Έφυγε από τη ζωή στα 107 της η Tsuneko Sasamoto, η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ της Ιαπωνίας

Νατάσσα Σχοινά
Έφυγε από τη ζωή στα 107 της η Tsuneko Sasamoto, η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ της Ιαπωνίας
Credits: @tsunekosasamotoandkate

Ένας άνθρωπος που πάλεψε για την ελευθερία της επιλογής κατά του σεξισμού των φύλων.

Στην ηλικία των 107 ετών έφυγε η Tsuneko Sasamoto, η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ της Ιαπωνίας που γεννήθηκε στο Τόκιο το 1914, τη χρονιά που ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Tsuneko Sasamoto γνώρισε την απόρριψη ήδη από το σπίτι

Η Tsuneko Sasamoto έζησε σε μία εποχή όπου η ελευθερία επιλογής ήταν μάλλον πολυτέλεια. Όταν ήταν μικρή, άρχισε να ασχολείται με τα οικονομικά, όμως, γρήγορα κατάλαβε ότι δεν της άρεσαν. Ήθελε να κυνηγήσει το όνειρό της να γίνει ζωγράφος, αλλά ο πατέρας της δε συμφωνούσε με αυτό και την αποθάρρυνε. Τελικά, άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος και το 1940 έγινε μέλος της Ένωσης Φωτογράφων της Ιαπωνίας. Πηγή έμπνευσής της – οι ασπρόμαυρες ταινίες που παρακολουθούσε τότε με μία φίλη της.

Οι απορρίψεις από τα δικά της πρόσωπα και η μη αποδοχή αυτού που ήθελε να είναι δεν την «έριξαν». Η Sasamoto αποφάσισε να απαντήσει σε όλους με τη σκληρή της δουλειά. Μία απάντηση που χρησιμοποίησε ακόμα και στις αμφιβολίες του ίδιου της του εαυτού.

«Δεν πρέπει ποτέ να γίνεις τεμπέλης. Είναι άκρως σημαντικό να παραμείνεις θετικός για τη ζωή σου και να μην τα παρατήσεις ποτέ», είχε πει στην ιστοσελίδα Art and Design.

Οι επαγγελματικές διακρίσεις επειδή ήταν γυναίκα

Όταν ήρθε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1939-1945), το γεγονός ότι ήταν γυναίκα έκανε τους ανώτερούς της να την αφήσουν πίσω και να στείλουν τους άντρες συναδέλφους της στο μέτωπο. Την ώρα που οι τελευταίοι ήταν απεσταλμένοι, η Sasamoto επωμίστηκε ιστορίες πατριωτικής φύσης και πορτρέτα διπλωματών.

Σε μία εποχή που το να μιλήσεις δημόσια για τη σεξιστική αντιμετώπιση των γυναικών στον εργασιακό χώρο ακόμα και με τα ρούχα που έπρεπε να φορέσουν, η Sasamoto μιλούσε κατά των σεξιστικών σχολίων και σιχαινόταν τις φούστες και τα τακούνια που κατά τους ανώτερούς της έπρεπε να φορέσει.

https://www.instagram.com/p/ChjraAAJ0hv

Στην καθημερινότητά της, η φωτογράφος ήταν ένας απλός άνθρωπος που αγαπούσε την οικογένεια και τους φίλους της και παρουσίασε ως «μυστικό» της μακροζωίας της μία καθημερινότητα που απαρτιζόταν από ένα κομμάτι σοκολάτα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε βράδυ.

Η Tsuneko Sasamoto άφησε την τελευταία της πνοή στις 15 Αυγούστου του 2022, όμως, το έργο της και η έμπνευσή της στους επόμενους μέσα από αυτό θα ζήσουν για πάντα.