Για την Alexandria Ocasio-Cortez η μάχη κατά της πατριαρχίας πρέπει να ανήκει και στα δύο φύλα

Νατάσσα Σχοινά
Για την Alexandria Ocasio-Cortez η μάχη κατά της πατριαρχίας πρέπει να ανήκει και στα δύο φύλα

Η Alexandria Ocasio-Cortez, στο Καπιτώλιο το 2021

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Η νεότερη γυναίκα που υπηρέτησε ποτέ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ παλεύει για κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και για μία κοινωνία πραγματικής ισότητας.

Στις 16 Ιουνίου του 2018, η Alexandria Ocasio-Cortez έλαβε παγκόσμια αναγνώριση όταν αναδείχθηκε νικήτρια στις εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος για τη 14η περιφέρεια της Νέας Υόρκης, αφήνοντας πίσω της τον Joe Crowley, έναν άνθρωπο που εκπροσωπούσε την περιφέρεια από το 1999 έως το 2019.

Στην ηλικία των 29 ετών, η Ocasio-Cortez έγινε η νεότερη γυναίκα που υπηρέτησε ποτέ στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και μέχρι και σήμερα που διανύει το 32ο έτος της ζωής της παλεύει για τη δημοκρατία στους επαγγελματικούς χώρους, για τη δωρεάν εκπαίδευση, για την πρόσβαση από όλους στην υγεία αλλά και για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Election 2020 House New York

Η Alexandria Ocasio-Cortez σε ομιλία στο Bronx το 2020

Οι πολιτικοί δεν είναι ανώτεροι από τους ψηφοφόρους τους

Η πολιτικός και ακτιβίστρια έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό GQ, ενέπνευσε με τα λόγια της και έδειξε για άλλη μία φορά στο κοινό γιατί αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα πρότυπα, όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά για κάθε πολίτη ανεξαρτήτως φύλου εκεί έξω.

https://www.instagram.com/p/CiNUxcyg2jO

«Κάποιες φορές, ο κόσμος ρωτάει ποιο είναι το νόημα στη διαμαρτυρία. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να νιώθουν ότι οι εκλεγμένοι τους αξιωματούχοι νοιάζονται για εκείνους. Όχι από ψηλά, αλλά από το ίδιο επίπεδο», είπε η Alexandria Ocasio-Cortez, στηλιτεύοντας με τον πιο ακριβή τρόπο όλους εκείνους τους πολιτικούς που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους ανθρώπους που τους ψηφίζουν.

Η ανατροπή του νόμου Roe v. Wade επηρεάζει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες

Η 32χρονη πολιτικός, η οποία έχει επιβιώσει από σεξουαλική επίθεση, πληροφορήθηκε για την ανατροπή του νόμου Roe v. Wade (η απόφαση-ορόσημο του 1973 που προστάτευε το δικαίωμα της γυναίκας να κάνει άμβλωση) στις 24 Ιουνίου όταν μία ομάδα αντρών τη σταμάτησε για φωτογραφία.

«Σχεδόν για κάθε γυναίκα που έχει κάνει άμβλωση, υπάρχει ένας άντρας που είτε έχει επηρεαστεί είτε έχει απελευθερωθεί από αυτήν την άμβλωση. Αυτήν τη στιγμή, η ευαλωτότητα των αντρών και το να μιλούν οι άντρες με άλλους άντρες είναι αυτά που δίνουν τη μεγαλύτερη ελπίδα για να αλλάξουμε τα πράγματα όσο πιο γρήγορα γίνεται», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Congress Immigration

Η Alexandria Ocasio-Cortez στο Capitol Hill, την έδρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που στεγάζει το Καπιτώλιο με τον τρούλο, τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το νεοκλασικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Οι συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες μερικές φορές έχουν μεγαλύτερη δύναμη κι από τη διαμαρτυρία

Τονίζοντας τη σημασία της αντίδρασης απέναντι στο άδικο και στη διεκδίκηση των δικαιώματων, η Ocasio-Cortez τονίζει πως η μάχη της άμβλωσης δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο με τη συμμετοχή των γυναικών. Οι άντρες πρέπει επίσης να ταχθούν στο ίδιο στρατόπεδο, ώστε να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή εντός της κοινωνίας και των δικαστηρίων. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο οι διαμαρτυρίες, αλλά και οι συζητήσεις πίσω από τις πόρτες. Μερικές φορές, αυτές είναι ακόμα πιο σημαντικές.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άντρες μπορεί να νιώθουν ότι δεν είναι σωστό να μιλήσουν για αυτό. Πιστεύω ότι κάποιες φορές είναι ο τρόπος που οι λευκοί δε θέλουν να μιλούν για τη φυλή και λένε ‘Απλώς θέλουμε να εστιάσουμε στον άνθρωπο που έχει επηρεαστεί περισσότερο, οπότε δεν είναι η θέση μου να κάνω κάτι ή να πάρω το βήμα και να μιλήσω’. Αλλά ξέρουμε ότι όταν οι λευκοί παίρνουν το βήμα και λένε το σωστό πράγμα σε δωμάτια με άλλους λευκούς, αυτή είναι η κίνηση που θα κάνει την αλλαγή, μερικές φορές περισσότερο από οποιαδήποτε διαμαρτυρία ή από κάποιο γράμμα που θα γράψει ένας άνθρωπος σε έναν εκδότη ή οτιδήποτε τέτοιο. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να μιλούν με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, πιστεύω ότι μερικές φορές οι άντρες σκέφτονται ότι δεν είναι γυναίκες, οπότε δεν είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από αυτό», είπε.

Η μάχη κατά της πατριαρχίας πρέπει να ανήκει και στα δύο φύλα

Η πολιτικός, παράλληλα, μίλησε με γνώμονα την πραγματική ισότητα των φύλων, αναγνωρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της πατριαρχίας όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άντρες.

«Και οι άντρες υποφέρουν ζώντας υπό καθεστώς πατριαρχίας. Δεν πηγαίνουν στον γιατρό. Υποφέρουν από υψηλότερα επίπεδα πραγματοποιημένων αυτοκτονιών. Ακόμα κι αν οι αναφορές δείχνουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, αυτό δε σημαίνει ότι υποφέρουν λιγότερο από αυτήν. Μόλις πριν από μερικά χρόνια, η Αμερικανική Ομοσπονδία Ψυχολογίας δημοσίευσε μία μεγάλη έκθεση και μία καμπάνια σχετικά με το πώς οι παραδοσιακοί πολιτισμικοί δείκτες της αρρενωπότητας - στωικισμός, ανταγωνισμός, κυριαρχία, υπερίσχυση- οδηγούν σε προβλήματα ψυχικής υγείας για τους άντρες. Υπάρχει ένα στίγμα γύρω από την ευαλωτότητα των αντρών», είπε.