Serena Williams: Όχι μια «Βασίλισσα», αλλά μια «Πολεμίστρια» που κατέκτησε τον κόσμο

Serena Williams: Όχι μια «Βασίλισσα», αλλά μια «Πολεμίστρια» που κατέκτησε τον κόσμο

 Όχι μια ζωή σαν παραμύθι αλλά η ζωή της απόλυτης μαχήτριας που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει τον κόσμο!

«Βασίλισσα», Θρύλος, Πρότυπο, Star, η Serena Williams είναι κάτι παραπάνω από την κορυφαία αθλήτρια τένις όλων των εποχών. Η 41χρονη αφροαμερικανίδα είναι η πιο επιδραστική αθλήτρια του αιώνα μας. Είναι το «μαύρο διαμάντι» που με τη ρακέτα της άλλαξε τον κόσμο και το Queen σου την παρουσιάζει όπως δεν την έχεις ξαναδεί!

της Δήμητρας Πολυχρονοπούλου

Η κάτοχος των 23 Grand Slam τίτλων στο μονό -7 Australian Open, 3 Roland Garros, 7 Wimbledon και 6 US Open- άλλων 14ων Grand Slam με την αδερφή της, Venus, και ακόμη 2 στο μικτό διπλό, φτάνοντας συνολικά τα 39 Grand Slam, γνώρισε την αποθέωση στον «τελευταίο της χορό» στο US Open.

Η 41χρονη Αμερικανίδα τενίστρια με δάκρυα στα μάτια, αποχαιρέτησε το κοινό της στη Νέα Υόρκη και καταχειροκροτήθηκε μετά την ήττα της από την Αυστραλή, Ajla Tomlijanovic με 7-5, 6-7(4), 6-1 στον 3ο γύρο του φημισμένου Αμερικάνικου Grand Slam, σε μια άκρως συναισθηματική και συναρπαστική βραδιά.

Η Serena Williams μπήκε στο Arthur Ashe Stadium φορώντας custom made παπούτσια Nike που είχαν διαμαντένιες λεπτομέρειες και κοσμήματα από τη δική της σειρά με deubrés στα κορδόνια που έγραφε «Mama» και «Queen», συνδυασμένα με ένα στολισμένο με διαμάντια μαύρο μπούστο και φούστα tutu, εμπνευσμένα από τον νυχτερινό ουρανό της Νέας Υόρκη.

Οι stars του τένις επιλέγουν Ελλάδα – Serena Williams & Roger Federer στη χώρα μας για διακοπές

Η σχέση της άλλωστε με την μόδα είναι ιδιαίτερα στενή καθώς ουκ ολίγες φορές έχει γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό της VOGUE με αέρινες δημιουργίες αλλά και δυναμικά outfit. Ενώ έχει περπατήσει στο κόκκινο χαλί με δημιουργίες διάσημων σχεδιαστών και έχει δώσει το «παρών» σε κοσμικά events, όπως τα Oscars, το MET Gala, Πρεμιέρες ταινιών και πάρτι με Celebrities. Έχει «ντυθεί» Beyonce, για να της ευχηθεί για γενέθλιά της, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει και σε video clip της διάσημης τραγουδίστριας με την οποία διατηρεί φιλική σχέση.

serena_williams.jpg

Michelle Obama: «Ανυπομονώ να δω τις ζωές που θα συνεχίσεις να μεταμορφώνεις με τα ταλέντα σου»

Η Serena Williams αποτελεί το απόλυτο πρότυπο αφροαμερικανίδας αθλήτριας που με το ταλέντο της και την σκληρή δουλειά κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, «χτίζοντας» μια από τις πιο παραγωγικές καριέρες σε όλα τα αθλήματα.

Το έργο της για την γυναικεία ενδυνάμωση, την εξάλειψη της βίας αλλά και του ρατσισμού την κατατάσσουν ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του αιώνα μας!

Έγινε παράδειγμα προς μίμηση για πολλά παιδιά, με την Coco Gauff να παραδέχεται πως εξαιτίας της επιρροής που είχε πάνω της η Serena ακολούθησε και εκείνη το όνειρό της.

«Εκπροσωπείς κάθε μαύρο κορίτσι στον πλανήτη», της έλεγε ο πατέρας της και η Serena τον «έβγαλε» ασπροπρόσωπο με τα αθλητικά της επιτεύγματα αλλά κυρίως με την στάση ζωής της και το ήθος της, παρότι βίωσε και τον ρατσισμό και την αδικία μέσα στα κορτ.

Και μπορεί ο «επίλογος» της ένδοξης καριέρας να «γράφτηκε» στη Νέα Υόρκη, όμως όπως γράφει η ίδια στην προσωπική της ιστοσελίδα: «Serena dreams big and lives her life even bigger. She’s not even close to done».

