Μαρίνα Βάλβη: «Η καριέρα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, ήρθε φυσικά και σταδιακά»

Μαρίνα Βάλβη: «Η καριέρα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, ήρθε φυσικά και σταδιακά»

H Marketing Director της Aegean Airlines απαντά στο «ερωτηματολόγιο του Queen.gr».

Για τα «μυστικά της επιτυχίας της», μίλησε στο Queen.gr η Μαρίνα Βάλβη, Marketing Director της Aegean Airlines, αναφέροντας πώς καταφέρνει η ίδια ως γυναίκα, σύζυγος, επαγγελματίας και μητέρα να εξισορροπεί όλους τους τομείς της καθημερινότητάς της. Η ίδια, μέσα από την προσωπική και επαγγελματική της πορεία, μας έδωσε κίνητρα και αφορμές για να θέσουμε στην «κορυφή» της ζωής μας feminine role models, τα οποία αναδεικνύουν τον δυναμισμό, τους στόχους και τα ιδανικά κάθε γυναίκας. Συγκεκριμένα, μιλώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τις ισορροπίες ανάμεσα στα προσωπικά και τα επαγγελματικά της, υπογράμμισε πως: «Με την παραδοχή ότι α) δεν είμαι superwoman και β) η μέρα έχει αυστηρά 24 ώρες, προσπαθώ απλά να είμαι αληθινά παρούσα σε κάθε περίπτωση. Έτσι, όταν είμαι στη δουλειά σχεδόν ξεχνάω τον ρόλο της συζύγου και μητέρας και το αντίστροφο συμβαίνει όταν είμαι με την οικογένεια ή τους φίλους μου. Φυσικά, οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας…».

Ποια καθημερινή σου συνήθεια σε «αποφορτίζει» από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας;

Δυνατή μουσική στο αυτοκίνητο. Μια σφιχτή αγκαλιά με τα αγόρια μου, αν είμαι τυχερή. Ένα δεκάλεπτο παιχνίδι με τον Ραμόν, τον σκανταλιάρη σκύλο μας, αν είναι τυχερός.

Ποια είναι η πρώτη σου κίνηση όταν ξυπνάς το πρωί;

Πιάνω το κινητό για να κλείσω το ξυπνητήρι και επί τη ευκαιρία ρίχνω μια γρήγορη ματιά στα email μου και στα νέα. Μετά, οι κινήσεις μέχρι να φύγω για τη δουλειά είναι σχεδόν ρομποτικές. Με συγκεκριμένη σειρά και ταχύτητα.

Εάν σου συμβεί κάτι απρόοπτο, ποιον αισθάνεσαι την ανάγκη να πάρεις αμέσως τηλέφωνο;

Εξαρτάται από το απρόοπτο βέβαια, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα πάρω τον σύζυγό μου. Μετά από τόσα χρόνια, το χέρι πάει αυτόματα στο τηλέφωνό του.

Πώς συνδυάζεις την καριέρα με την προσωπική σου ζωή;

Δεν νομίζω ότι χρειάστηκε να συνδυάσω κάτι. Η καριέρα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Ήρθε φυσικά και σταδιακά, μέσα από την επαγγελματική μου εξέλιξη. Και δεδομένου ότι η δουλειά μου με γεμίζει συναισθηματικά, πάντα συμπορευόταν με την προσωπική μου ζωή. Δεν αισθάνθηκα ποτέ το δίλημμα της επιλογής, αλλά και κανείς από τους αγαπημένους μου ανθρώπους δεν με έφερε ποτέ σε τέτοια θέση.

Πώς καταφέρνεις να κρατήσεις τις ισορροπίες ανάμεσα στην οικογένεια και την καριέρα σου;

Με την παραδοχή ότι α) δεν είμαι superwoman και β) η μέρα έχει αυστηρά 24 ώρες, προσπαθώ απλά να είμαι αληθινά παρούσα σε κάθε περίπτωση. Έτσι, όταν είμαι στη δουλειά σχεδόν ξεχνάω τον ρόλο της συζύγου και μητέρας και το αντίστροφο συμβαίνει όταν είμαι με την οικογένεια ή τους φίλους μου. Φυσικά, οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας…

Αισθάνθηκες ποτέ την ανάγκη να τα παρατήσεις όλα και να κάνεις μία νέα αρχή;

Αν έλεγα όχι δεν θα ήταν αλήθεια… Πολλές φορές κάνω δεύτερες σκέψεις και αυτό δεν έχει να κάνει με την πίεση ή το άγχος της δουλειάς. Πρακτικά μου συμβαίνει κάθε φορά που πηγαίνω στο σπίτι μας στη Λευκάδα και δυσκολεύομαι να επιστρέψω στην πραγματικότητα της Αθήνας… τότε είναι που ονειροπολώ και σκέφτομαι πόσο διαφορετικά πράγματα θα έκανα αν ζούσα εκεί.

