Ο χειρότερος τρόπος να ξεπεράσεις τον πρώην σου

Δέσποινα Καμπούρη
Ο χειρότερος τρόπος να ξεπεράσεις τον πρώην σου

Αποφάσισα να σου γράψω για τον χειρότερο, γιατί πολύ απλά… δεν ξέρω ποιος είναι ο καλύτερος.

Ίσως και να μην υπάρχει καλύτερος. Το ερωτικό «πένθος» είναι πονεμένο κεφάλαιο, ειδικά όταν εσύ είσαι ακόμα ερωτευμένη και δεν ήταν δική σου επιλογή να χωρίσεις. Άρα ξέρω πως ό,τι και να σου πω για να νιώσεις καλύτερα, θα είναι απλώς μπούρδες. Τον πόνο σου δε θα τον νιώσει κανείς και ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον χρόνο του για να ξεπεράσει ένα μεγάλο έρωτα και όχι tips…

Πάμε τώρα σε αυτά που ξέρω και στα λέω άφοβα και ανερυθρίαστα. Γιατί Α. Έχω ζήσει χωρισμό που με πλήγωσε και δυσκολεύτηκα πολύ να ξεπεράσω, Β. Έχω προκαλέσει πόνο σε άνθρωπο που τον έκανα να πιστέψει ότι μπορεί να έχει σχέση μαζί μου, όσο εγώ σκεφτόμουν ακόμη τον πρώην μου. Σκατά και τα δύο.

Ήμουν γύρω στα 23 όταν έχασα κάποιον που αγαπούσα πολύ. Λάθος χειρισμοί, λάθος συμπεριφορές, δεν του άφησα και πολλά περιθώρια. Μια μέρα απλώς δεν ξαναγύρισε. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αυτός που με αγαπούσε, που πέθαινε για εμένα απλώς δεν ξαναγύρισε μετά από πολλές προειδοποιήσεις. Ναι, συμβαίνουν κι αυτά. Να θεωρείς κάτι δεδομένο, ανθρώπους, συναισθήματα και σε μία στιγμή να μην υπάρχει τίποτα. Μεγάλος πόνος. Μου πήρε δύο χρόνια να καθαρίσω μέσα μου.

Δύο ολόκληρα χρόνια να βασανίζομαι, να αυτοτιμωρούμαι, να μου ρίχνω όλες τις ευθύνες. Δεν κατάφερα να τον κρατήσω. Αντιθέτως τον έδιωξα όσο πιο μακριά γινόταν. Μεγάλο μάθημα για τη συνέχεια της ζωής μου. Όμως έπρεπε να θυσιάσω κάτι που αγαπούσα για να μάθω πώς γίνονται, πώς χτίζονται οι υγιείς σχέσεις. Κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Τουλάχιστον αυτό που κερδίζεις τελικά να είναι πιο «μεγάλο» από αυτό που θυσίασες.

Απομονώθηκα. Ήταν το καλύτερο πράγμα που μπορούσα να κάνω για να τα βρω με τον εαυτό μου. Έκλαιγα χωρίς να με βλέπει κανένας, σκεφτόμουν ατέλειωτα, πενθούσα με τον δικό μου τρόπο. Ήμουν αξιοπρεπής, δεν σερνόμουν δημοσίως, αλλά ούτε και προσποιούμουν. Ξεπερνούσα σιγά σιγά και υπομονετικά μία αγάπη. Είχα δίπλα μου μόνο δύο καλούς φίλους και δεν πίεζα τον εαυτό μου να κάνει πράγματα απλά για να τα κάνει.

Από την μικρή μου εμπειρία λοιπόν, αποφάσισα σήμερα να σου γράψω τι να ΜΗΝ κάνεις αν έχεις χωρίσει και πονάς ακόμα:

-Άσκοπα ξενύχτια μέχρι το πρωί

Clubbing μέχρι το ξημέρωμα για να δείχνεις σε όλους ότι περνάς καλά. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πιέζεσαι ψυχολογικά για να δείχνεις σε όλους ότι είσαι χαρούμενος ενώ μέσα σου είσαι λιώμα. Έχεις έναν χωρισμό να διαχειριστείς. Ποιος είναι ο λόγος να πιεστείς παραπάνω; Και γιατί να σε νοιάζει τόσο πολύ τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα τη στιγμή που εσύ υποφέρεις; Κάτσε στο σπίτι. Δες ταινίες, ταξίδεψε, μίλα με τους φίλους σου, πήγαινε σε ψυχοθεραπευτή, αλλά σταμάτα να ξοδεύεσαι σε ανούσια πράγματα.

