Η πρώτη πτήση με γυναικείο πλήρωμα στη Σαουδική Αραβία γράφει ιστορία

Μαρία Ροδίτη
Η πρώτη πτήση με γυναικείο πλήρωμα στη Σαουδική Αραβία γράφει ιστορία
Instagram: flyadeal

Η πρώτη πτήση με γυναικείο πλήρωμα στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τη Flyadeal, θυγατρική εταιρεία χαμηλού κόστους της αεροπορικής εταιρείας Saudia.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι γυναίκες στην Ανατολή και ειδικά στη Σαουδική Αραβία δεν απολαμβάνουν ελευθερίες και δικαιώματα που έχει ο γυναικείος πληθυσμός στον Δυτικό κόσμο. Δεν μπορούν να παντρευτούν ή να χωρίσουν, δεν έχουν το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης αλλά ούτε και εργασίας αν δεν πάρουν άδεια από αρσενικό κηδεμόνα.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, γίνονται μικρά και σταθερά βήματα προς τη γυναικεία ενδυνάμωση στις χώρες της Ανατολής με το πιο πρόσφατο να αφορά μια πτήση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη Flyadeal, θυγατρική εταιρεία της Saudia, της οποίας το πλήρωμα αποτελείτο μόνο από… γυναίκες.

H Εlisabeth Borne είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας και μας ζητά να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας

Η πρώτη πτήση με γυναικείο πλήρωμα στη Σαουδική Αραβία

Η πρώτη πτήση με πλήρωμα που αποτελείτο αποκλειστικά και μόνο από γυναίκες πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία ολοκληρώνοντας ένα σύντομο δρομολόγιο εσωτερικού. Η πτήση αυτή σηματοδοτεί μια στιγμή-ορόσημο για την ενδυνάμωση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία των σαουδαραβικών αερομεταφορών, η #flyadeal πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με γυναικείο πλήρωμα, η πλειονότητα των οποίων είναι από τη Σαουδική Αραβία, με το νεότερο αεροσκάφος A320. Η πτήση 117 πέταξε από το Ριάντ προς την Τζέντα», έγραψε στο Twitter ο επίσημος χειριστής της Flyadeal δημοσιεύοντας μια φωτογραφία με όλες τις γυναίκες του πληρώματος.

Όπως αναφέρει το The National, ο εκπρόσωπος, Emad Iskandarani, ενημέρωσε ότι η πλειοψηφία του επταμελούς πληρώματος είναι από τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης αξιωματικού, Yara Jan, που είναι επίσης η νεότερη Σαουδάραβας γυναίκα πιλότος.

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας στηρίζει τις γυναίκες

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της χώρας, η οποία επιβεβαίωσε την είδηση, προσπαθεί εδώ και χρόνια να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στον κλάδο. Παράδειγμα; Η Yasmeen Al Maimani, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα αξιωματικός στη Σαουδική Αραβία, όταν πέταξε ένα μεγάλο εμπορικό αεροσκάφος το 2019 σε ηλικία 29 ετών.

https://www.instagram.com/p/Cdyqxj9oO9A

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Στατιστικής Αρχής, η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε στο 33% μέχρι το τέλος του 2020, από 19% που ήταν το 2016, και όλο αυτό έχει να κάνει με τον στόχο του βασιλείου να φτάσει τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια στον κλάδο των αερομεταφορών έως το 2030.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα αεροπορική εταιρεία για να συμπληρώσει τις υπάρχουσες εθνικές αεροπορικές εταιρείες της, συμπεριλαμβανομένης της Saudia, και να κατασκευάσει ένα μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο στο Ριάντ, καθώς και 8 άλλα περιφερειακά αεροδρόμια. Και μέσα σε όλο αυτό το σχέδιο η αρχή πολιτικής αεροπορίας της χώρας «βλέπει» πολλές γυναίκες!