Θα έλεγες πως είσαι παρορμητική ή χρειάζεσαι τον χρόνο σου για να πάρεις αποφάσεις;

Μπορώ να πω ότι σκέφτομαι 2 φορές πριν αποφασίσω, ωστόσο δεν είμαι αναβλητική. Προχωράω σε αποφάσεις ακόμα και αν δεν είμαι 100% σίγουρη και προσπαθώ να τις στηρίζω πάντα. Η αλήθεια είναι ότι με τα χρόνια και την εμπειρία έχω αναπτύξει την ικανότητα να λαμβάνω αποφάσεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ταξίδια, Nights out, Ταινία στο σπίτι: Ποιο έχεις μεγαλύτερη ανάγκη αυτή την περίοδο;

Ταξίδια, ταξίδια, ταξίδια. Πάντα πίστευα πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να προλάβω να δω όλα τα μέρη που θα ήθελα. Τα ταξίδια έχουν τη μαγική ιδιότητα να δημιουργούν εικόνες, εμπειρίες και αναμνήσεις που χαράσσονται βαθιά μέσα μας. Τα 2 χρόνια που μεσολάβησαν χωρίς ταξίδι είναι δυσαναπλήρωτα…

Δυσκολεύτηκες να φτάσεις ως εδώ στην καριέρα σου;

Ας πούμε ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με τριαντάφυλλα. Ωστόσο, είχα την τύχη να ενταχθώ στο δυναμικό της Aegean από πολύ μικρή, από τότε που ήμουν ακόμα φοιτήτρια και πριν ακόμα η εταιρεία ξεκινήσει τις πτήσεις της. Έχω ζήσει όλη την ιστορία της Aegean και έχω μεγαλώσει και εξελιχθεί μαζί της. Βιώνοντας όλες τις δυσκολίες και απολαμβάνοντας όλες τις επιτυχίες.

Κάθε φορά που πετυχαίνεις έναν στόχο, όπως εκείνος της Marketing Director στην αεροπορική εταιρεία AEGEAN, θέτεις αμέσως τον επόμενο;

Όπως προανέφερα, ποτέ δεν ήταν η καριέρα αυτοσκοπός μου. Επομένως, όχι δεν έχω θέσει κάποιο προσωπικό στόχο περαιτέρω εξέλιξης. Αλλά θέτω συνεχώς νέους στόχους για την ομάδα μου και την δουλειά μας.

Αισθάνθηκες ποτέ ότι «υστερείς» μπροστά σε έναν άνδρα επαγγελματικά;

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου η ισότητα των δύο φύλων ήταν δεδομένη και ποτέ δεν αισθάνθηκα μειονεκτικά επειδή είμαι γυναίκα. Ούτε σαν δεύτερη σκέψη. Η μόνη περίοδος που ένοιωσα διαφορετική ήταν αυτή της εγκυμοσύνης, όπου για κάποιους μήνες πρέπει να μείνεις εκτός και θέλεις να μείνεις εκτός. Άρα εκ των πραγμάτων, η όποια επαγγελματική πορεία ανακόπτεται ή αναβάλλεται και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια. Όμως αυτή η περίοδος μου έδωσε κάτι που δεν θα αντάλλασσα με τίποτε στο κόσμο. Τους δύο μου γιους.

Ποιες σκέψεις σε αγχώνουν μέσα στην καθημερινότητα;

Πριν την πανδημία, αυτό που με άγχωνε αποκλειστικά ήταν ο χρόνος. Το σήμερα. Να προλάβω να κάνω τα δεκάδες διαφορετικά πράγματα που πρέπει να γίνουν στο 24ωρο. Από συναντήσεις, projects, πλάνα, παρουσιάσεις, μέχρι να κλείσω ραντεβού σε κάποιον γιατρό, να ψωνίσω και να μαγειρέψω. Μετά την πανδημία και μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία, έχει ενισχυθεί περισσότερο το άγχος για το αύριο. Το άγχος του να είμαστε υγιείς και να συνεχίσουμε να ζούμε την καθημερινότητά μας όπως την ξέρουμε.

Σε απασχολούν τα κοινωνικά στερεότυπα;

Περισσότερο με ανησυχεί ο κίνδυνος του να δημιουργήσουμε νέα στερεότυπα στην προσπάθειά μας να καταρρίψουμε τα υπάρχοντα. Με ανησυχεί το πως θα μάθω στα παιδιά μου να έχουν όνειρα και να τα ακολουθούν. Να αγαπούν τη διαφορετικότητά τους, όποια κι αν είναι αυτή και να σέβονται τη διαφορετικότητα των άλλων ανθρώπων.

