Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Οι συνέπειες του «τα εν οίκω μη εν δήμω»

Ανθή Μιμηγιάννη
Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Οι συνέπειες του «τα εν οίκω μη εν δήμω»

Τα στατιστικά στη χώρα μας δείχνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να σπάσουμε στις γειτονιές τον τοίχο της σιωπής. 

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και μοιάζει σαν η βία κατά των γυναικών να ήταν ανεκτή για τόσο καιρό που ο κόσμος έχει μουδιάσει. Οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται πολλαπλές μορφές βίας με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, της ψυχολογικής και της διαδικτυακής. Παρόλο που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να κινδυνεύουν, να δολοφονούνται και να τους ασκείται βία, εκφοβισμός και παρενόχληση.

Αυτού του είδους η βία είναι το αποτέλεσμα διασταυρωμένων μορφών κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών, φυλετικών, πολιτιστικών διακρίσεων που διαπράττονται καθημερινά κατά των γυναικών σε όλη τους την ποικιλομορφία, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου των ένοπλων συγκρούσεων, και των κρατών και της διεθνούς κοινότητας έχουν την υποχρέωση που επιβάλλεται από το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα να αντιμετωπίσουν αυτή τη βία.

pexels-mart-production-7699314.jpg

Μαρία Συρεγγέλα: «Η έμφυλη βία δεν έχει ταξικούς περιορισμούς. Μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα»

Μαζί, αυτές οι μορφές διακρίσεων όχι μόνο επιδεινώνουν την ένταση και τη συχνότητα της βίας, αλλά και οξύνουν την ατιμωρησία που υπάρχει εναντίον της και αυξάνουν την κοινωνική και ατομική ετοιμότητα να την επιτρέψουν. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι όχι μόνο οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υφίστανται πολλαπλές εκδηλώσεις βίας, αλλά έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί οι χώροι όπου λαμβάνει χώρα αυτή η βία.

Πουθενά αυτό δεν είναι πιο εμφανές όσο στους διαδικτυακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κυβερνήσεις, ιδιωτικές εταιρείες και άλλοι μπορεί να επιδιώξουν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από τη φαινομενικά «χωρίς σύνορα» φύση του Διαδικτύου. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών ανθεί επειδή όσοι επιδιώκουν να φιμώσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια και να διευκολύνουν την εκμετάλλευση, την κακοποίηση, τον ακρωτηριασμό και τη δολοφονία τους δεν αποτρέπονται και δεν λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

pexels-karolina-grabowska-4379955.jpg

Η βία με βάση το φύλο συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο

Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μια γυναίκα ή ένα κορίτσι σκοτώνεται από κάποιον στην οικογένειά της κάθε 11 λεπτά.

Είναι απαράδεκτο στον σημερινό κόσμο όπου η ανθρωπότητα και η ζωή σε αυτόν τον πλανήτη αντιμετωπίζουν τις υπαρξιακές απειλές της κλιματικής αλλαγής, των πολέμων, της οικονομικής κατάρρευσης, της πανδημίας, τα στατιστικά ότι όλες οι μορφές βίας έχουν αυξηθεί.

Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Οι συνέπειες του «τα εν οίκω μη εν δήμω»

Αυτές οι παγκόσμιες κρίσεις αλληλεπιδρούν και βαθαίνουν περαιτέρω τις προϋπάρχουσες ανισότητες καθώς και τα νομικά, θεσμικά και πολιτικά κενά για την εξάλειψη της βίας με βάση το φύλο κατά των γυναικών και των κοριτσιών, που σε πολλές περιπτώσεις τις επιδεινώνουν. Ενώ ορισμένα κράτη, μη κρατικοί φορείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι έχουν εντείνει τις παρεμβάσεις τους και την κατανομή πόρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο κατά των γυναικών και των κοριτσιών, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια όσον αφορά τόσο τις οικονομικές όσο και τις μη οικονομικές παρεμβάσεις.

Απαιτείται συλλογική προσπάθεια για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών σε όλο τον κόσμο και απαιτείται επίσης πολλή προσπάθεια και σε ατομικό επίπεδο. Οπισθοδρομικές αντιλήψεις όπως «τα εν οίκω μη εν δήμω» αλλά και τα «δεν άκουσα, δεν είδα, δεν ήξερα» της γειτονιάς πρέπει να εξαλειφθούν. Για το τώρα, το πριν και το αύριο. Για τα παιδιά μας.

Όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναπαλλοτρίωτα, αλληλοεξαρτώμενα και υπάρχουν χωρίς ιεραρχία, παρά τις προσπάθειες ορισμένων παραγόντων παγκοσμίως να θυσιάσουν κάποια από αυτά τα δικαιώματα εις βάρος άλλων, συχνά στο όνομα των δικών τους πολιτιστικών ή θρησκευτικών κανόνων και της ιδιαίτερης αντίληψής τους για την κοινωνική αρμονία.

pexels-nataliya-vaitkevich-5643912.jpg

Οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο πρέπει να ακουστούν

Οι φωνές των γυναικών δεν πρέπει να φιμώνονται ούτε οι δημόσιες καταθέσεις τους να περνούν απαρατήρητες. Οι γυναίκες δεν θα κερδίσουν ποτέ την αξιοπρέπειά τους μέχρι να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Γιατί τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα και θα πρέπει να προστατεύονται με κάθε κόστος. Τα κράτη πρέπει να εξασφαλίσουν και να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις γυναίκες να ασκούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι, της ειρηνικής συνάθροισης και της δημόσιας συμμετοχής χωρίς εκφοβισμό και επιθέσεις.

Οι μορφές κακοποίησης και το μεγάλο ερωτηματικό: Μήπως είσαι κι εσύ θύμα; Τι να κάνεις

Δεν θα υπάρξει τέλος της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών εάν δεν αναγνωρίσουμε και δεν προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών παντού και ανά πάσα στιγμή.

Τα αυξανόμενα νούμερα της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα με επίσημα στοιχεία της αστυνομίας

Οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 23 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2015 από άνδρες, 21 το 2016, 16 το 2017, 21 το 2018, 17 το 2019, 14 το 2020, 17 το 2021. Το 2022 η λίστα μετράει 16.

Αν θέλουμε να μετρήσουμε την υποκείμενη υγεία, ασφάλεια και ευημερία μιας κοινωνίας, πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας να διαδραματίσουμε ρόλο στον σεβασμό και την προαγωγή των δικαιωμάτων των γυναικών. Διότι δεν θα υπάρξει ευημερία χωρίς να τερματιστεί η βία τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα.


Διάβασε όλο το αφιέρωμα του Queen.gr για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών εδώ!