Η μέρα που θέλω να διαγράψω από τη μνήμη μου…

Δέσποινα Καμπούρη
Η μέρα που θέλω να διαγράψω από τη μνήμη μου…

Είναι από αυτές τις ιστορίες που σε ταρακουνούν για τα καλά. Που σου δίνουν μαθήματα ζωής και σε κάνουν πιο δυνατό. Ειδικά αν πιστεύεις ότι έχεις παγιώσει μία κατάσταση η οποία μέσα σε λίγες ώρες, μέσα σε λίγα λεπτά, απλώς δεν υπάρχει. Καταρρέει

Την Κυριακή ξεκίνησε για μένα ένας εφιάλτης που με καταρράκωσε κυριολεκτικά. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε θέματα υγείας ή οικογενειακά ζητήματα που θεωρώ ότι είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή μας. Αναφέρομαι στο περιστατικό με το χακάρισμα του λογαριασμού μου στο Instagram από Τούρκους εθνικιστές.

Σε όλη αυτή την περιπέτεια είχα σημαντικό μερίδιο ευθύνης και θέλω να σας γράψω ακριβώς τι συνέβη για να γνωρίζετε κι εσείς πώς μπορείτε να προστατευτείτε στο μέλλον ώστε να μην πέσετε θύματα ηλεκτρονικής απάτης, κάτι που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή σας.

Ένα email από τον αποστολέα Instagram Team έφτασε στην ηλεκτρονική μου θυρίδα. Λίγες μέρες αργότερα το άνοιξα για να το διαβάσω. Μου ζητούσαν ουσιαστικά να στείλω τον κωδικό μου στο Instagram για να πιστοποιηθεί ο λογαριασμός μου. Η πιστοποίηση λογαριασμών είναι μία σύνθετη, δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία για να επιτευχθεί, επομένως μόλις είδα το μήνυμα σκέφτηκα ότι ίσως απλώς να ήμουν τυχερή. Χωρίς να ελέγξω περαιτέρω το email του αποστολέα –παρά μόνο τον τίτλο- συμπλήρωσα την ειδική φόρμα με τον κωδικό μου. Πάτησα send. Κοιμήθηκα με τα παιδιά μου, ξυπνήσαμε, πήγαμε βόλτα στο πάρκο, γυρίσαμε στο σπίτι. Όλα ήταν όμορφα, απλά και φυσιολογικά όπως όλες οι Κυριακές στη ζωή μας.

Λίγο πριν πέσουν τα παιδιά για ύπνο, μπήκα να χαζέψω στο Instagram. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Δεν είχα καμία πρόσβαση στον λογαριασμό μου. Παραξενεύτηκα. Μπήκα στα email μου. Διαφορετικά μηνύματα από το Instagram με ενημέρωναν διαδοχικά ότι άλλαξα username, τηλέφωνο και email στον λογαριασμό μου. Άρχισα να ιδρώνω. Μπήκα ξανά. Πλέον δεν υπήρχε η φωτογραφία μου στο προφίλ μου. Στη θέση της υπήρχε η φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ μπροστά από μία τούρκικη σημαία. Ένιωθα το αίμα μου να παγώνει. Τι συμβαίνει; Ποιος χάκαρε τον λογαριασμό μου; Πώς την πάτησα έτσι;

Στην προσπάθειά μου να εμποδίσω τους απατεώνες, χωρίς να το καταλάβω, δημιούργησα νέο προφίλ . Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οποιαδήποτε κίνηση έκανα στο Instagram με οδηγούσε στο νέο προφίλ. Ήταν προφανές ότι είχα χάσει κάθε πρόσβαση, κάθε επαφή με τον λογαριασμό μου. Προσωπικές φωτογραφίες, επαγγελματικές φωτογραφίες, οικογενειακές φωτογραφίες, κόποι 6 χρόνων για να χτίσω την δική μου κοινότητα στο Instagram, όλα είχαν γίνει σκόνη μέσα σε δύο ώρες. Κι εγώ μέσα στο σπίτι να κοιτάζω το ταβάνι, νιώθοντας μόνη, ανυπεράσπιστη και απερίγραπτα ευάλωτη. Τι να κάνω; Ποιος θα με βοηθήσει; Τι να εξηγήσω και σε ποιον;

Κάθε λεπτό που περνούσε, οι δράστες έσβηναν μία μία τις φωτογραφίες μου. Παράλληλα πρόσθεταν δικές τους με εθνικιστικό περιεχόμενο, τουρκικές σημαίες, τουρκικά σύμβολα, χαρτονομίσματα και αλκοόλ, μπύρες Εφές και live μεταδόσεις στις οποίες θριαμβολογούσαν που κατάφεραν να κλέψουν τον πολυπληθή λογαριασμό της «σκύλας Ελληνίδας» υπό την μουσική υπόκρουση τουρκικών ασμάτων. Και δεκάδες μηνύματα από κάτω, αντίστοιχων τουρκικών εθνικιστικών accounts να δίνουν συγχαρητήρια στον ένοχο που κατάφερε να μπει σε «ελληνικό έδαφος».

Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που ζούσα… Σε μία τόσο επικίνδυνη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά, με θερμά επεισόδια και απίστευτη τουρκική πρόκληση να λαμβάνει χώρα καθημερινά, γιατί αυτό να συμβαίνει σε μένα; Ποιον πείραξα; Ποιον έθιξα για τα εθνικά του πιστεύω; Πότε τοποθετήθηκα δημοσίως για πολιτικά θέματα τόσο επικίνδυνα και εύθραυστα; Ποτέ!