Τι σε κάνει να χαμογελάς μέσα στην ημέρα;

Οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη χαρά. Οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη απόλαυση. Μπορεί πολύ απλά να είναι ένα καλό meeting με την ομάδα μου, ένα ξεκαρδιστικό 10λεπτο διάλλειμα με κάποιον συνάδελφο, μια αγκαλιά από τα παιδιά μου, ένα ποτήρι κρασί με τον άντρα μου, σκέψεις για κάποιο ταξίδι.

Όταν έχεις ανάγκη να αναπολήσεις μια ευτυχισμένη στιγμή, σε ποια περίοδο της ζωής σου ανατρέχεις;

Είμαι πραγματικά ευλογημένος άνθρωπος. Έχω εκατοντάδες ευτυχισμένες στιγμές να αναπολώ και αυτή είναι η αλήθεια μου. Αν πρέπει να επιλέξω, θα πω τα καλοκαίρια της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας στη Λευκάδα. Και νομίζω ότι τα επιλέγω λόγω της ανεμελιάς που είχα εκείνα τα χρόνια που φυσικά δεν πρόκειται να έχω ξανά.

Ποιος είναι ο πιο «δικός» σου άνθρωπος;

Με πολύ σιγουριά θα πω ότι είναι ο άντρας μου. Είμαστε ζευγάρι από πολύ νεαρή ηλικία και παρόλο που μεγαλώνουμε μαζί, λειτουργούμε και επικοινωνούμε ακόμα σαν να είμαστε παιδιά. Είναι πρώτα ο καλύτερος μου φίλος και μετά οτιδήποτε άλλο.

Πώς στέκεσαι και πάλι στα πόδια σου μετά από μία δύσκολη στιγμή;

Ως άνθρωπος έχω την ανάγκη να μοιράζομαι τις χαρές μου και τις λύπες μου με τους αγαπημένους μου. Έτσι και στα δύσκολα βασίζομαι στους δικούς μου ανθρώπους για να με στηρίξουν και να με εμψυχώσουν.

Θα έλεγες πως είσαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος;

Ναι, βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο και από κάθε τι προσπαθώ να πάρω τα θετικά. Ακόμα και στις δυσκολίες προσπαθώ να δω πιο βαθιά και να αποκομίσω εμπειρία και γνώση. Το moto μου άλλωστε είναι το «κάθε εμπόδιο, για καλό».

Βρίσκεις χρόνο μέσα στην ημέρα σου για «me time»;

Με πολύ κόπο έχω καταφέρει τα τελευταία χρόνια να εξασφαλίζω 2 ώρες την εβδομάδα για γυμναστική. Ωστόσο, φροντίζω τα Σαββατοκύριακα - εκτός ειδικών περιπτώσεων – να τα αφιερώνω στην οικογένειά μου, στους φίλους μου και στον εαυτό μου. Αυτά.

Ποια συνήθεια της καθημερινότητάς σου δεν θα ήθελες να αλλάξεις ποτέ;

Σίγουρα μπορώ να σκεφτώ πολλές που θα ήθελα να αλλάξω… Αυτό που δεν θα ήθελα να αλλάξω είναι η καθημερινή ρουτίνα του πρωινού καφέ με τον άντρα μου πριν ξεκινήσουμε την ημέρα μας και ο απολογισμός της ημέρας με τα παιδιά το βράδυ. Ακούγεται βαρετή συνήθεια, αλλά συνειδητοποιείς πόσο πολύτιμη είναι και πόσο σου λείπει, όταν για κάποιο λόγο δεν συμβαίνει.

Έχεις αισθανθεί ποτέ ότι η ευαισθησία για μία γυναίκα είναι ελάττωμα και ο δυναμισμός προσόν;

Όχι μόνο δεν θεωρώ ότι ευαισθησία είναι ελάττωμα, αλλά αντίθετα πιστεύω βαθιά ότι η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση είναι το απόλυτο προσόν στο σύγχρονο management και δεν έχει καθόλου να κάνει με το φύλο. Απλά για τους άντρες η ευαισθησία είναι ακόμα ταμπού και οι ίδιοι φροντίζουν να μην την προβάλλουν. Ο δυναμισμός, σαφώς είναι προσόν, που όμως κατά τη γνώμη μου δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ευαισθησία. Συνδυάζεται τέλεια.

Τι διαβάζεις σε ένα γυναικείο, lifestyle site;

Συνήθως διαβάζω τη στήλη της μαγειρικής και τελευταία βρίσκω ενδιαφέρον στη στήλη της διακόσμησης. Επίσης, μου αρέσει να διαβάζω tips για οποιοδήποτε θέμα. Για κάποιο λόγο τα διαβάζω ακόμα και αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσω ποτέ!

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr με επιτυχημένες γυναίκες από όλους τους τομείς, τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό και τον αθλητικό.