Η ευχή που ξεχώρισε μετά το «αντίο» της κορυφαίας αθλήτριας στο Twitter ήταν από την πρώην κυρία των ΗΠΑ και φίλη της Michelle Obama, που έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

«Συγχαρητήρια για μια καταπληκτική καριέρα. Πόσο τυχεροί ήμασταν που μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε ένα νεαρό κορίτσι από το Compton να μεγαλώνει και να γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών. Είμαι περήφανη για σένα, φίλη μου — και ανυπομονώ να δω τις ζωές που θα συνεχίσεις να μεταμορφώνεις με τα ταλέντα σου».

Ενώ η Αφροαμερικανίδα τηλεοπτική σταρ, Oprah Winfrey, έγραψε:

«25 χρόνια. Πρωταθλήτρια. Ηρωίδα. Θρύλος για πάντα».

Η πορεία προς τη στέψη της «Βασίλισσας»

Η Serena σε ηλικία μόλις 4,5 ετών κέρδισε το πρώτο της τουρνουά, ενώ ως την ηλικία των 10 ετών, είχε ήδη παίξει σε 49 τουρνουά και νικήσει σε 46 εξ αυτών! Όμως το «αστέρι» της δεν είχε ανατείλει ακόμη. Το 1991 παρακολούθησε μαθήματα σε σχολή τένις, μετά από την παρότρυνση των γονιών της και σε ηλικία 14 ετών, το Σεπτέμβριο του 1995 έγινε επαγγελματίας και τότε το ταξίδι προς τα αστέρια ξεκίνησε.

https://www.instagram.com/p/CiDvLLZhXkq

Η 41χρονη σήμερα, Αμερικανίδα τενίστρια, κέρδισε 847 παιχνίδια, εκ των οποίων τα 367 σε Major τουρνουά. «Μετράει» 73 τίτλους μεταξύ των οποίων 23 σε Grand Slam, ενώ στο παλμαρέ της προστίθενται ακόμη 23 τίτλοι στο διπλό, εκ των οποίων οι 14 Grand Slam μαζί με την αδερφή της Venus και ακόμη 2 στο διπλό μικτό. Έτσι με 39 Grand Slam και ακόμη 4 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες, 3 στο διπλό και 1 στο μονό, αποτελεί την κορυφαία αθλήτρια της Open Era.

US Open Tennis

Η Serena Williams παρέμεινε επικεφαλής στην παγκόσμια κατάταξη για -συνολικά- 319 εβδομάδες και περισσότερα από έξι χρόνια, καθώς ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή στις 8 Ιουλίου 2002. Μόνο η Τσέχα, Martina Navratilova, με 332 και η Γερμανίδα, Steffi Graf με 377 έχουν περάσει περισσότερο χρόνο, στην πρώτη θέση του κόσμου στο τένις γυναικών.

Μαζί με την Graf η Williams κατέχει επίσης το ρεκόρ για τις περισσότερες συνεχόμενες εβδομάδες ως Νο 1 του κόσμου με 186 εβδομάδες -από τον Φεβρουάριο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 – ενώ μεταξύ του πρώτου της τίτλου που κατέκτησε το 1999 στο Παρίσι και του 73ου και τελευταίου της στο Όκλαντ το 2020, η Serena Williams κυριάρχησε στο σιρκουί και συγκέντρωσε 94,8 εκατομμύρια δολάρια από τα χρηματικά έπαθλα.

Παράλληλα η Αμερικανίδα «Μύθος» του παγκόσμιου τένις, έγραψε το όνομά της δίπλα σε ένα ακόμη ένα ρεκόρ, αγωνιζόμενη σε Grand Slam τουρνουά σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες της ζωής της. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Laureus τo 2003, το 2007 και ξανά για το 2009.

Η ζωή στην πόλη Compton και η δολοφονία της αδερφής της από γκάνγκστερ

Η Serena γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1981 στο Saginaw αλλά μεγάλωσε στο Compton, μια πόλη στη νότια κομητεία του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το Compton την εποχή των 80s ήταν μια κακόφημη περιοχή που κυριαρχούσαν οι συμμορίες.

Η μητέρα της είναι η Oracene Price, που είχε τρεις κόρες από προηγούμενο γάμο μέχρι να παντρευτεί τον Richard Williams, με τον οποίο απέκτησε τις αδερφές, Serena και Venus. Ο Richard είχε επίσης πέντε παιδιά από προηγούμενο γάμο, ενώ μετά το διαζύγιό του με την Oracene το 2002 παντρεύτηκε για 3η φορά και έκανε ακόμη ένα παιδί και ένα παιδί εκτός γάμου.

Αμφότεροι οι γονείς ήταν προπονητές τένις και έτσι για να κρατήσουν τις κόρες τους ασφαλείς και μακριά από τους δρόμους του Compton τις οδήγησαν από νωρίς στα γήπεδα και τον αθλητισμό.

