Μελίνα Μερκούρη: Oι άγνωστες ιστορίες της γυναίκας σύμβολο 100 χρόνια από την γέννησή της

Κατερίνα Μπούσιου
Μελίνα Μερκούρη: Oι άγνωστες ιστορίες της γυναίκας σύμβολο 100 χρόνια από την γέννησή της

Η παρεξήγηση με την Αλίκη και η συμμετοχή σε τηλεπαιχνίδι 

Η Μελίνα των ιδεών, του έρωτα και του πάθους, είχε και την ανθώπινη και αρκετές φορές χιουμοριστική πλευρά της. Από το πως φιλούσε στο στόμα όποιον συναντούσε, από την συμμετοχή της σε αμερικάνικο τηλεπαιχνίδι, την παρεξήγηση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τις διαφωνίες της με τον ζωγράφο Σαλβατόρ Νταλί για την απιστία!

Οι φράσεις της Μελίνας Μερκούρη που δείχνουν πόσο λάτρεψε την Ελλαδα

Η Μελίνα δεν ξεχνιέται

«Προσέξτε καλά, δεν θα αφήσετε να µε ξεχάσουν, δεν θέλω να γίνω ανάμνηση, θέλω να είµαι καθημερινά µαζί σας. Γιατί πεθαίνεις πραγµατικά όταν σε έχουν ξεχάσει», όπως είχε δηλώσει.

Και η Μελίνα δεν πέθανε.


https://www.instagram.com/p/Bn36MrNHhpC/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η παρεξήγηση με την Αλίκη και η συμμετοχή σε τηλεπαιχνίδι

Αγάπησε με πάθος και αγαπήθηκε εξίσου. Αμφισβητήθηκε και πολεμήθηκε εξίσου με πάθος. Και κατάφερε το ακατόρθωτο. Οι ιδέες και τα λόγια της να μένουν σύμβολο αλήθειας, δύναμης και ουσίας. Και όταν κάποια στιγμή μια δημοσιογράφος του CBS σε μια αποκαλυπτική της συνέντευξη το 1982, την ρώτησε αν έχει μετανιώσει ποτέ για όσα έχει πεί δημόσια, δήλωσε με εκείνον, τον μοναδικά αφοπλιστικό της τρόπο: «Ποτέ στη ζωή μου. Γιατί όλες μου οι αποφάσεις γίνονταν κατόπιν πολλής σκέψης»



Η απόπειρα αυτοκτονίας και τα...φιλιά

Αν αφήσουμε για λίγο κατά μέρος, την ιδιότητα της σταρ που μάγεψε τις Κάννες και το Brodway, της γυναίκας που πάλεψε στην αντίσταση την δικτατορία και έκανε το βιβλίο της «Γεννήθηκα Ελληνίδα» να μνημονεύεται μέχρι και σήμερα, θα δούμε πως όλη η υπόλοιπη ζωή της μόνο βαρετή και ρηχή δεν υπήρξε. Ο έρωτας υπήρξε το άλφα και το ωμέγα της ζωής της. Από μικρό κοριτσάκι. «Μια μέρα στο θέατρο, είδα τον Γιώργο Παππά. Ήμουν 13 χρονών και τον ερωτεύθηκα. Τρελάθηκα. Από εκεί και πέρα, κάθε μέρα….τσάκ στο θέατρο. Ώσπου μια μέρα τον γνώρισα. Ήταν ο πρώτος μεγάλος μου έρωτας. Ήμουν 14 ετών και βέβαια μόλις το έμαθαν στο σπίτι μου….και εδώ είναι η πρώτη μου αυτοκτονία. Τελείως Άννα Καρένινα. Πήγα και έπεσα μπροστά από ένα αυτοκίνητο» θα πεί σε μια συνέντευξή της.


