Ταξίδι στο Ντουμπάϊ

Δέσποινα Καμπούρη
Ταξίδι στο Ντουμπάϊ

Λίγο πριν ξαναμπούμε στη ρουτίνα του Φθινοπώρου, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα οικογενειακό ταξίδι στο Ντουμπάϊ. Όπως καταλαβαίνετε ήταν αδύνατο να πάρουμε μαζί μας τη Χριστίνα αφού είναι ακόμα πολύ μικρή για να ευχαριστηθεί ένα τέτοιο ταξίδι, αλλά η Έλενα θα μπορούσε να απολαύσει το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό και να ζήσει κάποιες αξέχαστες στιγμές μαζί μας! Ήταν και για τους τρεις μας μια υπέροχη εμπειρία!

Το όνειρο της Έλενας ήταν να χαϊδέψει μια φορά στη ζωή της δελφίνι. Έτσι λοιπόν καταφέραμε να επισκεφτούμε ένα πολύ γνωστό ξενοδοχείο στο Ντουμπάϊ που λέγεται Atlantis μέσα στο οποίο υπάρχει ένα μεγάλο θαλάσσιο πάρκο με δελφίνια που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί. Ειδικοί επιστήμονες και εκπαιδευτές φροντίζουν τα δελφίνια του πάρκου με πολλή αγάπη. Αυτό ίσως και να με έκανε να αισθανθώ καλύτερα με την φιλοζωική μου συνείδηση αφού δε σας κρύβω ότι είχα φοβερές αμφιβολίες για το αν έπρεπε να πληρώσουμε εισιτήριο για να γνωρίσει η Έλενα αλλά και εμείς αυτά τα υπέροχα θηλαστικά από κοντά.

Δε μπορώ να σας περιγράψω την εμπειρία. Ήταν τόσο συγκινητική η επαφή μας με τα δελφίνια. Η Έλενα είχε μείνει με το στόμα ανοιχτό... Τα χαϊδέψαμε, έπαιξαν μαζί μας, είδαμε πώς τα ταΐζουν και πώς τα εξετάζουν κάθε τόσο οι εκπαιδευτές τους. Τα δελφίνια κολυμπούν ελεύθερα μέσα σε έναν θαλάσσιο κόλπο και όχι σε πισίνα. Ήταν στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά σε προστατευμένο και οριοθετημένο χώρο αφού δυστυχώς κανένα από τα δελφίνια που έχουν μεγαλώσει στο πάρκο δε θα μπορούσε να επιζήσει στον ωκεανό.

Θα σας έλεγα ότι ήταν μια υπέροχη εμπειρία για εμάς. Η επαφή με τα δελφίνια είναι μαγική. Έχουν συναισθήματα, χαίρονται, λυπούνται. Η ψυχολογία τους μοιάζει πολύ με αυτή των ανθρώπων.

dub23

Αυτό το ταξίδι επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις για όλους μας αφού κάναμε πρωτόγνωρα πράγματα που δε θα μας δινόταν ποτέ η ευκαιρία να τα κάνουμε στην Ελλάδα.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η βόλτα μας στο κέντρο του Ντουμπάϊ όπου είδαμε για πρώτη φορά το γνωστό "σιντριβάνι που χορεύει". Ειλικρινά δεν έχω ξαναδεί κάτι αντίστοιχο ποτέ ξανά. Ένα τεράστιο σιντριβάνι που στην κυριολεξία χορεύει με τη μουσική που ακούγεται από τα μεγάφωνα του Dubai Mall. Τα νερά που πετιούνται με πολλή πίεση μέχρι ψηλά, πολλά μέτρα από το έδαφος. Κάθε τόσο ο κόσμος σταματάει και το χαζεύει μέχρι να τελειώσει το τραγούδι και μετά συνεχίζει κανονικά τα ψώνια του σε αυτό το τεράστιο Mall.

dub12

Ο δρόμος οδηγεί στο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, το Burj Khalifa, με ύψος 828 μέτρα. Βλέποντάς το από μακριά έχεις την αίσθηση ότι η μύτη του ουρανοξύστη ακουμπάει τα σύννεφα. Η αίσθηση καθώς ο ανελκυστήρας ανεβαίνει στο υψηλότερο επίπεδο είναι ανατριχιαστική. Σε 60' φτάνεις στο πιο ψηλό σημείο όπου μπορείς να δεις όλο το Ντουμπάϊ. Η θέα είναι εκπληκτική ό,τι ώρα κι αν το επισκεφτείς. Ειδικά για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα και δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόσο μεγάλα κτήρια, το Burj Khalifa αποτελεί μια τελείως πρωτόγνωρη εμπειρία.