-Εφήμερες ερωτικές ιστορίες

Να ενδίδεις σε εφήμερες ερωτικές ιστορίες για λόγους επιβεβαίωσης και ανασφάλειας που μοιραία γεννιούνται στον άνθρωπο όταν κάποιος τον εγκαταλείπει. Αυτό το ξόδεμα εαυτού, όταν δεν υπάρχει πραγματικό συναίσθημα, σε φθείρει. Δεν έχει να σου προσφέρει απολύτως τίποτα εκτός κι αν ο μοναδικός σκοπός είναι η σεξουαλική απόλαυση. Ειλικρινά όμως, πόσο σκέφτεσαι το σεξ όταν η καρδιά σου πονάει για μία συναισθηματική απώλεια;

-Προσκόλληση σε φίλους του πρώην

Κόψε λάσπη. Δεν έχεις κανέναν λόγο να διατηρείς φιλίες με φίλους του πρώην σου. Πιστεύεις ότι θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα να μαθαίνεις νέα του, τι κάνει, πού πάει, αν μετακόμισε ή αν παίζει με καινούργιο γκομενάκι; Άσε που σε τέτοιες συναναστροφές υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να θέλει να σε πληγώσει τεχνηέντως και να δώσει ψευδείς πληροφορίες που θα πληγώσουν πολύ. Δε χρειάζεται να ξέρεις τίποτα για αυτόν. Σύνελθε. Χωρίσατε. That’s it. Χώνεψέ το. Συνέχισε τη ζωή σου.

-Μηνύματα και τηλεφωνήματα non stop – stalking στα social media

Πάψε να του στέλνεις μηνύματα, γράμματα, ερωτικές επιστολές, Σταμάτα να τον παίρνεις δέκα φορές τη μέρα. Φύλαξε την αξιοπρέπειά σου και την γυναικεία σου υπερηφάνεια. Υπάρχει κάτι που λέγεται αυτοσεβασμός. Ξεκόλλα. Αξίζεις καλύτερα πράγματα. Και ένας αξιοπρεπής άνθρωπος φαίνεται στον χωρισμό. Δε σου λέω να τον κάνεις block στα social media. Είναι παιδαριώδες. Βάλτον απλά σε silent mode. Προφύλαξε τον εαυτό σου από οτιδήποτε σε γυρίζει πίσω.

-Μην προσπαθήσεις να το παίξεις φίλη του

Είναι σχεδόν αστείο να νομίζεις ότι μετά από έναν θυελλώδη έρωτα, μπορείτε να γίνετε φίλοι. Μέχρι χθες ήσασταν εραστές και σήμερα θα ρίχνετε σφαλιάρες ο ένας στον άλλον και θα μιλάτε για γκόμενους; Το βρίσκω από υποκριτικό έως αστείο. Θέλω να πιστεύω ότι έχεις φίλους. Δεν χρειάζεσαι τον πρώην σου να σου δώσει συμβουλές. Ούτε αυτή η συνεύρεση θα απαλύνει τον πόνο του χωρισμού. Εσύ θα προσπαθήσεις να το παίξεις φίλη (για να μην καταλάβει πόσο πολύ πονάς) κι εκείνος είναι τόσο μπούφος που θα το πιστέψει και θα σε πληγώσει χωρίς το θέλει. Γιατί ο πιο έξυπνος άνδρας είναι η πιο χαζή γυναίκα. Κι αυτό το ξέρουμε όλοι καλή μου. Και οι πέτρες.

Και κάτι τελευταίο…

Πρόσφατα διάβασα αυτό:

IMG 4514

Και θέλω να σου πω ότι συμφωνώ 100%. Αν εσύ υποφέρεις, δεν χρειάζεται να επουλώσεις τις πληγές σου πληγώνοντας κάποιον άλλο. Αυτό μη το ξεχνάς. Να είσαι ειλικρινής με τους άλλους, μα πάνω απ’ όλα με τον εαυτό σου. Θυμάμαι πόσο πλήγωσα κάποιον κάποτε, χωρίς να το θέλω. Άξιζε πολλά, αλλά δεν πήρε τίποτα. Είναι κι αυτό το «timing» τόσο μεγάλη αλήθεια τελικά…

Περιμένω τα μηνύματά σου εδώ! Μπορείς να με βρεις και στο φυσικό μου περιβάλλον. Ακολούθησέ με στο Instagram, στο Facebook και στο Twitter!

Καλή σου μέρα!