H Εlisabeth Borne είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας και μας ζητά να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας

Κατερίνα Μπούσιου
H Εlisabeth Borne είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας και μας ζητά να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας

(Photo by Antoine Gyori /Corbis via Getty Images)

2022 Chesnot

«Τίποτε δεν πρέπει να καθυστερήσει τον αγώνα που δίνουν οι γυναίκες για την θέση τους στην κοινωνία» λέει η Borne και είναι έτοιμη να το κάνει πράξη. 

Η δεύτερη θητεία του Εμμανουέλ Μακρόν ως Πρόεδρος της Γαλλίας, ξεκίνησε με σκοπό να διορθώσει τα λάθη της πρώτης του θητείας. Είχε κατηγορηθεί ότι αγνόησε τις γυναίκες και έτσι η γυναικεία παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας ενισχύεται πια, με την τοποθέτηση της Elisabeth Borne στην θέση της πρωθυπουργού. Αυτό είχε να συμβεί στην γαλλική δημοκρατία εδώ και 30 χρόνια. Ας συγκρατήσουμε αυτό το όνομα, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι θα είναι και η νέα Πρόεδρος της Γαλλίας. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη γυναικεία κατάκτηση για την χώρα.

https://www.instagram.com/p/Cdthoo8MjII

Η μηχανικός που νίκησε την ανεργία

Ο προβλεπόμενος και αναγκαίος ανασχηματισμός που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος στην κυβέρνηση του, έφερε την Borne από την θέση της υπουργού Εργασίας, στο Νο2 της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας, μετά τον Μακρόν. Σημαδιακή, ιστορική και ιδιαίτερα σημαντική αυτή η εξέλιξη. Η νέα πρωθυπουργός κατάφερε να μειώσει τον δείκτη της ανεργίας μετά από 15 χρόνια, ενώ και η θητεία της πριν από τρία χρόνια ως Υπουργός Περιβάλλοντος, είχε αφήσει το στίγμα της με τις πρωτοποριακές λύσεις για την μείωση της μόλυνσης και την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την εφαρμογή πιο οικολογικών λύσεων. Οι εργασιακοί της νόμοι για τα δικαιώματα των γυναικών και των εργαζόμενων μητέρων θεωρήθηκαν κομβικές για την Γαλλία.

«Ακολούθησε τα όνειρά σου, τίποτε δεν πρέπει να καθυστερήσει τον αγώνα που δίνουν οι γυναίκες για την θέση τους στην κοινωνία» είναι οι δύο φράσεις που χρησιμοποίησε με την ανάληψη των νέων της καθηκόντων και έκανε τις Γαλλίδες και όλες τις γυναίκες να πιστεύουν πως όλα είναι πιθανά. Η μικροκαμωμένη αλλά με στυλ πρωθυπουργός, δεν λέει μεγάλα λόγια. Κάνει όμως μεγάλα έργα.

Μία γυναίκα τεχνοκράτης με όραμα

Η ιστορία της ζωής της, έχει επίσης πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Ο πατέρας της Joseph , Βέλγος με ρώσικη καταγωγή και Εβραίος, κατέφυγε στην Γαλλία τα χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου για να γλιτώσει από τους Ναζί. Φυλακίστηκε ωστόσο στο Άουσβιτς και ήταν από τους ελάχιστους επιζώντες. Μαζί με την μητέρα της Marguerite που σπούδασε φαρμακοποιός κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα φαρμακευτικό εργαστήριο. Η Elisabeth σπούδασε ως μηχανικός και έκανε στην συνέχεια Master στην διοίκηση επιχειρήσεων. Η πρώτη της δουλειά ήταν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

https://www.instagram.com/p/CdpsoqSsI3f

Πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική πολιτικός που γνωρίζει και λόγω της εμπειρίας της, αλλά και λόγω του μοναδικού οργανωτικού ταλέντου που διαθέτει, το πως λειτουργεί σε όλα του τα τμήματα ο κρατικός μηχανισμός. Σε σχέση με τον προηγούμενο πρωθυπουργό Jean Castex, είναι πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη. Τεχνοκράτης, αλλά με όραμα.

Ως η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας, 30 χρόνια μετά την Edith Cresson, προσπαθεί να δικαιώσει όπως λέει συχνά τους αγώνες των γυναικών και να αλλάξει σε πολλά, τους γαλλικούς νόμους. Φυσικά είναι αμερόληπτη και θα αποφύγει σίγουρα και τα σκάνδαλα της Cresson, τα οποία την ανάγκασαν να λήξει άδοξα την δεκαετία του '90 την πρωθυπουργία της.

Η Borne παρόλο που δεν μιλά συχνά για την προσωπική της ζωή, έχει ένα γιο, τον Nathan, από τον γάμο της με τον καθηγητή Οικονομικών Mari Olivie, από τον οποίο έχει πάρει διαζύγιο. Και αν νομίζατε ότι έβαζε την καριέρα της, πάνω από όλα, εκείνη έχει δηλώσει σαφέστατα, ότι πρώτα είναι μαμά και πως το νούμερο ένα της ζωής της είναι ο γιος της. Η πολιτική εκτός από ιδεολογία, είναι μία δουλειά. Την οποία φαίνεται πως την κάνει και πολύ καλά.