Sanna Marin: Το success story της νεότερης γυναίκας πρωθυπουργού της Ευρώπης

Νατάσσα Σχοινά
Sanna Marin: Το success story της νεότερης γυναίκας πρωθυπουργού της Ευρώπης

Η Sanna Marin αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η πολιτική όσον αφορά στο φύλο και την ηλικία.

Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί από χτες στην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Sanna Marin. Η 36χρονη πολιτικός και ηγέτιδα επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και συνάντησε επίσης για πρώτη φορά τον Έλληνα ομόλογό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Φινλανδία έχει έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα λόγω της επιθυμίας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η Sanna Marin βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας να προασπίσει τα συμφέροντα και τις αξίες της χώρας της.

Ποια είναι η Sanna Marin

Η Sanna Mirella Marin, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1985 και, από τις 10 Δεκεμβρίου του 2019, διατελεί ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας. H Marin είναι ο νεότερος άνθρωπος που έχει βρεθεί στη συγκεκριμένη θέση στην ιστορία της Φινλανδίας, ενώ τότε έλαβε και τον τίτλο του νεότερου ηγέτη στον κόσμο που πλέον κατέχει ο Gabriel Boric της Χιλής.

Η Sanna Marin είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την πολιτική ήδη από μικρή ηλικία. Μόλις δύο χρόνια αφότου τελείωσε το λύκειο, το 2006, έγινε μέλος της Σοσιαλδημοκρατικής Νεολαίας και έγινε η πρώτη του αντιπρόεδρος από το 2010 έως το 2012.

Belgium Europe Brexit

Όσο σπούδαζε, δούλευε σε φούρνο αλλά και ως ταμίας, ενώ πήρε Bachelor και Master στις Διοικητικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Tampere.

Η Φινλανδή ηγέτιδα γρήγορα προσπάθησε να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Tampere και, παρά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, συνέχισε να προσπαθεί και τελικά τα κατάφερε στις εκλογές του 2012. Μέσα σε μόλις μερικούς μήνες, έγινε, μάλιστα, η πρόεδρός του.

Το 2014, η Sanna Marin εκλέχθηκε ως δεύτερη αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έναν χρόνο μετά εκλέχθηκε στη Βουλή της Φινλανδίας για την εκλογική περιφέρεια του Pirkanmaa και στις 6 Ιουνίου του 2019 έγινε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Switzerland Davos Forum

Η κυβέρνηση της Sanna Marin

Το νεαρό της ηλικίας της σαφώς φέρνει έναν φρέσκο αέρα στον τομέα της πολιτικής. Τέτοιον που δείχνει πως κάποιες φορές ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται να τολμήσει και να δείξει την εμπιστοσύνη του στο «νέο αίμα». Το ακόμα πιο ενδιαφέρον της υπόθεσης, όμως, είναι ότι αυτήν την πιο νέα ματιά προσπαθεί να έχει και το υπόλοιπο επιτελείο της. Η τότε Υπουργός Οικονομικών της, Katri Kulmuni, για παράδειγμα, που ανέλαβε τη θέση το 2019, ήταν στην ηλικία των 32 ετών.

«Η πολιτική γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Χρειαζόμαστε μερικούς νεότερους ανθρώπους που να μπορούν να είναι εκεί ανά πάσα στιγμή, μερικά φρέσκα πρόσωπα, πάντα έτοιμα να αντιδράσουν και να μην πουν κάποια βλακεία», είχε δηλώσει η πολιτική δημοσιογράφος Kristiina Tokki τότε.

https://www.instagram.com/p/CWI3bXtNU5j

Όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση, από το σύνολο των 19 υπουργών, 12 ήταν γυναίκες και μόλις 7 άντρες, κάτι που ήρθε αντιμέτωπο με κριτική σχετικά με τη μεγάλη ανισότητα των φύλων υπέρ του γυναικείου. Η απάντηση της πρωθυπουργό ήταν πως το κάθε ένα από τα πέντε κόμματα που συμμετείχαν στον συνασπισμό είναι υπεύθυνο για τις δικές του υποψηφιότητες και εκείνες ήταν οι αποφάσεις τους.

Προσωπική ζωή

Η Sanna Marin και ο Markus Räikkönen απέκτησαν την κόρη τους, Emma, τον Ιανουάριο του 2019. Τον Αύγουστο του 2020, το ζευγάρι παντρεύτηκε στην επίσημη κατοικία της πρωθυπουργού, όμως, η μόνιμη κατοικία τους είναι στην περιοχή Kaleva του Tampere. Η ίδια δηλώσει λάτρης της εξοχής και, αν μπορούσε, θα έμενε μόνιμα εκεί.

https://www.instagram.com/p/BfoJWvCDouX