https://www.instagram.com/p/B5vcxk5l1Tp/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η Μελίνα ζούσε για τον έρωτα. Και όπως ήταν εκδηλωτική για τις ιδέες της, το ίδιο ήταν και με όλους τους ανθρώπους που ήταν γύρω της. Ήθελε να τους αγκαλιάζει, να τους φιλά. Βέβαια όπως έχει πει ο Σταμάτης Φασουλής που υπήρξε και στενός της φίλος «Η Μελίνα όποιον έβλεπε τον φίλαγε στο στόμα. Από την πλύστρα μέχρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Το ίδιο πάθος όμως είχε και στους καβγάδες της…

Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη άγνωστο για ποιο λόγο, είχε ξεκινήσει μια κρυφή διαμάχη….γοήτρου. Όταν τον Ιούλιο του 1990 η Αλίκη έκανε την παράσταση της Λυσιστράτης στην Επίδαυρο, έκανε μια μεγάλη δεξίωση στο ξενοδοχείο Ξενία, καλώντας φυσικά ουκ ολίγους επώνυμους. Ξέχασε όμως την Μελίνα η οποία επίσης βρισκόταν στην Επίδαυρο. Η Μελίνα με τον Ντασέν εμφανίστηκαν στην ταβέρνα του Λεωνίδα και κάποιος ειδοποίησε την Αλίκη, η οποία τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη, ζητώντας να μιλήσει με την Μελίνα. Για να λάβει την αποστομωτική της απάντηση «Να της πείς να έρθει εκείνη εδώ». Η παρεξήγηση λύθηκε αρκετούς μήνες αργότερα.


https://www.instagram.com/p/Byk4hSvolt7/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Στα βάθη του χρόνου χάνεται και ο καβγάς της με την Ρένα Βλαχοπούλου, τα χρόνια της δικτατορίας που η Μελίνα ήταν εξόριστη στο Παρίσι. Ένα ειρωνικό σχόλιο της κωμικού σε μια παράσταση γνωστοποιήθηκε στην Μελίνα και τα χρόνια της μεταπολίτευσης σε μια συνάντησή της…σχεδόν κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια. Αυτή η σχέση ποτέ δεν αποκαταστάθηκε. Σε τέτοια ζητήματα τιμής, η Μελίνα δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της.

Η συμμετοχή της σε διάσημο παιχνίδι της Αμερικής

Την δεκαετία του ’60 όταν βρισκόταν στην Αμερική, πήρε μέρος το 1962 και στο διάσημο τηλεπαιχνίδι «What’s my line» όπου διάφοροι celebrity καλούνταν να μαντέψουν τις ιστορίες άλλων επωνύμων ή ακόμη και ανωνύμων μέσα από άγνωστους γρίφους. Δείτε το απόσπασμα στο 19.28 λεπτό.



Στις κορυφαίες των κορυφαίων στιγμές της ήταν η συνάντηση με τον ζωγράφο Σαλβατόρ Νταλί και τον διάσημο ηθοποιό Τζέιμς Μέισον, στο εξοχικό του πρώτου στην Κόστα Μπράβα στην Καταλονία. Η Μελίνα βρισκόταν εκεί για τα γυρίσματα μιας ταινίας και καλέστηκε στο σπίτι του Νταλί για μια γνωριμία η οποία κατέληξε σε μια τρίωρη συζήτηση που είχε αρκετές δημιουργικές εντάσεις και φιλοσοφικές εντάσεις.

melina dali

Φυσικά και ο έρωτας ήταν το θέμα που διαφωνούσαν, με την Μελίνα να κοντράρετε μαζί του για την απιστία, λέγοντάς του «Αν ο άνδρας µου, εμπνέεται, θέλω να εμπνέεται από µένα. Αν αυτό προέρχεται από την άλλη γυναίκα, θα τον έσπαζα τον πολυέλαιο! Θα τον μισούσα! Δεν θα σε μισούσα αν είχες μια ιστοριούλα µε ένα ωραίο κορίτσι. Κοιμήσου μαζί της, αν είναι ανάγκη. Αλλά θα σε μισούσα αν δημιουργούσες για χάρη της.

Πηγή φωτογραφιών Associated Press ΑP)