Κι όμως, από εκείνη τη στιγμή, η τούρκικη σπείρα χάκερς, ξεκίνησε να υβρίζει αισχρά και να εκβιάζει οποιονδήποτε συγγενή μου με το ίδιο επίθετο στο Instagram. Ξεκινώντας από τον μπαμπά μου, μέχρι τα ξαδέρφια μου, ποστάροντας κάτω από τις φωτογραφίες τους τουρκικές σημαίες και τουρκικά συνθήματα.

Πήγα κατευθείαν στο σπίτι του μπαμπά μου. Ένας άνθρωπος σχεδόν 60 ετών με ελάχιστη εμπειρία από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ίντερνετ, προσπαθούσε μαζί μου να κάνει αναφορές και να σβήνει σχόλια. Ήταν τόσο συγκινητικό. Όλη μου η οικογένεια έγινε μία γροθιά. Αυτό ήταν το μόνο που με κρατούσε δυνατή.

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, επικοινώνησα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τους εξήγησα το περιστατικό και έστειλα στην Υπηρεσία όλα τα screenshots που είχα στο κινητό μου μέσω email. Με συμβούλεψαν να αναρτήσω στον νέο λογαριασμό που είχα φτιάξει μία ανακοίνωση με την οποία θα ενημέρωνα τον κόσμο για όλα όσα είχαν συμβεί. Και για να προστατέψω τον εαυτό μου αλλά και για να γνωρίζει ο κόσμος το περιστατικό προκειμένου να κάνει αναφορές στους δράστες και έτσι ίσως η Facebook στην οποία ανήκει το Instagram να έριχνε τον λογαριασμό.

Αυτό που ακολούθησε δεν μπορούσα να το πιστέψω. Χιλιάδες Έλληνες χρήστες του Instagram, διάσημοι και μη, συσπειρώθηκαν, έκαναν αναδημοσίευση της ανακοίνωσης και έκαναν report στον λογαριασμό για προσβλητικό περιεχόμενο που αφορά σε σύμβολα. Εκατοντάδες ενθαρρυντικά μηνύματα έφτασαν σε εμένα από ανθρώπους οι οποίοι μου δήλωναν την αγάπη τους και την συμπαράστασή τους. Μαζί με αυτά όμως, έλαβα προσβλητικά μηνύματα από Τούρκους Εθνικιστές, μέλη της σπείρας που είχε καταλάβει παράνομα τον λογαριασμό μου με 166.000 followers. "Σκύλα Ελληνίδα, αν θες πίσω τον λογαριασμό σου να πεις δημόσια «Όποιος δεν είναι Τούρκος, είναι δούλος»". Ο επικεφαλής τους δε, ενημέρωνε την σπείρα με ομαδικά μηνύματα ότι… «Αγαπημένοι φίλοι, ο κλεμμένος λογαριασμός της Ελληνίδας δέχεται spam και αναφορές και κινδυνεύει να απενεργοποιηθεί. Κάντε τους κι εσείς αναφορές και εγώ σας υπόσχομαι κι άλλο ελληνικό αίμα».

Το επόμενο πρωινό με βρήκε στην ΓΑΔΑ και συγκεκριμένα στον 13ο όροφο, στα γραφεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι αστυνομικοί μου συμπεριφέρθηκαν άψογα. Προσπάθησαν να επαναφέρουν τον λογαριασμό μου, αλλά μάταια. Η ζημιά που είχε γίνει ήταν τεράστια. Κατέθεσα όλα τα γεγονότα που συνέβησαν με την σωστή χρονολογική τους σειρά και έκανα μήνυση κατ’ αγνώστων.

Λίγο αργότερα βρέθηκα μόνη μέσα στο αυτοκίνητό μου, να κλαίω. Τόση ένταση, τόση αγωνία… Δεν είχα κοιμηθεί όλο το βράδυ προσπαθώντας να κάνω block και report σε όλους αυτούς τους επιτήδιους που τρομοκρατούσαν εμένα και την οικογένειά μου έχοντας στην κατοχή τους προσωπικές φωτογραφίες μιας ζωής. Έφερα στο μυαλό μου εικόνες παιδιών σε νοσοκομεία. Θεέ μου πώς επέτρεψα στον εαυτό μου να πληγωθεί τόσο πολύ από μία τόσο χαζή ιστορία. Όλα μπορούν να ξαναφτιαχτούν αρκεί να είναι καλά τα παιδιά μου. Τα παιδιά όλου του κόσμου… Το κλάμα έγινε χαμόγελο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Έφτασα στο σπίτι μου κατάκοπη αλλά ευτυχισμένη. Έσφιξα στην αγκαλιά μου τα παιδιά μου. Δεν με ενδιέφερε τίποτα άλλο πια. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας το Instagram μου επέστρεψε τον λογαριασμό, χωρίς όμως να γνωρίζω τι απέγιναν οι ένοχοι. Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω καν τι θα γίνει με αυτούς και αν θα καταφέρει ποτέ η Δίωξη να τους εντοπίσει. Είναι πραγματικά πολλοί… Ποτισμένοι με μίσος και έτοιμοι για όλα…


https://www.instagram.com/p/BgQeOi9g3mh/

Σας ευχαριστώ για την αγάπη. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο με βοήθησε. Πλέον μπορείτε να με βρείτε ξανά στον λογαριασμό μου στο instagram! Έχω λάβει πολλά μηνύματα από κάποιους φίλους που μου παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να με βρουν ως χρήστη. Αυτό συμβαίνει γιατί με είχαν μπλοκάρει στη διάρκεια του χακαρίσματος. Τώρα η διαδικασία είναι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να μπορέσετε να βλέπετε το περιεχόμενο που ανεβάζω στο instagram, είναι απλώς να με ξεμπλοκάρετε από τους μπλοκαρισμένους χρήστες.

Καλή σας μέρα.

Μπορείτε να με βρείτε στο φυσικό μου περιβάλλον, εδώ αλλά και εδώ!