Αν η συμπεριφορά στη Linda Cerruti είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, ας αλλάξουμε είδωλο

Νατάσσα Σχοινά
Αν η συμπεριφορά στη Linda Cerruti είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, ας αλλάξουμε είδωλο

Η 28χρονη αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύβησης υιοθέτησε μία καλλιτεχνική πόζα που κάνει συχνά κατά τη διάρκεια του αθλήματός της για να κρεμάσει τα οκτώ μετάλλια που κέρδισε. Έπειτα ήρθαν χιλιάδες σεξιστικά και προσβλητικά σχόλια και, κάπου, ντροπή πια.

Η κολυμβήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης Linda Cerruti συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου και κατόπιν τεράστιας προσπάθειας και μόχθου από μεριάς της, κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία αλλά οκτώ συνολικά μετάλλια – έξι ασημένια και δύο χάλκινα. Αποφάσισε, λοιπόν, να μοιραστεί την επιτυχία της στον λογαριασμό της στο Instagram ποζάροντας ανάποδα σε μία στάση που αναρίθμητες φορές έχει υιοθετήσει κατά τη διάρκεια του αγαπημένου της αθλήματος.

https://www.instagram.com/p/ChkHLmEK-sT

«4 χρόνια μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης στο οποίο κέρδισα 2 ασημένια και 5 χάλκινα, μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένη. Βελτιώθηκα με πολλή εκπαίδευση και περισσότερα χρόνια εμπειρίας. Πίσω από τα μετάλλιά μου, για τα οποία μου έχετε γράψει τόσα, υπάρχουν πολλές θυσίες. Από μικρή άρχισα να μελετώ τη νύχτα ώστε να μπορώ να προπονούμαι τη μέρα»

«Εύχομαι ο καθένας σας να μπορέσει να ζήσει ή να κάνει τα παιδιά του να ζήσουν μία αθλητική ζωή. Ο αθλητισμός βοηθάει στην ανάπτυξη και διδάσκει αξίες», έγραψε ανάμεσα στα άλλα.

Τα σεξιστικά σχόλια στη Linda Cerruti

Την ώρα, όμως, που η 28χρονη αθλήτρια μιλούσε για αθλητική παιδεία και αξίες, μερικοί φρόντισαν να τις καταπατήσουν με τον πιο εύκολο και «φθηνό» τρόπο που βρήκαν: κάνοντας σεξιστικά σχόλια. Γιατί μίλησε για παιδεία σε ανθρώπους που δε γνωρίζουν καν κατά πού πέφτουν αυτές οι λέξεις στο λεξικό.

Αιτία των σχολίων; Το ότι η στάση που πήρε για να κρεμάσει τα μετάλλιά της επί της ουσίας αναδείκνυε το σώμα της. Το οποίο, ναι, είναι αθλητικό και γυμνασμένο, γιατί η κοπέλα προπονείται ώρες από μικρή όλη της τη ζωή. Σχολιάστηκε περαιτέρω το κόψιμο του μαγιό συνδυαστικά με τα παραπάνω.

Και ξαφνικά, αντί να εστιάσουν στο μεγάλο κατόρθωμα, σχολίαζαν το κλασικά αγαπημένο θέμα κρίσης, κατάκρισης και σεξιστικού προσανατολισμού: τις αναλογίες του γυναικείου σώματος.

Με σχόλια όπως αυτό:

«Ωραία μετάλλια, αλλά και το διάστημα μεταξύ των μεταλλίων 4 και 5 δεν είναι κακό»

Η αντίδραση της αθλήτριας

Τα απαράδεκτα αυτά σχόλια έφτασαν στα μάτια και στα αυτιά της Cerruti, η οποία και μοιράστηκε στην επόμενή της ανάρτηση την αγανάκτηση και την αηδία της που χιλιάδες άνθρωποι μπήκαν στη διαδικασία να σχολιάσουν με τόσο χυδαίο τρόπο τη φωτογραφία.

https://www.instagram.com/p/ChpLSqVMd6z

«Πριν από δύο μέρες, μοιράστηκα μία φωτογραφία που τραβήχτε στην παραλία όπου πήγαινα πάντα, εκεί όπου έχτισα τα πρώτα μου όνειρα και εκεί που για μένα έχει επίσης έντονη συμβολική αξία. Η φωτογραφία με δείχνει σε μία καλλιτεχνική πόζα, τυπική για το άθλημά μου μαζί με τα οκτώ μετάλλια που κέρδισα στο καλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της καριέρας μου.

Σήμερα το πρωί, ένας φίλος μου μου στέλνει μία από τις αναρτήσεις που μοιράζονται οι εφημερίδες στη σελίδα τους στο Facebook, την ανοίγω και κυριολεκτικά μένω άναυδη και αηδιασμένη με τα εκατοντάδες, μάλλον χιλιάδες, ακατάλληλα, σεξιστικά και χυδαία σχόλια που τις συνοδεύουν.

Ζητώντας εκ των προτέρων συγγνώμη από τους νεαρούς αθλητές που με ακολουθούν για το τι θα διαβάσουν (αλλά η εναλλακτική είναι η σιωπή, που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εξακολουθούμε να διαβάζουμε αυτά τα πράγματα σήμερα), αναφέρω μερικά ενδεικτικά στιγμιότυπα οθόνης των σχολίων.

Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια εκπαίδευσης και θυσιών, δε θεωρώ τίποτα λιγότερο από ΝΤΡΟΠΗ και πραγματικά πονάει η καρδιά μου να διαβάζω αυτήν την ορδή ανθρώπων που κάνουν αστεία που σεξουαλικοποιούν το σώμα μου. Αυτό είναι που μένει; Το κύριο θέμα για να συζητήσουμε είναι τα οπίσθια και δύο πόδια; Το λιγότερο, όπως και το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να καταγγείλω την ακαταλληλότητα αυτών των σχολίων, που αποτελούν καθρέφτη της κοινωνίας η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ σεξιστική και πολύ διαφορετική από αυτήν στην οποία θα ήθελα μία μέρα να γεννηθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά μου.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι δεν έκαναν τέτοια τα σχόλια, με υπερασπίστηκαν και εκτίμησαν τη φωτογραφία για αυτό που είναι: η εικόνα μίας αθλήτριας καλλιτεχνικής κολύμβησης», είπε ανάμεσα στα άλλα η Cerruti.

https://www.instagram.com/p/Chr9oWoMdGO

Κάπως έτσι, η Cerruti απάντησε με τον πιο ευγενικό τρόπο στα πιο αγενή σχόλια και αποτέλεσε περισσότερο από ποτέ είδωλο για τη νέα γενιά και τους ανθρώπους κάθε ηλικίας που την ακολουθούν. Γιατί είναι ένα κορίτσι που μιλάει και ζει με ήθος και παιδεία, αφοσιωμένη με την ψυχή της στον αθλητισμό, που δε φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματά της αλλά και να μιλήσει μπροστά στο άδικο.

Θαύμασε και μερικές φωτογραφίες που έχει ανεβάσει κατά καιρούς στο προφίλ της και παρουσιάζει το αδιαμφισβήτητο αθλητικό της ταλέντο.