Sally Ride: Η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτης τιμάται σε νόμισμα των ΗΠΑ

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Sally Ride: Η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτης τιμάται σε νόμισμα των ΗΠΑ

Το νόμισμα απεικονίζει την ίδια να κοιτάζει από ένα παράθυρο του διαστημικού λεωφορείου.

H Sally Ride είναι η πρώτη Αμερικανίδα που πήγε στο διάστημα. Στην Sally άρεσε να λέει πάντα «Δεν μπορείς να είσαι αυτό που δεν μπορείς να δεις». Τώρα, η Αμερικανίδα αστροναύτης θα βρίσκεται δίπλα σε ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της Αμερικής -τον George Washington- στο τέταρτο του δολαρίου των ΗΠΑ.

Το 2021, το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Πρόγραμμα American Women Quarters, ένα τετραετές πρόγραμμα που αγκαλιάζει και γιορτάζει τα επιτεύγματα των γυναικών στην ανάπτυξη και την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρόγραμμα αυτό θα κυκλοφορήσει 5 νέα αντίστροφα σχέδια ετησίως έως το 2025, για συνολικά 20 γυναίκες. Το πρώτο νόμισμα, με τη Μάγια Αγγέλου, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2022. Στις 21 Μαρτίου, η Sally Ride την ακολούθησε, ανεβάζοντας τον τρέχοντα συνολικό αριθμό γυναικών στο νόμισμα των ΗΠΑ σε 5.


https://www.instagram.com/p/Cbz67eZupiX/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Sally Ride: Η Google γιορτάζει τα 64α γενέθλια της πρώτης Αμερικανίδας αστροναύτη

Στη μία όψη του νομίσματος είναι ένα πορτρέτο του George Washington από τη Laura Gardin Fraser, το οποίο σχεδιάστηκε το 1932 για να σηματοδοτήσει τα 200ά γενέθλια του προέδρου. Η πλευρά της Sally Ride σχεδιάστηκε από την Elana Hagler και σμιλεύτηκε από τον Phebe Hemphill. Το σχέδιο της Elana Hagler, το οποίο απεικονίζει τη Sally δίπλα σε ένα παράθυρο στο διαστημικό λεωφορείο, ήταν εμπνευσμένο από μια δήλωση της Ride που έλεγε: «Όταν δε δούλευα, συνήθως βρισκόμουν σε ένα παράθυρο και κοιτούσα κάτω τη γη».



Η καριέρα της Ride ξεκίνησε το 1978, ένα χρόνο αφότου η NASA άρχισε να ψάχνει για γυναίκες αστροναύτες. Σπούδαζε φυσική στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όταν είδε μια διαφήμιση στη σχολική εφημερίδα που καλούσε γυναίκες να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα. Η Ride ήταν μεταξύ των 6 γυναικών που ενώθηκαν με 29 άνδρες στην κατηγορία εκείνης της χρονιάς, και έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που πήγε στο διάστημα και η τρίτη γυναίκα συνολικά.

Η αποστολή της στο διάστημα

Sally K. Ride2

Η Sally Ride πήγε στο διάστημα όχι μία, αλλά δύο φορές στις αποστολές του Διαστημικού Λεωφορείου με το λεωφορείο Challenger, το 1983 και ξανά το 1984. Όχι μόνο ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που πήγε στο διάστημα, αλλά ήταν και η νεότερη Αμερικανίδα αστροναύτης που το επισκέφτηκε, σε ηλικία 32 ετών. Η δουλειά της στο Challenger ήταν ο χειρισμός του ρομποτικού βραχίονα του λεωφορείου, αναπτύσσοντας δορυφόρους στο διάστημα. Αφού αποσύρθηκε από τη NASA το 1987, ο Δρ. Ride άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Εκτός από τη διδασκαλία, το 2001 ίδρυσε τη Sally Ride Science με τον σύντροφό της Tam O'Shaughnessy, με στόχο την προώθηση της ισότητας και την ενθάρρυνση όλων των μαθητών, ιδιαίτερα των κοριτσιών, στις σπουδές και τη σταδιοδρομία τους στο STEM. Αν και η Sally πέθανε το 2012, η ​​καριέρα της στη NASA και η διδακτική της κληρονομιά συνεχίζουν να εμπνέουν μαθητές μέσω των βιβλίων, προγραμμάτων και του επιστημονικού φεστιβάλ Sally Ride Science, το οποίο προσεγγίζει χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Sally Ride: Η Google γιορτάζει τα 64α γενέθλια της πρώτης Αμερικανίδας αστροναύτη