Αφγανιστάν: Οι Ονειροπόλες της ρομποτικής είναι πια ασφαλείς (και μπορούν να ονειρεύονται ελεύθερα)

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Αφγανιστάν: Οι Ονειροπόλες της ρομποτικής είναι πια ασφαλείς (και μπορούν να ονειρεύονται ελεύθερα)

Τα κορίτσια της ομάδας ρομποτικής του Αφγανιστάν προσγειώθηκαν με ασφάλεια στο Μεξικό χθες βράδυ.

Όταν μάθεις να ονειρεύεσαι, ποτέ δε σταματάς να ελπίζεις!

Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα της περιπέτειας των μικρών κοριτσιών από το Αφγανιστάν, της ρομποτικής ομάδας που εκπροσώπησε την χώρα σε παγκόσμιο διαγωνισμό του 2017 και διακρίθηκε για τις ικανότητές της, και που τώρα μπορεί να συνεχίσει να ονειρεύεται σ΄έναν κόσμο χωρίς φόβο και περιορισμούς.

Μετά τις ανατριχιαστικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η ρομποτική ομάδα των Αφγανών κοριτσιών είχε ήδη ζητήσει άσυλο από την κυβέρνηση του Καναδά όμως περίμεναν με ανυπομονησία την έγκριση. Τα κορίτσια ζουν στην πόλη Herat, μια αρχαία επαρχιακή πρωτεύουσα, που έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν στις 12 Αυγούστου 2021.

afganistan koritsia robotikis8

Τα κατάφεραν

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, 5 μέλη από την ομάδα των κοριτσιών έφτασαν στο Μεξικό χθες το βράδυ (Τρίτη 25 Αυγούστου), φεύγοντας από ένα αβέβαιο μέλλον όπου μετά την πρόσφατη κατάρρευση της κυβέρνησης που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για εκείνες.

afganistan koritsia robotikis4

«Σας προσφέρουμε το θερμότερο καλωσόρισμα στο Μεξικό», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Martha Delgado καθώς τις υποδέχτηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού.

Η ομάδα, αποτελούμενη από κορίτσια ηλικίας μόλις 14 ετών, είχε ξεκινήσει να εργάζεται από τον περασμένο Μάρτιο στη δημιουργία ενός αναπνευστήρα, χαμηλού κόστους, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τη χώρα που είχε πληγεί από τον πόλεμο.

Αφγανιστάν: Οι Αφγανές Ονειροπόλες της ρομποτικής αναζητούν τη σωτηρία τους

Τέσσερα κορίτσια από τα αρχικά μέλη της Αφγανικής ομάδας ρομποτικής, τα οποία δέχθηκαν απειλές από τους Ταλιμπάν, παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου μετά την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Benito Juarez στην Πόλη του Μεξικού, μιλώντας στα Μέσα και παρακαλώντας με δάκρυα στα μάτια τη διεθνή κοινότητα να τις βοηθήσει ώστε να φέρουν κοντά τους τις οικογένειές τους με ασφάλεια.

afganistan koritsia robotikis5

Το Μεξικό δεσμεύτηκε να βοηθήσει τις Αφγανές γυναίκες και κορίτσια να βρουν άσυλο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Marcelo Ebrard, ανέφερε στο Twitter στις 18 Αυγούστου ότι η χώρα είχε ξεκινήσει «την επεξεργασία των πρώτων αιτήσεων για πρόσφυγες από Αφγανούς πολίτες, ιδιαίτερα γυναίκες και κορίτσια που το ζήτησαν», με τη βοήθεια του Guillermo Puente Ordorica, του Πρέσβη του Μεξικού στο Ιράν.

Η ασφαλής άφιξη των κοριτσιών στο Μεξικό κατέστη δυνατή με μια «εκτεταμένη διεθνή προσπάθεια και συντονισμό από μια ομάδα εθελοντών» που βοήθησαν τα κορίτσια, σύμφωνα με έναν εθελοντή που μίλησε στο Reuters αλλά ζήτησε την ανωνυμία του από φόβο για την ασφάλεια των οικογενειών που παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.



Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τύπο στις πύλες άφιξης στο αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού, λέγοντας ότι «αναμένεται να φτάσει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων από το Αφγανιστάν» και πως ο Ebrard θα στείλει ένα απλό μήνυμα, χωρίς να αποκαλύψει ποιοι ήταν οι επιβάτες που ταξίδευαν από το Αφγανιστάν μέχρι το Μεξικό, εξασφαλίζοντας έτσι πως τα κορίτσια θα ταξιδέψουν χωρίς προβλήματα.

«Κανείς δε νοιάζεται για εμάς»: Το video με το κορίτσι από το Αφγανιστάν που κλαίει έγινε viral

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι προηγουμένως απαγόρευαν στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο και τις γυναίκες να εργάζονται όταν κυβέρνησαν το Αφγανιστάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έχουν υποσχεθεί ότι θα δώσουν προτεραιότητα στα δικαιώματα των γυναικών και στην εκπαίδευση των κοριτσιών.



Να θυμίσουμε πως οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απέσυραν τα στρατεύματά τους από τη χώρα. Ο Λευκός Οίκος και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ αγωνίζονται να ολοκληρώσουν την εκκένωση όλων των αλλοδαπών και ευάλωτων Αφγανών πριν από τη λήξη της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου που συμφωνήθηκε με τους Ταλιμπάν, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden αυτή την εβδομάδα.

Άλλα μέλη της ομάδας ρομποτικής προσγειώθηκαν στο Κατάρ πριν από 5 ημέρες

Τώρα τα κορίτσια είναι ασφαλή και περιμένουν να σφίξουν στην αγκαλιά τους και τις οικογένειές τους. Πότε θα γίνει αυτό; Δε γνωρίζουν ούτε οι ίδιες όμως αυτό δεν τις σταματά από το να ονειρεύονται...