Γιορτάζοντας τη μοναδικότητα: Η νέα Barbie με σύνδρομο Down γράφει ιστορία

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Γιορτάζοντας τη μοναδικότητα: Η νέα Barbie με σύνδρομο Down γράφει ιστορία

Η νέα Barbie με σύνδρομο Down είναι γεγονός, φέρνοντας την αναγνώριση της αληθινής ομορφιάς ακόμα πιο κοντά.

Τα απάνθρωπα και αναληθή στερεότυπα σπάνε σιγά-σιγά. Η Mattel αποκάλυψε μια νέα κούκλα Barbie που γιορτάζει τη διαφορετικότητα και προωθεί την ενσωμάτωση όπως ποτέ άλλοτε! Πείτε γεια στην υπέροχη νέα προσθήκη του εμβληματικού brand - την Barbie με σύνδρομο Down!

https://www.instagram.com/p/Crdf1bjr4a2

Το trailer της Barbie σπάει τα κοντέρ και μας υπόσχεται την πιο spot-on κωμωδία της χρονιάς

Η νέα Barbie με σύνδρομο Down: Μία κούκλα για όλους

Ο κολοσσός των παιχνιδιών λανσάρει μια νέα κούκλα Barbie με σύνδρομο Down, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην προώθηση της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης. Η επώνυμη εταιρεία παιχνιδιών έχει λάβει δικαίως πολλές φορές αρνητική κριτική για την αποτυχία της να εκπροσωπήσει πραγματικές γυναίκες στις Barbie της, γεγονός που ώθησε τη Mattel να δημιουργήσει μια σειρά από κούκλες με διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά, όπως ακουστικά βαρηκοΐας, προσθετικά μέλη και αναπηρικά αμαξίδια.

Γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει Curvy Barbie, Tall Barbie, Petite Barbie και κούκλες με μια σειρά από αποχρώσεις δέρματος που αντικατοπτρίζουν διαφορετικές εθνικότητες.

Η νέα αυτή κούκλα είναι η τελευταία προσθήκη στην αποστολή της Mattel να δημιουργήσει μια Barbie για όλους, ανεξάρτητα από τη φυσική τους εμφάνιση. Η παγκόσμια επικεφαλής της Mattel για τις Barbie & Dolls, Lisa McKnight, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κούκλα θα βοηθήσει "να διδάξουμε κατανόηση και να οικοδομήσουμε μια μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, οδηγώντας σε έναν πιο αποδεκτό κόσμο".

Από την κατάκριση στην ενσωμάτωση - Τα χαρακτηριστικά της Barbie με σύνδρομο Down

Η Mattel συνεργάστηκε με την Εθνική Εταιρεία Συνδρόμου Down των ΗΠΑ (NDSS) για να διασφαλίσει ότι η νέα Barbie θα αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τα άτομα με σύνδρομο Down.

Το πρόσωπο της κούκλας είναι πιο στρογγυλό, με μικρότερα αυτιά, επίπεδη ρινική γέφυρα και αμυγδαλωτά μάτια, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά των γυναικών με σύνδρομο Down. Ο σκελετός της κούκλας είναι πιο κοντός και με μακρύτερο κορμό από μια τυπική Barbie.

Το φόρεμα με φουσκωτά μανίκια είναι κίτρινο και μπλε, χρώματα που συνδέονται με την ευαισθητοποίηση για το γενετικό αυτό σύνδρομο. Φοράει επίσης ροζ ορθοτικά για τους αστραγάλους που ταιριάζουν με το υπόλοιπο ντύσιμο, μιας και ορισμένα παιδιά με σύνδρομο Down χρησιμοποιούν προσθετικά για να στηρίξουν τα πόδια και τους αστραγάλους τους.

Τυχαίο δεν είναι ούτε το κρεμαστό κολιέ της με τα τρία εξογκωματάκια, καθώς αντιπροσωπεύουν τα τρία αντίγραφα του 21ου χρωμοσώματος, του γενετικού υλικού που προκαλεί τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το σύνδρομο Down.

Η Kandi Pickard, πρόεδρος της NDSS, εξέφρασε την εκτίμησή της για τη συνεργασία, λέγοντας ότι η νέα κούκλα σημαίνει πολλά για την κοινότητα των ατόμων με σύνδρομο Down, καθώς είναι η πρώτη Barbie που τους μοιάζει. Πρόσθεσε ότι η εκπροσώπηση είναι ζωτικής σημασίας και ότι η νέα κούκλα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ένταξη και μια στιγμή γιορτής.

Συγκινημένη η Ellie Goldstein με τη νέα Barbie

Η Ellie Goldstein, διάσημο μοντέλο με σύνδρομο Down από την Βρετανία που είναι πλέον η μούσα του Οίκου Gucci, δήλωσε ότι ένιωσε συγκινημένη όταν είδε τη νέα κούκλα. Η Goldstein ήταν μία από τις πέντε πρωταγωνίστριες του εξώφυλλου της τελευταίας έκδοσης της βρετανικής Vogue, εκπληρώνοντας το όνειρό της να γίνει μοντέλο. Τόνισε τη σημασία της διαφορετικότητας και της ορατότητας, λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να βλέπει περισσότερα άτομα σαν κι αυτήν εκεί έξω στον κόσμο και να μην είναι κρυμμένα. "Η διαφορετικότητα είναι σημαντική… καθώς οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν περισσότερους ανθρώπους σαν εμένα στον κόσμο και να μην είναι κρυμμένοι", είπε χαρακτηριστικά.

https://www.instagram.com/p/Crdf3IbNHzN

Ellie Goldstein: Το μοντέλο με σύνδρομο Down που έγινε μούσα του οίκου Gucci μιλάει στο Queen.gr

Η πρώτη κούκλα Barbie κυκλοφόρησε το 1959 και όπως όλες ξέρουμε, είχε μακριά πόδια, μικροσκοπική μέση και ξανθά μαλλιά. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας υπολόγισαν ότι η πιθανότητα μια γυναίκα να έχει αυτό το σωματότυπο ήταν μία στις 100.000, προκαλώντας χρόνια αργότερα επικρίσεις ότι η κούκλα είναι μη ρεαλιστική και δεν αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των πραγματικών γυναικών. Σε απάντηση, η Mattel κυκλοφόρησε κούκλες με πιο διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς αποχρώσεων δέρματος και σωματότυπων.

Chelsea: Η πρώτη Barbie με σκολίωση είναι γεγονός και έκανε πολλούς ανθρώπους να χαμογελάνε

Άλλες εταιρείες παιχνιδιών έχουν επίσης καταβάλει προσπάθειες για την προώθηση της ενσωμάτωσης στα προϊόντα τους. Η Lego, για παράδειγμα, δημιούργησε το 2016 την πρώτη της νεαρή μίνι φιγούρα με αναπηρία, έναν νεαρό χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου με σκούφο, μετά από εκστρατεία της ομάδας #ToyLikeMe με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος της εκστρατείας ήταν να δημιουργηθούν περισσότερα παιχνίδια που να αντιπροσωπεύουν τα 770.000 παιδιά με αναπηρία στο Ηνωμένο Βασίλειο.