Η Μικρή Ολλανδέζα παραδέχθηκε ότι έχει διαγνωστεί με αυτισμό και κάθε της λέξη εμπνέει

Η Μικρή Ολλανδέζα παραδέχθηκε ότι έχει διαγνωστεί με αυτισμό και κάθε της λέξη εμπνέει

Η Μικρή Ολλανδέζα είπε ότι έχει διαγνωστεί με αυτισμό και μας έκανε να θυμηθούμε δύο ακόμα πρόσωπα που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη δική τους διάγνωση.

Η Μικρή Ολλανδέζα παραχώρησε συνέντευξη στο «Happy Day» κατά τη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε ότι έχει διαγνωστεί με αυτισμό, διαταραχή έλλειψης προσοχής και υπερκινητικότητα.

Η Δανάη Γεωργαντά, μιλώντας για τον αυτισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διαγνώστηκα πριν δύο χρόνια, πήγα σε ψυχίατρο. Εγώ για ΔΕΠΥ πήγαινα και εν τέλει διαγνώστηκα και με τα δύο. Μου έχει αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο, γιατί τώρα μπορώ να αναγνωρίσω πράγματα. Το κεφάλι μου λειτουργεί σαν να σκρολάρεις στο Tik Tok, αυτό είναι. Καινούριες σκέψεις και όλες ατελείς. Ακούω τη φασαρία, ακούω τα παιδάκια, νιώθω τον κραδασμό, είναι όλες αυτές οι λεπτομέρειες. Δεν θεραπεύεται, μαθαίνεις να ζεις με αυτό».

«Δεν θέλω κανείς να πληγώσει ανθρώπους που είναι το φάσμα του αυτισμού»

Τον Απρίλιο 2023, ο γνωστός μπασκετμπολίστας, Δημήτρης Παπανικολάου και η κόρη του, Άρια, είχαν παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι», κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησαν και εκείνοι για τον αυτισμό αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Άρια όταν διαγνώστηκε.

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, η νεαρή κοπέλα εξομολογήθηκε ότι «ένιωθα πως ήμουν σε ένα κλουβί αλλά ελευθερώθηκα. Δεν θέλω κανείς να πληγώσει ανθρώπους που είναι το φάσμα του αυτισμού. Στην αρχή, όταν τα παιδιά στο σχολείο έμαθαν ότι είναι το φάσμα του αυτισμού, δέχτηκα bullying και με πλήγωναν. Τώρα νιώθω καλύτερα. Βρήκα φίλους που με δέχτηκαν γι’ αυτό που είμαι».

Ο πατέρας της, Δημήτρης Παπανικολάου, είπε με τη σειρά του: «Υπάρχουν λαμπρά μυαλά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Η μεγαλύτερη αγωνία μου για την Άρια είναι τι θα συμβεί όταν δεν θα είμαστε με τη μητέρα του πλέον στη ζωή. Μέχρι να φτάσουμε εκεί κοιτάμε μέρα με τη μέρα. Έχω μάθει στην κόρη μου να συγχωράει αυτούς που την πληγώνουν».

Δημήτρης Παπανικολάου για αυτισμό: «Μόνος δεν έχω μεγάλες δυνάμεις όπως και κανείς μας»

Πριν από δύο περίπου χρόνια, το 2021, ο Δημήτρης Παπανικολάου, με ανάρτησή του στο Instagram, είχε αναφερθεί και στη δική του διάγνωση, λέγοντας ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και έχει στοιχεία του Συνδρόμου Άσπεργκερ.

Μεταξύ άλλων, είχε πει: «Αποφάσισα να το μοιραστώ αλλά και να δράσω. Όχι για τον εαυτό μου, αλλά για όλους. Έχω πλέον πλήρη γνώση του φάσματος αυτισμού για όλες τις βαθμίδες λειτουργικότητας. Αλλά παρ ότι περνάω ώρες κάθε ημέρα με τον εαυτό μου (εαυτισμός) στην ουσία μόνος δεν έχω μεγάλες δυνάμεις όπως και κανείς μας. Γι αυτό σας παρουσιάζω τους πρεσβευτές εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης κοινωνικών και αθλητικών δεξιοτήτων παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και που ετοιμάζονται εδώ και μήνες, τα οποία εκτός των άλλων περιέχουν ΣΥΝ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με <τυπικά> παιδιά, με την βοήθεια του φίλου και ειδικευμένου στο θέμα Γιάννη Τσουμπρή και θα βγουν στην επιφάνεια όταν θα είμαστε καθ όλα έτοιμοι. Νίκο και Γιάννη καταρχάς όταν σας είδα δίπλα δίπλα να συζητάτε ανατρίχιασα. Ενώνετε γενιές, ενώνετε ηλικίες, ενώνετε ανθρώπους, εμπνέετε και μας οδηγείτε».

https://www.instagram.com/p/CTwudlpshfW/

Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, παρουσίασε και τους Νίκο Γκάλη και Γιάννη Αντετοκούνμπο ως πρεσβευτές εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης κοινωνικών και αθλητικών δεξιοτήτων παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.