US Open Tennis

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2003 η μεγαλύτερη ετεροθαλής αδερφή, Yetunde Hawanya Tara Price έπεσε νεκρή από σφαίρα στο κεφάλι σε ηλικία 31 ετών. Η Price ήταν νοσοκόμα ενώ έχοντας και την οικονομική βοήθεια από τις αδερφές της, είχε ανοίξει και ένα κομμωτήριο.

Όπως αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές μετά από έρευνα και μαρτυρίες η Price μαζί με τον φίλο της είχαν παρκάρει το αμάξι της, ένα SUV, έξω από ένα σπίτι, όπου γινόταν διακίνηση κρακ και δέχτηκε πυρά από δύο μέλη της συμμορίας Southside Compton Crips που φρουρούσαν το σπίτι. Μάλιστα τόσο ο κατήγορος όσο και η υπεράσπιση συμφώνησαν στην δίκη για τη δολοφονία της ότι η Price ήταν «ένα αθώο θύμα που περνούσε από την περιοχή».

Το ένα μέλος της συμμορίας δεν καταδικάστηκε καθώς οι αρχές δήλωσαν πως οι πυροβολισμοί δεν προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό της Price. Ενώ το δεύτερο μέλος της συμμορίας, ο Robert Edward Maxfield καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Το 2018 απελευθερώθηκε αλλά συνελήφθη ξανά καθώς παραβίασε την αναστολή του.

Η απελευθέρωση του δολοφόνου και η ίδρυση κέντρου στήριξης στα θύματα βίας

Το 2016 οι Serena και Venus Williams ίδρυσαν ένα κοινωφελές κέντρο στο Compton για τη στήριξη θυμάτων βίας και τις οικογένειές τους, που το ονόμασαν «Yetunde Price Resource Center».

Τον Μάρτιο του 2018 ο Maxfield απελευθερώθηκε έχοντας εκτελέσει τα 12 από τα 15 χρόνια φυλάκισης. Η Serena δήλωσε σε συνέντευξή της στο «Time» πως έμαθε για την αποφυλάκισή του δέκα λεπτά πριν από αναμέτρηση με την Johanna Konta Silicon Valley Classic, ματς στο οποίο έχασε 6-1, 6-0 σε 52 λεπτά.

Η ταινία «King Richard» με τον Will Smith ως τον πατέρα της Serena Williams

Η Serena μαζί με την αδερφή της Venus ανέλαβαν την παραγωγή της ταινίας «King Richard», που βγήκε στη μεγάλη οθόνη τον Νοέμβριο του 2021. Ο Will Smith υποδύεται τον Richard Williams, τον πατέρα που μεγαλώνει τα δυο του κορίτσια, τη Serena και Venus Williams, με σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο του τένις για πάντα.

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της οικογένειας, που ενέπνευσε πολλά παιδιά με όνειρα σε όλο τον κόσμο, το «King Richard» ακολουθεί το ταξίδι του Richard Williams, που θέλει να κρατήσει τα παιδιά του έξω από τους κακόφημους δρόμους του Compton, οδηγώντας τα στην κορυφή.

Σχεδιάστρια, επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος μα πάνω απ΄ όλα μαμά

Έχοντας κερδίσει 94.618.080 δολάρια από την πλούσια καριέρα της η Serena έχει ακολουθήσει πολλά και διαφορετικά μονοπάτια στη ζωή της, με αναρίθμητες φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Η κάτοχος των 39 τίτλων Grand Slam, το 2018 λάνσαρε τη δική της σειρά με ρούχα «S by Serena», ενώ το 2019 σχεδίασε τα δικά της κοσμήματα. Παράλληλα διατηρεί και εταιρεία παραγωγής μαζί με την αδερφή της.

US Open Tennis

Το 2018 κυκλοφόρησε ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, αποδεικνύοντας πως 4 δεκαετίες μετά την έναρξη της καριέρας της συνεχίζει να εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ενώ είναι επενδύτρια σε πολλές εταιρίες που ενισχύουν την διαφορετικότητα, «αγκαλιάζοντας» τις νέες ευκαιρίες. Με την εταιρία της «Serena Ventures» στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση εταιρειών σε πολλούς τομείς του επενδυτικού κόσμου.

Εκτός από όλους τους ρόλους της κορυφαίας αθλήτριας τένις όλων των εποχών, η Serena Williams αγαπάει ιδιαίτερα έναν: αυτόν της μητέρας της Olympia.
Η κόρη της είναι το κέντρο του κόσμου της και το σημαντικότερο πρόσωπο της καθημερινότητάς της, που βρίσκεται δίπλα της στις επιχειρηματικές συναντήσεις, στους αγώνες αλλά και στα πάρτι για πριγκίπισσες.