser God», όταν έγινε η πρώτη κωφή ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ.

Η βραδιά των βραβείων Όσκαρ τα είχε όλα. Εντυπωσιακό opening, λαμπερούς καλεσμένους, αστείους μονολόγους και, φυσικά, τη βράβευση των καλύτερων της χρονιάς που μας πέρασε. Ανάμεσά τους βρέθηκε μία βράβευση που συγκίνησε παρευρισκόμενους και κοινό, αυτή του Troy Kotsur.

O Troy Kotsur κέρδισε το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την εξαιρετική ερμηνεία του στην ταινία «CODA» γίνοντας με αυτόν τον τρόπο ο πρώτος κωφός άνδρας ηθοποιός που λαμβάνει Όσκαρ, ακολουθώντας 35 χρόνια μετά τη συμπρωταγωνίστριά του, Marlee Matlin, που επίσης έγραψε ιστορία το 1987 στην ταινία «Children of a Lesser God», όταν έγινε η πρώτη κωφή ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ (Α' Γυναικείου Ρόλου).

Ο λόγος του Troy Kotsur στα Oscars 2022

Ο 53χρονος ηθοποιός ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του, ευχαρίστησε όλους όσους τον έχουν βοηθήσει στην πορεία του μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, τι έχει συμβεί στον «ήρωα» μπαμπά του.



«Είναι απίστευτο που είμαι εδώ σε αυτό το ταξίδι. Δεν το πιστεύω. Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Ακαδημίας που αναγνώρισαν το έργο μου. Είναι απίστευτο που η ταινία μας, CODA, έφτασε σε παγκόσμια επίπεδα. Μέχρι που έφτασε στον Λευκό Οίκο. Το cast του CODA προσκλήθηκε για ξενάγηση στον Λευκό Οίκο και γνωρίσαμε τον πρόεδρο, Joe, και τη δρ. Jill. Σχεδίαζα να τους μάθω μερικά πρόστυχα αστεία στη νοηματική, αλλά η Marlee Matlin είπε να συμπεριφερθώ καλά, οπότε μην ανησυχείς Marlee, δε θα πετάξω Γ**** βόμβες στον λόγο μου σήμερα. Αντ' αυτού, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα υπέροχα θέατρα και κωφούς, όπου μου επιτράπηκε και μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω την τέχνη μου ως ηθοποιός», είπε ο Kotsur.



Ο ηθοποιός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη σκηνοθέτη της ταινίας, Sian Hader, που με το «CODA» έφερε στη μεγάλη οθόνη την ιστορία της κωφής οικογένειας Rossi και της Ruby, που είναι το μόνο μέλος που μπορεί να ακούσει, εξιστορώντας τη ζωή τους.

«Διάβασα ένα από τα βιβλία του Spielberg πρόσφατα και είπε ότι ο ορισμός του καλύτερου σκηνοθέτη είναι να είναι ένας ικανός επικοινωνιακά. Sian Heder, είσαι η καλύτερη. Ένωσες τον κωφό κόσμο και τον κόσμο που ακούει. Είσαι η γέφυρά μας και το όνομά σου θα είναι για πάντα σε αυτήν τη γέφυρα», είπε ο Kotsur απευθυνόμενος στην σκηνοθέτη της ταινίας, Sian Heder, για την ευκαιρία επικοινωνίας που δημιούργησε με το έργο της.

Ο ηθοποιός, έπειτα, αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο του μπαμπά του στη ζωή του αλλά και σε μία κατάσταση που πολλοί δε γνώριζαν: «Ο μπαμπάς μου ήταν ο καλύτερος της οικογένειάς μας στη νοηματική γλώσσα, αλλά είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, παρέλυσε από τον λαιμό και κάτω και δεν μπορούσε πια να το κάνει. Μπαμπά, έμαθα τόσα πολλά από εσένα. Θα σε αγαπάω πάντα. Είσαι ο ήρωάς μου», είπε χαρακτηριστικά. Έπειτα, ολοκλήρωσε τον ευχαριστήριο λόγο του: «Ευχαριστώ τους μεγαλύτερους φανς μου, τη σύζυγό μου και την κόρη μου, Kyra, τον τόπο μου, Mesa Arizona, και τον μάνατζέρ μου, Mark Finley, και την ομάδα μας. Αυτό -το βραβείο- είναι αφιερωμένο στην κοινότητα των κωφών, στην κοινότητα του CODA, στην κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες. Αυτή είναι η στιγμή μας. Στη μαμά μου, στον μπαμπά μου, στον αδερφό μου, Mark... Δεν είναι σήμερα εδώ, αλλά δείτε με. Τα κατάφερα. Σας αγαπώ».

Δες στη συνέχεια περισσότερες φωτογραφίες του Troy Kotsur από την τελετή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Beyoncé άνοιξε τα Oscars 2022! Το φαντασμαγορικό σόου και τα σχόλια στο Twitter

Oscars 2022: Όλες οι εντυπωσιακές εμφανίσεις από το λαμπερό κόκκινο χαλί

Oscars 2022: Όλα τα beauty looks live απo τη λαμπερή βραδιά