Ουκρανή paper artist αποκαλύπτει πώς είναι να δημιουργείς εν μέσω της ρωσικής εισβολής

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Ουκρανή paper artist αποκαλύπτει πώς είναι να δημιουργείς εν μέσω της ρωσικής εισβολής

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η καλλιτέχνης Eugenia Zoloto με έδρα το Κίεβο αναγκάστηκε να σταματήσει τις δημιουργίες της.

Η Ουκρανή καλλιτέχνης Eugenia Zoloto βγάζει τα προς το ζην δημιουργώντας έργα από χαρτί. Όμως, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η καλλιτέχνιδα με έδρα το Κίεβο, αναγκάστηκε να σταματήσει τις δημιουργίες της λόγω των απειλών που ακολούθησε ο πόλεμος.

Όπως πολλοί καλλιτέχνες γνωρίζουν ωστόσο, η τέχνη είναι ζωτικό μέρος της επιβίωσης σε αυτόν τον κόσμο και η Zoloto άρχισε να δημιουργεί ξανά. Η καλλιτέχνης θυμάται όλα όσα έζησε τον περασμένο Φεβρουάριο, τόσο εκείνη όσο και η οικογένειά της. «Τις δύο πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ειδικά εγώ, δεν μπορούσα να δημιουργήσω», αποκαλύπτει στο My Modern Met, «επειδή μετακομίσαμε σε ένα ήσυχο μέρος κοντά στο Κίεβο για να μην ακούμε και να μη βλέπουμε τις εκρήξεις (έχω δύο παιδιά ), αλλά μετά μας βρήκαν κι εκεί οι εκρήξεις».

Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια 9 Ελληνίδων δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα στην Ουκρανία

Αφού αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερα να επιστρέψουν στην πόλη, έφυγαν για το Κίεβο. «Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε σπίτι γιατί πολλοί ειδικοί είπαν ότι η πρωτεύουσα είναι το πιο ασφαλές μέρος».

https://www.instagram.com/p/CazbFLlgrLU

Η επιστροφή στο σπίτι σήμαινε επιστροφή στα υλικά της, έτσι η Zoloto μπόρεσε να πάρει το μαχαίρι της και να πιάσει δουλειά. «Τα καταστήματα τέχνης δεν άνοιξαν και έκοβα με τις τελευταίες λεπίδες και ψαλίδια που έχω», θυμάται. Η επιστροφή και η εργασία εν μέσω της εισβολής την έκανε επίσης να σκεφτεί τι ήθελε να πει μέσα από την τέχνη της. Προηγουμένως, είχε δημιουργήσει φορέματα από χαρτί σε φυσικό μέγεθος που περιέχουν περίπλοκα διάτρητα κοψίματα με φανταστικά τοπία και περίτεχνα μοτίβα.

https://www.instagram.com/p/CVkuloEA67B

Τα νέα της κομμάτια είναι μικρότερα (αλλά όχι λιγότερο λεπτομερή) και επικεντρώνονται στην ανθρωπότητα και την ελπίδα. «Ένιωσα τόσο πολύ ψυχικό πόνο, έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω έργα που να αποπνέουν θετικότητα», εξηγεί. «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό βοηθά τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στη νίκη και την καλοσύνη, καθώς μόνο η αγάπη μας βοηθά να μην κολλάμε στον πόλεμο και το μίσος». Η Zoloto είναι ευγνώμων απέναντι στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν την Ουκρανία και τους Ουκρανούς καλλιτέχνες. «Πολλοί από εμάς όχι μόνο χάσαμε τις δουλειές μας αλλά ακόμη και τα σπίτια μας», αναφέρει. «Αλλά βλέπουμε πώς είναι συνδεδεμένος ο κόσμος, βλέπουμε πόσοι άνθρωποι καλόκαρδοι υπάρχουν σε όλη τη Γη μας. Αυτό μας βοήθησε πολύ στον αγώνα μας για την ανθρωπότητα».