Γενικώς στο Ντουμπάϊ παθαίνεις overdose εξελιγμένης τεχνολογίας, εξυπηρέτησης, lux τρόπου ζωής, καλών εστιατορίων, χλίδας και... ζέστης. Υπερβολικής ζέστης που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ανυπόφορη. Γι' αυτό συμβαίνει μια φοβερή αντίθεση. Σε όλους τους κλειστούς χώρους -ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά, malls- υπάρχει πολύ δυνατός κλιματισμός σε σημείο που μπορεί να χρειαστεί να φορέσεις ζακέτα, και έξω η θερμοκρασία μπορεί να βρίσκεται στους 45 βαθμούς...

Μέσα στο Dubai Mall, μας έκανε φοβερή εντύπωση το τεράστιο ενυδρείο. Πραγματικά δεν έχω ξαναδεί κάτι αντίστοιχο όπου κι αν έχω ταξιδέψει στον κόσμο, αφού σε έναν από τους ορόφους με τα πολυκαταστήματα ξαφνικά βλέπεις μπροστά σου να κολυμπούν τεράστιοι καρχαρίες, σαλάχια, και εκατοντάδες ψάρια μικρά και μεγάλα. Θα μπορούσα να χαζεύω αυτό το ενυδρείο για ώρες. Μάλιστα αν θες μπορείς να κάνεις scuba dive ελεύθερα ή σε ειδικό κλουβί. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα Mall! Μπορείτε να το φανταστείτε;

Κάτι εξίσου εντυπωσιακό συμβαίνει και στο Emirates Mall, όπου οι Άραβες αποφάσισαν να φτιάξουν μέσα ένα πλήρες χιονοδρομικό κέντρο -ναι καλά ακούσατε- με πάγο, χιόνι, έλκηθρα και πιγκουίνους. Γενικώς όπως καταλαβαίνετε τα Αραβικά Εμιράτα που το χρήμα ρέει ακατάπαυστα τέτοιου είδους καινοτομίες είναι βούτυρο στο ψωμί τους.

Μία υπέροχη μέρα για εμάς ήταν και το σαφάρι στην έρημο του Ντουμπάϊ. Ειδικά 4x4 τζιπ παραλαμβάνουν τους τουρίστες από τα ξενοδοχεία που διαμένουν, και τους μεταφέρουν στην έρημο. Γρήγορες και απότομες βόλτες πάνω στους αμμόλοφους σου δημιουργούν μια περίεργη αίσθηση στο στομάχι και ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Για εμάς που είχαμε τη μικρή μαζί μας ήταν λίγο περίεργο το συναίσθημα. Τελικά θέλω να σας πω ότι πιο πολύ φοβήθηκα εγώ παρά η Έλενα που το κατά ευχαριστήθηκε!

dub5

Στη συνέχεια τρέξαμε στην έρημο. Μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας καθώς τρέχεις σε έναν κίτρινο ορίζοντα χωρίς όρια και σταθμά. Αυτό δε θα το ξεχάσω ποτέ. Ούτε φυσικά το γέλιο που έριξα όταν συνειδητοποιήσαμε ότι κάποια στιγμή η Έλενα έψαχνε για κοχύλια... Παιχνίδια, στροβιλίσματα και πολύ τρέξιμο στην καυτή άμμο. Ειλικρινά δε θα σκεφτόμουν ποτέ πόσο επικίνδυνο ήταν το γεγονός ότι ήμασταν ξυπόλυτοι. Αργότερα έμαθα πως ποτέ δεν πρέπει να είσαι ξυπόλυτος στην έρημο γιατί καραδοκούν σκόρπιοι. Εμείς ευτυχώς δεν είχαμε κανένα ατύχημα.

dub2

Λίγο αργότερα μεταφερθήκαμε σε ένα αυτοσχέδιο συνοικισμό Βεδουίνων όπου φάγαμε παραδοσιακό φαγητό και παρακολουθήσαμε χορό της κοιλιάς. Η Έλενα μάλιστα έκανε και τατού χένας.

dub6

Αυτά είναι λίγα από τα πολλά που ζήσαμε στο Ντουμπάϊ.

Προσπάθησα να τραβήξω πολλές φωτογραφίες για να σας δείξω αφού μου στείλατε πολλά μηνύματα για να σας περιγράψω το ταξίδι μου! Θα δείτε τις υπόλοιπες στην παρακάτω gallery.

Σας φιλώ και περιμένω τα μηνύματά σας εδώ!

Μπορείτε να με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον!

Καλή σας μέρα!